Ulusal Eğitim Durmuyor!


Ulusal Eğitim Derneği- Öğretmen Dünyası Dergisi, 20. İzmir Tüyap Kitap Fuarı etkinliği olarak 3 No’lu Konferans Salonu’nda Ahmet Gürel’in ‘’Anılarla Çanakkale Destanı’’ görsel sunumunu yaptı.
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı Osman Gazi Oktay, tarihimize ve kültürümüze her biri birbirinden değerli belgeseller kazandıran ADD Bilim ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Gürel’in, Çanakkale ve ilçelerinde, Ermeni soykırımı iddialarını tarihi tezlerle çürüten belgeselini sunmakta olduğunu, bu nedenle aralarında bulunamadığını, 35 dakika süren belgeselin gösterimi ardından, Atatürk’ün 5000 fotoğraflık albümüne sahip olan Dr Tuna Yılmaz’ın Atatürk fotoğraflarını öyküleriyle birlikte sunacağını açıkladı.

Atatürk’ün ve Çanakkale’de yurt savunması yapan askerlerimizin, birbirinden seçkin fotoğraflarının akıcı bir dille aktarıldığı belgesel, izleyicilerinin beğenisini kazandı. Bitiminde yoğun alkış aldı.

Dr. Tuna Yılmaz işe, Atatürk’ün 2. Meclisi Cumhuriyet kutlamalarını katılmak için bir grup arkadaşıyla terkini konu alan fotoğrafını yorumlamakla başladı.

Fotoğrafı Atatürk’ün, sonraki Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren dahil tümünün fotoğrafçılarından olan Ali Rıza Tuncay’ın çektiğini, Ali Rıza Tuncay’ın ömrünün son yılları İzmir’de geçirdiğini ve 91 yaşında İzmir’de gözlerini hayata yumduğunu belirterek fotoğrafın öyküsünü anlatmaya başladı.


‘’Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni sonrası TBMM'den çıkacaktır. Bu önemli anı görüntülemek ve tarihe mal etmek için fotoğrafçılar Meclis kapısının tam karşısında (Ankara Palas'ın önünde) yerlerini almışlardı. Yedi sekiz kadar fotoğrafçı, o günün koşullarında güzel bir fotoğraf çekebilmek için fotoğraf makinelerinin sehpalarını en uygun yere yerleştirmek için çalışmaktadırlar. Bunlar Atatürk'ü sürekli olarak izleyen ve biraz da birbirleri ile rekabette olan fotoğrafçılardır. Bu fotoğrafçılardan birisi de Atatürk'ün özel fotoğrafçılarından Ali Rıza Tuncay'dır.
Ali Rıza Tuncay zayıf, narin yapılı, beyefendi bir kişidir. O da kendisine güzel bir yer edinmek için uğraşmaktadır. Nedense, diğer fotoğrafçılar onu aralarında istemeyerek (belki de kaza ile) iterek yere düşürmüşlerdir. Büyük aksilik, Kazım Özalp ve diğer devlet ileri gelenleri TBMM kapısından çıkmışlar ve fotoğraflar çekilmiştir. Bu önemli tarihsel anın fotoğrafını çekemeyen Ali Rıza Tuncay, üzüntüsünden ve sinirinden bir kenara çekilmiş ve ağlamaya başlamıştır.

Atatürk bir kaç adım attıktan sonra Ali Rıza Tuncay'ı kenarda ağlarken görmüştür. Yanına çağırtarak ne olduğunu sormuştur.

Ali Rıza Tuncay üzüntü içinde olayı anlatmıştır. Atatürk yine büyüklüğünü göstermiş ve o hoşgörülü, sevimli hali ile yanındakilere:

"Arkadaşlar, tekrar içeri girip, tekrar aynı şekilde dışarı çıkacağız" demiş.
Böyle de yapılmış. Fotoğrafçı Ali Rıza Tuncay da resmi çekme şansını yakalamıştır. Diyerek anlatımını tamamladı.

Daha sonra Ata’mızın birkaç fotoğrafının daha öyküsünü anlatan Tuncay, dinleyicilerin büyük alkışıyla salondan ayrıldı.

İzleyicilerden 1 grup, Salon 1/A NO: 511’deki ‘’Öğretmen Dünyası’’ standını ziyaret ederek yayınlarında edindi.





Haber ve fotoğraf : Özkan SUCUOĞLU


Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)