Ey Nobel sen nasıl ödül dağıtıyorsun?


AKP'nin bayramlaşma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "2005'te Baradey Nobel Barış Ödülü almış. Ben şimdi Nobel’e sesleniyorum. Ey Nobel, sen nasıl barış ödülleri dağıtıyorsun ki bu kişiler askeri darbe yapanların yanında yer alıyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin bayramlaşma töreninde açıklamalarda bulundu. İşte Erdoğan’ın konuşmalarından satırbaşları:

Kimsenin diğerine üstünlük taslamadığı bir ortak zemini inşaa etmeyi sürdüreceğiz. 76 milyonun değerleri özellikle de yaşam tarzları bizim teminatımız altında oldu. Belediye başkanlığımdan bugüne kadar hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale edilmesine göz yummadık. Demokrasiyi özgürlükleri savunduk. Biz kendimizi başkalarına göre farklı bir konumda görmedik. Bize zulmettiler, ama biz sabrettik. Bir grubunda kendini üstün görmesine müsaade göstermedik.

Biri çıkar da ben üstünüm, ben hukukun üzerindeyim, ben seçkinim. Eğer böyle bir yanlışın içine girecek olursa, hatta hatta ben elitim derse, dayatma girişimine girerse orada özgürlük ortadan kalkar. Orada saygı ortadan kalkar.

'Kimseye üç çocuk için silah dayatmıyoruz'

"Hani diyorlar ya bizim yaşam tarzımıza karışıyor. Nereden çıktı bu üç çocuk meselesi diyorlar. Böyle bir yasa yok."

Sık sık dile getirdiği 3 çocuk önerisini hatırlatan ve bu konudaki eleştirilere değinen Erdoğan, " Diyorlar ya 'bizim yaşam tarzımıza karışıyor'. 'Nereden çıktı bu 3 çocuk meselesi' filan diyorlar. Böyle bir yasa yok. ben sadece bir başbakan olarak en az 3 çocuğu tavsiye ediyorum. Bu benim en doğal hakkımdır" dedi. Erdoğan sözlerini, " Kimseye kalkıp silah dayatmıyoruz. Yasal bir mecburiyette yok. Ben bu davaya gönül vermiş kardeşlerime diyorum ki, en az 3 çocuk bu millete hibe edin, lütfedin diyoruz. Bu milletin güçlü olması lazım. O da nerden geçiyor? İnsan denilen o şerefli mahluktan geçiyor.Eşrefi mahluk olan bu insanı, bu işte bu anneler yetiştirecek.Onun için ben bu annelerden bunu istiyorum.Ha yapmayacak, yapmasın. Böyle bir derdimiz yok. Biz Ak parti olarak böyle bir teklifi yapıyoruz . Böyle bir yasa da yok. Böyle bir şey de yok. Bu isteğe bağlı. Bunu da müsaade edin de söyleyeyim. Bu kadar hakkım olsun. Yani bunu Rusya Federasyonu'nda Vlademir Putin söylediği zaman oluyor da. Türkiye'de Tayyip Erdoğan söylediği zaman niye rahatsız oluyorsunuz ?"şeklinde konuştu.

Erdoğan'dan Nobel'e tepki

Birileri bana haber gönderiyor. "Niye askeri darbe diyor, niye askeri darbe" diyor. Uluslararası siyasi literatürde bunun adı bal gibi de darbedir. Bunu kimse başka yere çekmesin.

Onlar hak mücadelesine imza attılar. Ben onları şahsen milletim adına kutluyorum. Mısır halkı asla yalnız değildir. Birileri Mısır’daki haksızlığı görmeyebilir. Zulmü katliamı görmezden gelebilir. Biz Mısır’daki kardeşlerimizi görüyor, onların haklı mücadelesini gönülden destekliyorum.

Size çok enteresan örnek vereceğim. Baradey Nobel Barış Ödülü almış. Bayan Kerman’da barış ödülü almış bir gazetecidir. Çok ilginç bir örnek bu.

Barış ödülü almış olan Baradey, şu anda askeri darbeyi gerçekleştiren hükümetin cumhurbaşkanı birinci yardımcısıdır. Ben şimdi Nobel’e sesleniyorum. Ey Nobel, sen nasıl barış ödülleri dağıtıroyrsun ki bu kişiler askeri darbe yapanların yanında yer alıyorsun.

Sen nasıl barış ödülleri dağıtıyorsun ki işte Kerman Mısır’a girmek istedi, bak Mısır’a sokmadılar. Hani? İki yerde iki ayrı tuzak. O da Nobel barış ödülü almış, o da almış.
Şu ana kadar ortaya koyduğunuz tavır nedir? Niye? Adamına göre muamele.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ALANLARIN LİSTESİ

2012 Avrupa Birliği

2011 Ellen Johnson Sirleaf (Liberya Devlet Başkanı), Leymah Gbowee (Liberyalı kadın hakları aktivisti), Tevekkül Kerman (Yemenli kadın hakları aktivisti)

2010 Liu Xiaobo (Çinli muhalif)

2009 Barrack Obama (ABD Başkanı)

2008 Martti Ahtisaari (Finlandiya eski Devlet Başkanı)

2007 Uluslararası İklim Değişikliği Paneli, Al Gore (ABD eski Başkan Yardımcısı, çevre aktivisti)

2006 Muhammed Yunus (mikrokredinin mucidi), Grameen Bankası

2005 Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Muhammed el Baradey (UAEK Direktörü, Mısırlı siyasetçi)

2004 Wangari Muta Maathai (Kenyalı aktivist)

2003 Şirin Ebadi (İranlı hukukçu, insan hakları aktivisti)

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)