Neden siyahî atletler başarılı?


7 olimpiyattaki 100 metrede 56 finalistin de siyahilerden oluşması 'Başarının sırrı ne?' sorusunu akıllara getirdi

Londra Olimpiyatları kapanışa yaklaşırken siyahî atletlerin başarısı dikkat çekiyor. Son 7 olimpiyatta erkekler 100 metre yarışında 56 finalistin de siyahi atletlerden oluşması “Bu başarının sırrı ne?” sorusunu akıllara getirdi.

Amerikan haber sitesi Daily Beast ve Fransa’da yayımlanan Nouvel Observateur dergisi sorunun cevabını bilimsel verilere dayanarak açıkladı. Jamaikalı atlet Usain Bolt’un rekor üzerine rekor kırmasının sırrının bir bölümü genlerde yatıyor. 1960’da deneyimsiz, hiçbir eğitim almamış olan Etiyopyalı Abebe Bikila’nın Roma olimpiyatlarında madalya kazanmasıyla ilk kez gündeme gelen konuyu bilimsel araştırmalar açıklığa kavuşturdu.

Hız geninin payı büyük

Kopenhag Kas Araştırmaları Enstitüsü çevrenin atletlerin başarısındaki etkisinin yüzde 25 olduğunu, gerisinin genlere bağlı olduğunu ortaya koydu. İskeletin sağlamlığı, kas yapısı, refleks ve akciğer kapasitesi gibi genlerle belirlenen özelliklerin başarıda etkili olduğu açıklandı. Amerikan İnsan Genetiği dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre de ‘hız geni’ olarak adlandırılan ‘ACTN3’ün de başarıda büyük payı olduğu görüldü.

Batı Afrikalılarda Avrupalılara göre daha çok salgılanan bu proteinin kişinin daha da hızlı olmasını sağladığı açıklandı. Kenya üzerine yapılan bir araştırmada ise çocukların okula koşarak gidip gelmelerinin onların gelecekte iyi atletler olmalarını sağladığı ortaya çıktı. Genler dışında bir diğer etki ise Afrikalıların geçmişte köle olarak çalıştırılmalarına bağlandı. Özellikle ataları Batı Afrika’dan Jamaika’ya göç eden atletler özgürlükleri için savaşan ve köle olarak çalıştırılan ataları sayesinde bu güce ve başarıya kavuştuklarını savunuyor.


Milliyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)