Abdullah Gül’e ceza yolu göründü
Pazartesi, Eylül 01, 2014
Cumhurbaşkanlığı görevi sona eren ve dokunulmazlığı kalkan Abdullah Gül’e ceza yolu göründü. Gül ‘Kayıp trilyon davası’ nedeniyle hâkim karşısına çıkacak
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının sona ermesiyle birlikte yargılanması da gündeme geldi. Gül, kamuoyunda “Kayıp trilyon davası” olarak bilinen, mahkeme kayıtlarında ise, “özel evrakta sahtecilik’’ ve “2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na aykırılık’’ suçlamasıyla açılan davadan yargılanacak.
DOKUNULMAZLIK KALKTI
Refah Partisi 1998 yılında kapatılması sırasında hazineden aldığı 1 trilyonluk (TL) hazine yardımını devlete iade etmedi. Bu para harcanmış gibi gösterildi. Ancak müfettişlerce yapılan incelemede paranın harcanmadığı sahte evraklarla harcanmış gibi gösterildiği anlaşıldı. Bunun üzerine dava açıldı Dava sonucu Refah Partisi (RP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan 2 yıl 4 ay hapse mahkûm oldu. Çoğu Abdullah Gül’ün altında görev yapan 68 RP yöneticisi de 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapis cezası aldı. Gül, önce milletvekilliği ardından da Cumhurbaşkanlığı görevi nedeniyle yargılanamadı.
Öte yandan İşçi Partisi’nin Abdullah Gül’ün yargılanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapmasından hemen sonra Gül’den açıklama geldi. Gül’e yakınlığı ile bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, Gül’ün önümüzdeki hafta mahkemeye giderek ifade vereceğini açıkladı. Hürriyet’in manşetine taşınan haberde, Gül’ün çevresine Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’in yargılanmasını örnek gösterdiği ve “Uygun bir zamanda avukatlarımı savcılığa göndereceğim, ifade vermek üzere gitmek için gün belirlenmesini isteyeceğim” dediği iddia edildi.
HER ŞEY ORTADA
Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre Gül, Cumhurbaşkanlığı görevinin son günlerinde hukukçularına durumunu inceletti. Bu davadan kaçış olmadığı konusunda kendisine bilgi verildi. Bu arada, davanın görüldüğü mahkeme ile de görüşmeler yapıldı. Hukukçular, şu anda Gül’ün hiçbir dokunulmazlığının olmadığını ve sıradan vatandaş olduğunu belirterek, “Fezleke açık. Abdullah Gül şüpheliler arasında. Emsal kararlar da ortada. Gül’ün altında görev yapan herkes bu işten ceza aldı. Gül’e ceza yolu gözüküyor” dediler.
Gül’ün yargılanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Cengiz de Aydınlık’a yaptığı açıklamada Gül’e ceza yolunun göründüğünü keydederek şunları söyledi: “Bu davanın sanıklarından Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ceza aldı ve hapis yattı. Ceza alan 70’e yakın kişinin önemli bir kısmı Abdullah Gül’ün altındaki kişiler. Hürriyet gazetesindeki haberde Abdullah Gül hakkında takipsizlik kararı verildiği ifade ediliyor. Bu kesinlikle doğru değildir. Savcılık tarafından hazırlanan fezlekede Gül’ün o zamanki konumu itibariyle asli failler arasında olduğu belirtiliyor. Bu davada tartışmalı fazla bir şey yok. Diğer sanıklar için zaten karar çıkmış. Bir tek Gül dışarıda kalmıştı. Şimdi o da yargılanacak. Her şey ortada.”
5 YIL ÖNCE TERSİNİ SÖYLEMİŞTİ
Abdullah Gül’ün dokunulmazlığının kalkması nedeniyle ertelenen soruşturmanın sürdürülmesi talep edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise, suç duyuruları hakkında takipsizlik kararı verdi. Başsavcılığın kararına yapılan itirazları değerlendiren eski Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz kararı bozarak Gül’ün yargılanabileceğine hükmetti. O dönem Cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Gül, 2009’da yaptığı açıklamada, davanın sanığı olmadığını iddia ederek, “Sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılması kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamamaktadır” dedi.
Aydınlık
Tags