29.05.1995 tarihli, 22297 sayılı Mili Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği, 2007 yılına kadar yapılan 23 ek ve değişiklikle 2009 yılına kadar yürürlükte kaldı.
31.12.2009 tarihli ve 27449 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin 43. Maddesiyle, yürürlükten kaldırıldı.
12 Eylül 2012 tarihli, 28409 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği ile de 2009 tarihli yönetmelik geçerliliğini yitirdi.
Sizleri rakam ve tarihe boğmamın sebebi; 12.09.2012 tarihli yönetmelikle, 1995 ve 2009 tarihli genelgelerin İkinci Bölümde yer alan, Ders kitaplarının nitelikleri ve incelenmesi ile yayın evlerinde aranacak şartlar kısmındaki Atatürk İlke ve Devrimleri ile ilgili kısımların, 12 Eylül 2012 tarihli yönetmelikte yer almamasıdır.
Eski yönetmeliklerde var olan, yeni yönetmelikte çıkarılan kısımları, noktasına virgülüne dokunmadan aktarıyorum.
b) 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda yer alan Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçlarında belirtilen "Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı; Türk Milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek" hükmüne ve Türk Millî Eğitiminin Temel İlkelerine uygun olarak hazırlanır.
f) İçeriğinde yer alan okuma metinleri öğrencileri, millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri besler, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmede onlara yol gösterir ve bu değerleri benimsetir.
ğ) Öğretim programlarında belirtilen Atatürk ilke ve inkılâpları ile ilgili kazanımları içerir.
Yukarıda belirtilen şıkların, ülkemiz üzerinde hesapları olan emperyalistler ve onların ülkemizdeki işbirlikçileri hariç, toplumun diğer kesimlerini rahatsız etmez.
1995 öncesi hazırlanan yönetmeliklerde de var olan bu maddelerin, ülkemiz için anlamlı bir tarih olan 12 Eylül tarihinde kaldırılması, ileri demokrasiyle demek isteneni anlamamıza yetiyor.
Bilime, teknolojiye ve ileri demokrasiye ulaşmanın önündeki engel, Atatürk İlke ve Devrimleri olsa gerek, (!) yönetmelikten çıkarılmıştır.
Atatürk'ün övündüğü 2 şeyden biri olan partisi, bu durumdan bir rahatsızlık duymuyor olmalı ki sessizlik içinde.
Peki; Atatürk gençliği ve eğitimciler gösterilmesi gereken tepkiyi gösterebildi mi? olumlu yanıt vermek olası değil.
Bakanlığa haksızlık etmeyelim. Ders kitaplarının hazırlanması maddesinin, Teknik tasarım ve düzenleme kısmındaki maddeler yeni yönetmelikte de yerlerini koruyor.
Bu şıklar aşağıdadır.
8) İkinci yaprak ve devamında; ilköğretimin 1, 2 ve 3 üncü sınıflarına ait kitaplarda, yaprağın ön yüzünde Türk Bayrağı ile birlikte İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası; yaprağın arka yüzünde Öğrenci Andı; üçüncü yaprağın ön yüzünde Atatürk resmi ve resmin alt kısmında Mustafa Kemal Atatürk yazısı bulunur. İçindekiler bölümü, ilgili sınıf için ön görülen puntoda olup beş sayfayı geçmez.
9) İlköğretimin 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflar ile ortaöğretim ve yaygın eğitim kitaplarında; ikinci yaprağın ön yüzünde Türk Bayrağı ile İstiklal Marşı; yaprağın arka yüzünde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, üçüncü yaprağın ön yüzünde, Atatürk resmi ile resmin alt kısmında Mustafa Kemal Atatürk yazısı bulunur. İçindekiler, ilgili sınıf için ön görülen puntoda olup beş sayfayı geçmez.
Yukarıdaki şıkların; en kısa zamanda hazırlanacak yönetmelikte yer bulamayacağını söylemek için, kahin olmaya gerek yok.
Atatürkçülere, gençliğe ve eğitimcilere düşen görev; ağlamak, sızlamak ve yakınmak olamaz. Bağımsızlıkçı, tüm emperyalizm karşıtı güçlerle, bu karşı devrimci saldırıyı püskürtmektir.
Osman Gazi Oktay
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şube Başkanı