Papaz "anayasa"ya ruhban okulu istedi


“İstanbul Rum Patriği”
Yenİ anayasa çalışmalarına Fener Rum papazı Bartholomeos da katıldı. 18 maddelik önerisini TBMM Uzlaşma Komisyonu’na veren Bartho, ruhban okulunun açılmasını ve azınlık mallarının iadesini istedi. TBMM’nin basına dağıttığı duyuruda Bartho’nun unvanı İstanbul ile sınırlandırıldı.

Anayasa için geldi ruhban okulunu istedi
TBMM Anayasa Komisyonu bu kez Bartholomeos’un görüşlerine başvurdu. 18 maddelik anayasa önerisi veren Fener Rum papazı, ruhban okulu konusundaki taleplerini sıraladı.
Fener Rum Papazı Bartholomeos, TBMM’ye anayasa önerisi sunmak için geldi, ruhban okulunun açılmasını istedi. TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu, dün çeşitli azınlık gruplarının dini temsilcilerini kabul etti. Sabah saatlerinde Meclis’e gelen Fener Rum papazı Bartholomeos, Komisyonda yaklaşık 45 dakika anayasa hakkında görüşlerini sundu. Komisyona 18 maddelik öneri paketi sunan Bartholomeos, yine ruhban okulu ve azınlık vakıflarının malları ile ilgili de isteklerde bulundu.

“Nefret suçu” istedi
Bartelemous, “Yeni bir anayasa için dini azınlık temsilcilerinin görüş ve önerileri” başlıklı önerisinde anayasaya azınlıklarla ilgili Nefret Suçu kavramının girmesini istedi. İşte o “Eşitlik ve Nefret suçları” başlıklı bölüm: Eşitliğin gerçek anlamda hayata geçirilebilmesi için toplumun özelliklede ayrımcığa en çok maruz kalan veya en çok böyle bir muameleye maruz kalma ihtimali olan kesimlerin özellikle korunması da önem taşımaktadır. Bu minvalde, cemaatlerimizin mensuplarının maruz kaldıkları ve uluslararası insan hakları doktrininde “nefret suçları” diye adlandırılan fiillerini özellikle altı çizilmelidir... Her ne kadar bu suçların önlenmesi aslen ceza kanunlarının görevi olsa da bu hususta devlet sorumluluğunun altının anayasal düzlemde çizilmgüçlü bir hukuki ve siyasi mesaj verilmesi açısından önem arz edecektir. Bu nedenle, yeni anayasada, mevcut anayasanın, “teme hak ve hürriyetlerinin kötüye kullanılmaması” başlıklı 14. maddesine mukabil gelecek hükme veya mevcut anayasanın “temel hak ve hürriyetlerin korunması” başlığı taşıyan 40. maddesine mukabil gelecek hükme bir ekleme yapılmasında fayda olduğu değerlendirilmektedir.

Mayınlı arazilere girmedi
Komisyonun MHP’li üyesi Oktay Öztürk, papaz Bartholomeos’un yaptığı konuşma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bartholomeos, dini azınlık olarak yaşadıkları sorunları dile getirdi. Dolayısıyla mayınlı arazilere fazla girmedi. Ruhban okulu ve azınlık vakıfları malları ile ilgili olarak taleplerini söyledi.”

Kiliseye yardım
Fener papazının ziyareti sırasında ekümeniklik konusunun hiç açılmadığını belirten Öztürk, Bartholomeos’un anayasa önerisinde yaptığı Türklük tanımını da şöyle açıkladı: “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes din mezhep dil ve etnik köken fark etmeksizin Türk’tür.” Toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yapan papaz Bartholomeos da, “Eşitlik istedik. Eğitimde ruhban okulunun tekrar açılmasını istedik. Din ve vicdan hürriyeti, ibadet özgürlüğü istedik. İbadet ve eğitim alanına devletin yardımlarını istedik. Çünkü, şu ana kadar herhangi bir kiliseye ve azınlık okuluna maddi yardımda bulunulmadı devlet tarafından.” Öte yandan, TBMM tarafından basın mensuplarına dağıtılan duyuruda Barthelemeos’un unvanı “Fener” değil İstanbul Rum Patriği olarak yazılması dikkat çekti.

İstanbul’la sınırlandırıldı
TBMM’nin basına dağıttığı duyuruda Bartho’nun unvanının “İstanbul Rum Patriği” olarak gösterilmesini değerlendiren Araştırmacı Yazar Aytunç Altındal, “Bu unvan Lozan’daki mutabakata uygun” dedi. Altındal konuyla ilgili şunları söyledi. “Unvanın ’Fener Patriği’olarak yer alması halinde ekümenikliğin yolu açılırdı. İstanbul Patriği, İstanbul’daki Rumların dini lideri anlamında ve Lozan’a uygun.” Bartho’nun Meclis’e Anayasa teklifi sunduğu haberi yabancı ajanslarda da yer buldu. Ziyaretin fotoğraflarını da yayımayan uluslararası AP Ajansı, yine “Ekümenik patrik” unvanını kullandı.

Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)