'Anadolu’da Kadının İzi' kapılarını açıyor

Veliye Martı'nın yeni yazma koleksiyonu “Anadolu'da Kadının İzi”, Sahi'nin katkılarıyla Beyoğlu'nda sergilenecek.

Asmalımescit’te Adahan İstanbul’da 27 Şubat’ta açılacak Veliye Martı’nın Anadolu’da Kadının İzi sergisi, Ana tanrıça heykelciklerinden kilim motiflerine, Anadolu kadınının binlerce yıllık öyküsünü kumaşlar üzerine taşıyor. 17 Mart’a dek görülebilecek serginin amacı, kadın emeğine dikkat çekmek ve Anadolu'da el tezgahlarında dokumacılık yapan kadınlarımıza sürdürülebilir bir destek yaratarak dokuma tezgahlarının susmamasını sağlamak.

Sergilenen eserlerin basıldığı feretiko, dastar, ihram gibi Anadolu'nun birbirinden değerli yerel kumaşları hep bu el tezgahlarında üretilmiş, sergi bittikten sonra da Sahi'nin bünyesinde özel bir koleksiyon olarak aynı şekilde üretilmeye devam edecek.

Sergi, doğum mucizesini gerçekleştiren kadının yaşam veren ana tanrıça olarak görüldüğü çağlardan, dokuduğu kilimlerde iç dünyasını dile getiren Anadolu kadınlarına kadar bu topraklarda kadın izlerini ortaya koyuyor. Binlerce yıl önce Anadolu'da ilk yerleşimleri kuran toplulukların kadın idolleri, kilim motiflerindeki kadın sembolleri ve 18'inci yüzyıl Kütahya seramikleri üzerindeki kadın figürleri baskı desenlere dönüşerek yazmalar üstünde buluşuyor.

Veliye Martı, günümüzde yazmacılık sanatımızı koruyan ve yaşatan en önemli isimlerden. 1990'da yazmacılığın çağdaş temsilcisi Mehmet Eyüboğlu'nun atölyesinde bu sanatla tanışmış. Yazmacılık alanındaki akademik sertifikalarının yanı sıra Tokat'a giderek atölyelerde üç yıl boyunca usta çırak geleneğine göre çalışmış. Ustalardan el almış olması Martı'yı bu sanatta çok özel bir yere taşıyor. Veliye Martı bugün Sultanahmet'te Küçük Ayasofya'daki atölyesinde eğitici ve araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Sergi ile ilgili paylaşımları #anadoludakadininizi etiketi ile sosyal medyada bulmak mümkün.



Cumhurşyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)