Anadolu’da 70 bin tür canlı yaşıyor


Anadolu, kültürel değerleri kadar doğal yaşam alanlarıyla da dünyada önemli bir konumuna sahip. Yapılan araştırmalara göre, Anadolu toprakları, 70 bin tür canlıya ev sahipliği yapıyor

Anadolu, kültürel değerleri kadar doğal yaşam alanlarıyla da dünya da önemli bir konumuna sahip. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada dört mevsimi barındıran iklimi ve zengin bir coğrafyaya sahip olan Türkiye'de 70 bin canlı türünün yaşamını sürdürdüğü tespit edildi.
Yapılan araştırma Türkiye'nin kuş ve balık türleri yönünden dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığı gösterdi. Türkiye’de bulunan 70 bin canlı türü, aynı zamanda yaşanan çevre kirliliği nedeniyle yok olma tehlikesi altında bulunuyor. Türkiye'nin iç sularında 92 tatlı su balığı türü yaşadığı, denizlerde ise 363 türün barındığı biliniyor.

Göç yolları üzerinde bulunan Türkiye’de yerli ve göçer olmak üzere bulunan kuş türü sayısı 246'yı bulmuş durumda. Türkiye'ye Doğu Karadeniz Bölgesi'nden giren ve Çoruh Nehri üzerinden ilerleyen 200 binden fazla yırtıcı kuş, buradan Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki sulak alanlara yayılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Akdeniz'in bu açıdan en şanslı bölgesi konumunda olan Göksu Deltası'nda 332 kuş türü tespit ederken, bu alan birçok kuş türünün önemli üreme alanlarından biri olarak biliniyor. Manyas Kuş Cenneti'nde ise 255 kuş türü tespit edilirken, 187 kuş türünün belirlendiği Seyfe Gölü’nde de Flamingoların üreme alanı konumunda. 205 kuş türünün yaşamını sürdürdüğü Gediz Deltası ile Burdur Gölü, Ulubat Gölü ve Akyatan Lagünü gibi yerler de kuşların doğaya bağlandığı köşeler olarak Anadolu'nun güzelliklerini yansıtıyor.


Yeni Mesaj

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)