Gazi Eğitim Enstitüsü Açıldı 6 Mart 1926



GAZİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ AÇILDI 6 MART 1926
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
1926 YILINDA GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN AYDINLANMA YOLUNDA IŞIĞINI GENÇLERDEN ALMASI GEREĞİNİN BİLİNCİ İLE EĞİTİME YÖNELDİ.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, 1926 YILINDA GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN
BAŞKENT ANKARA’DA KURULMUŞTUR.
“GAZİLİ OLMAK AYRICALIKTIR”
KURULACAK BU ENSTİTÜNÜN TEMEL AMACI
YENİ TÜRKİYE'NİN ÖĞRETMEN İHTİYACINI KARŞILAMAKTIR


Gazi Üniversitesi, 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Başkent Ankara’da kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim, eğitim ve öğretim meşalesi olarak kurulan ilk büyük üniversitelerinden birisidir. Eğitimden, iletişime, güzel sanatlardan mühendisliğe, spordan ormancılığa, tıptan eczacılığa, diş hekimliğinden edebiyata, iktisattan bankacılığa kadar birçok alanda eğitim veren Gazi, Türkiye'nin en çok fakülte ve yüksekokula sahip üniversitesidir.


Ulusal ve uluslararası eğitim platformunda markalaşmış bir isim olan Gazi Üniversitesi, bugün Türkiye’nin ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almakta ve “Gazili Olmak Ayrıcalıktır” ilkesi ışığında nitelikli bireyler yetiştirmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1926 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlanma yolunda ışığını gençlerden alması gereğinin bilinci ile eğitime yöneldi. Ankara’da öğretmen yetiştiren bir okul açılması amacı ile dönemin önde gelen mimarlarından projeler alındı. Birinci Ulusal Mimarlık Akımının öncülerinden Mimar Kemaleddin’in başarılı bulunan projesi, kısa sürede Ankara’nın merkezinde muhteşem bir yapıya dönüşerek "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla açıldı ve şuanda Rektörlük merkezi olarak kullanılan binada eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı.

Enstitünün adı 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir. 1976 yılında ise “Gazi Eğitim Enstitüsü” ismini alır. Enstitü, 1982 yılında 2809 sayılı kanunla “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşur. Aslında bu değişim, Cumhuriyetle başlayan geleneğin yeni isimle devamıdır. Geleneğin oluşmasında Gazi Eğitim kadar, kuruluşu 1935'e kadar giden Ankara Yüksek Teknik Öğretmen ve Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulları ile Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi büyük rol oynar.

Üniversite çatısı altına girdiğinde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi zaten bir üniversite konumundaydı. Akademi'ye bağlı olarak bugünkü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bütün bölümleri, Tıp Fakültesi, daha sonra da fakülte olacak olan Diş Hekimliği ve Eczacılık Yüksek Okulları ile Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu eğitim ve öğretimini sürdürmekteydi. Yine Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de Gazi Üniversitesi çatısı altında yerini alır. Kuruluşunda 9 fakülte, 12 yüksekokul ve 4 enstitüyü bünyesinde barındıran üniversitede bu sayı her geçen yıl hızla artar. Bugün kendisine bağlı olarak eğitim-öğretimini sürdüren 21 fakültesi, 4 yüksekokulu, 1 Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, 11 meslek yüksekokulu, 48 araştırma merkezi ve 7 enstitüsü ile Gazi Üniversitesi, adını aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e yaraşır bir yüksek öğretim kurumu olma iddiasını devam ettirmektedir. Üniversitede, Eğitim, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri, Fen, Mühendislik, Mimarlık, Teknoloji, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Edebiyat, Hukuk, Güzel Sanatlar, Sanat ve Tasarım, Turizm, Beden Eğitimi ve Spor, Bankacılık ve Sigortacılık, Tapu Kadastro gibi çok çeşitli alanlarda eğitim verilmektedir. Eğitim fakülteleri yönünden ülkemizin lideri olan Gazi Üniversitesi, bünyesinde, Endüstriyel Sanatlar, Gazi Eğitim, Mesleki Eğitim, Teknik Eğitim, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültelerini barındırır. Yurdun dört bir yanından üniversiteyi kazanarak gelen 77 bin öğrencisinin yanında Gazi Üniversitesi; Türk Cumhuriyetleri, Kafkaslar, Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinden gelen 1500'den fazla yabancı uyruklu öğrencisi ile ülkemizin yurt dışından en çok öğrenci kabul eden üniversitesidir. Üniversite, açılan yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden 5 binden fazla öğrencisi ile sadece kendi öğretim elemanı ihtiyacını değil, diğer üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını da karşılamaktadır.

Gazi Üniversitesi Ankara’nın merkezinde bulunan bir şehir üniversitesidir. Fakülte ve yüksekokulların yoğunluk gösterdiği merkez yerleşkesi dışında Beşevler, Emek, Maltepe, Gölbaşı, Çankaya, Ostim, Çubuk, Polatlı ve Beypazarı’nda da yerleşkeye sahip olan Gazi, eğitim ve öğretime verdiği önemi gözler önüne serer. 77 bin’i aşan öğrenci sayısı ve 4 bin’i geçen öğretim elemanı sayısı ile Gazi Üniversitesi öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya standartlarını yakalamış bir üniversitedir. Eğitimden, iletişime, güzel sanatlardan mühendisliğe, spordan ormancılığa, tıptan eczacılığa, diş hekimliğinden edebiyata, iktisat'tan bankacılığa kadar birçok alanda eğitim veren Gazi, Türkiye'nin en çok fakülte ve yüksekokula sahip üniversitesidir.

Türkiye’nin kalkınmasında, gelişmesinde; genç nesillerin akademik ve teknolojik birikiminde önemli rol üstlenen Gazi Üniversitesi eğitimdeki başarısını hem ulusal hem uluslararası alanda kanıtlamıştır. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 500 içinde yer alan Gazi Üniversitesi, öğrencilerine, öğretim elemanlarına, idari personeline ve mezunlarına kazandırdığı “Gazili Olmak Ayrıcalıktır” ilkesini, kalitesinden ve çizgisinden ödün vermeden sürdürmeye devam edecektir.


Kaynak;
GAZİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü 06500 Teknikokullar / Ankara | Tel: +90312 2126840 - 2022000 | Fax: +90312 2213202
Derleyen; 04/04/2015-14:18

HASAN DURGUT - YÜCE TÜRK MİLLETİ - (TCHD)
hido.hasan@hotmail.com

Yorum Gönder

3Yorumlar
  1. Yüce ATATÜRK bizim için her şeyi düşünmüş ruhu şad olsun ulu ATAM !......

    YanıtlaSil
  2. YÜCE TÜRK MİLLETİ her şey sizin için; okunsun, öğrenilsin, faydalanılsın diyedir tüm çabam, başka da yoktur bir gayem, kaynaklarım cennet vatanın en güvenilir kaynaklarıdır. YÜCE TÜRK ÇOCUĞU gururla şerefle yücece oku öğren tarihini !.....(((((( Size bir de sır vereyim bu destansı tarihimizi her araştırıp her yorumlayıp her derlediğimde gözlerimden hep akar gurur gözyaşları !...... Hasan DURGUT ))))))

    YanıtlaSil
  3. İlk olarak size, şahsım ve YÜCE TÜRK MİLLETİ adına çok ama çok teşekkür ediyorum !...Allah razı olsun sizden. Halbuki ne mecburiyetiniz var bizlere bu kutsal bilgileri veriyorsunuz. Ben size başka yerlerden de takip eden bir okurunuzum Hasan bey. Karşılıksız ve hiç bir ücret talep etmeden sadece ama sadece KUTSAL VATAN, BAYRAK, ŞEHİT ve GAZİLERİMİZ için saatlerinizi, günleriniz haftalarınızı, aylarınızı, yıllarınızı verdiniz. Allah çok ama çok razı olsun siz ve sizin gibi vatan ve millet sever, değerlerimizden.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder