Kutlama tutanağından skandal çıktı
Çarşamba, Eylül 12, 2012
AKP “İzmir Belediyesi’nin temsilcisi bayrak çekilmeyeceğini bile bile toplantı tutanağını imzaladı” diyor ama durum öyle değil… O tutanak 10 Eylül’de, yani törenlerden bir gün sonra valilikte imzalattırılmış…
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm ve kültür alanında yaptıklarını büyük bir heyecanla anlatıyor. “55 yılda açılan tiyatro salonunu kadar, 8 yılda tiyatro salonu yaptık” diyor. Yurtdışından tarihi eserlerimizi kurtarışlarının öyküsünü anlatıyor, turizmde yapılan hamleleri rakamlarla, grafiklerle gösteriyor, 100 bini de gazetecilerin hatrına olmak üzere tiyatrolara 4 milyon lira destekte bulunacakları müjdesini ekliyor.
Yapılan önemli çalışmaları pek not alan yok. Mutlaka siyaset gerekiyor. “İzmir’de ne oldu? dediğinde, bakan “anlatayım” dedi. Bakanı dinliyoruz:
Peki niçin imzaları var
“İzmir’e gittiğimde, hükümet konağına bayrak çekilmeyeceği haberini okudum. Vali yardımcısını aradım, yönetmelik gereği bayrak çekme töreninin yapılmayacağını, komitenin yönetmeliği böyle yorumladığını söyledi. Ben de ‘böyle karar veremezsiniz, bayrak çekmeden vazgeçemezsiniz’ dedim. Tutanağı getirttim, programda belirlenen hususların yerine getirilmesine oy birliğiyle karar verilmiş.
Programda halk oyunları, sergi açılışı, konser gibi etkinlikler var ama Valiliğe bayrak çekme törenini vali yardımcısının başkanlığında Ege Ordusu, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet, Milli Eğitim, Spor il müdürlükleri temsilcilerinden oluşan komite kaldırmış. İzmir Büyükşehir Belediye temsilcisi programa konuşmasını koydurmuş ama vilayete bayrak çekilmesini koydurmamış.
Bayrak çekmek suç!
Bayrak konusunda sosyal bir tepki oluşmuş, o tepkiyi belediye sahiplenmiş. Toplantı karar tutanağındaki programa koymadıkları etkinliğe sahip çıkıp, ‘Bayrağını kap da gel’ yaptılar. Milli duyguları, ortak değerleri bu kadar siyasi istismar vasıtası yapmak çok ayıp bir şey.”
Ülkenin geldiği duruma bakın: 89 yıldır çekilen bayrak 90. yılda çekilecek mi, çekilmeyecek mi diye kamu görevlileri kararsız kalıyor. Bu dönemde, bayrak indirmek değil, bayrak çekmenin kamu görevlilerini sıkıntıya soktuğunu düşünenler, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda da bayrak çekmemeyi uygun buldular.
O yüzden, Vali Yardımcısı Nevzat Ergün başkanlığındaki komite, yönetmeliği inceleyip, bayrak çekilmemesi gerektiği biçiminde anlıyorlar, Garnizon, Emniyet, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor il müdürlükleri temsilcileri de tutanağı imzalıyorlar. Bakan Günay, “Peki, Büyükşehir Belediye Temsilcisi, bayrak çekilmeyeceğini bile bile o tutanağı niçin imzaladı?” diye soruyor.
Bakan Günay’ın bu önemli iddialarından sonra, konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sordum. Kocaoğlu, “Toplantıya katılan arkadaşımız, 1 Ağustos 2012’de düzenlenmiş gösterilen toplantı tutanağını törenlerden bir gün sonra yani 10 Eylül 2012’de, evinden çağırtılarak valiliğe götürülmüş ve orada imzalamıştır” diyor. Bu önemli iddianın ardından, Kocaoğlu anlatmaya devam ediyor:
“Her yıl yapılan rutin işlemleri yapmaya başladık. Ancak, valilikten bize, yeni yönetmelik gereği resmi tören yapılmayacağı, vilayete bayrak çekilmeyeceği, atlı süvarilerin gelmeyeceği, Cumhuriyet meydanına çelenk konulmayacağı, resmi tören yapılmayacağı bildirildi. Bunun üzerine biz alternatif program hazırladık. Zafer yürüyüşü, folklor, Kordon’da resim sergisi, Türk Yıldızları’nın uçuş gösterileri, fener alayı ve konserle kurtuluş günümüzü kutlayacaktık.
40 gün sonra imzalattırıldı
7 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay devreye girdi. Yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Ben ve bakan, bayrak çekilmesini sağlamak ve tansiyonu düşürmek için gayret gösterdik. 8 Eylül’de bayrak çekileceği basın bülteniyle duyuruldu.
Bakan, ‘bayrak çekilmeyeceğine ilişkin kararda Büyükşehir Belediye Başkanlığı Temsilcisi Pınar Kavasoğlu’nun imzası var’ diyor. 1 Ağustos 2012 tarihli tutanakta, Pınar Kavasoğlu’nun imzası yok. Bu tutanak 10 Eylül’de, yani 40 gün sonra imzalattırıldı. Artık önceden hazırlanan ve diğer temsilcilere imzalattırılan tutanak Pınar Hanımdan gizlendi mi, yoksa, eski tarihli bir tutanak mı düzenlendi bunu tam olarak bilemiyoruz.
Yavuz hırsız örneğindeki gibi
Ertuğrul Bey gayret göstermeseydi, vilayete bayrak çekilemeyecekti bu doğru. Ama törenin şöyle yapılması, böyle yapılmaması ile ilgili yönetmelikte bakanın imzası var. Kendisi ‘atlamışım’ diyor. Ancak, bakanın şunu bilmesi de gerekir: Törende büyükşehirin yetkisi yok. Törenler yapıldıktan sonra, Büyükşehir Belediyesi Protokol Müdürü Pınar Kavasoğlu’nu evinden aldırıp, törenlerle ilgili tutanağı imzalattırıyorlar. Şimdi, imzalı o belgeyle ‘yavuz hırsız, ev sahibini bastırır’ tutumunu sergiliyorlar. Yorum İzmirlinin, yorum vatandaşın. Anlattıklarımda bir gram bile çarpıtma yok. Benim sözüm kanundur, senettir.”
Birlik içinde kutlanması gereken gün, dağıtılan belge ve arkasından Büyükşehir Belediyesi’nin önemli iddiası… Bunlara skandal değil de ne diyeceksiniz?
Tags