Hala iş görüşmesine çağrılmadıysanız..
Salı, Mayıs 12, 2015
Kariyer sitesinden iş başvurusu yapmak kolay olduğundan artık iş arayanlar başvurularını kariyer siteleri üzerinden yapıyorlar. Başvuru yapmak kolay ama başvurulardan geri dönüş gelmeyince başvuran kişi umutsuzluğa düşüp sorunu, firmalarda veya kariyer sitelerinde görebiliyorlar. Oysa durum hiç de böyle değil. İşin bir de İnsan Kaynakları tarafı var.
Kariyer sitelerinden yapılan iş başvurularına uzun süredir geri dönüş gelmiyorsa ve aday hala görüşmeye çağrılmamış ise aşağıdaki nedenlerden biri yolunu kesmiş olabilir.
1- Her ilana başvurmak:
Bir bakıyorsunuz aday hem satışa, hem muhasebeye, hem halkla ilişkilere hem de satın alma bölümünüze farklı zamanlarda başvuruda bulunmuş. Bu yüzden her ilana başvurmayın Çünkü firmalar daha önce kendilerinize yaptığınız başvuruları da görüyorlar.
2- Filtreleme Modülleri:
Yapılan başvurular işveren tarafından kariyer sitesi modülünde çeşitli paremetrelerle filtreleniyor ve filtrelemeden geçen başvurular sadece görüntüleniyor. ( Mesela 4 yıllık Üniversite mezunu, İngilizce bilen, Ankarada ikamet eden, 30 yaşını geçmemiş, en az 3 yıl tecrübeli bay İnsan Kaynakları uzmanı aranıyor. Ama adaylar aranan şartlara dikkat etmeden başvuruyor. Gelen başvurular yukarıdaki özelliklere göre filtrelenip bu özelliklere uymayanlar hiç görülmeden devre dışı bırakılıyor. Böylece başvuru 300 kişiden 100 kişiye düşebiliyor.
3- Dış başvurular:
Şirketlerin çalışan temin etmek için tek kaynakları kariyer siteleri değildir. Bazı pozisyonlar ilan verilmesine rağmen, referans yoluyla veya direk başvuruyla da bulunabiliyor ve aday başka kaynaktan sağlanıyor. Böylece ilana yapılan başvurular boşta kalıyor.
4- Yüksek sayıdaki başvuru:
Bazı pozisyonlar için çok sayıda başvuru olunca (2000- 10000) tüm başvurular zaman darlığından taranamayabiliyor. Başvurulara göz gezdirilip yeterli aday sağlanınca diğerleri beklemede kalabiliyor.
5- Ön yazı:
Başvuru yaparken yazılan ön yazılar sisteme kayıtlı kalıyor ve başka bir ilana yapılan başvuruya da aynı ön yazı gidebiliyor. Mesela, tekstil sektöründe ilan veriyorsunuz ve önyazıda “Şirketinizin perakende sektöründeki başarısı …” şeklinde ön yazılar gelebiliyor. Bu konuda başka bir hata da ön yazıya özgeçmiş içeriğini kopyalayıp yapıştırmak.
6- Güncellenmeyen Özgeçmişler:
Kariyer sitesine özgeçmiş ekleniyor ve öylece bırakılıyor. Aday ilana başvuruyor ama çalışıyor görünüyor ama çalışmıyor. Ayrıca bazı şirketler filtreleme yaparken uzun süre güncellenmemiş özgeçmişler filtreye takılıyor. Bu yüzden başvuru hiç görünmüyor.
7- İşe göre özgeçmiş:
Her işe göre ayrı özgeçmişler hazırlanması gerekiyor. özgeçmiş de o işe göre olan deneyimler ön plana çıkartılmalı
8- Özgeçmiş şablonları:
Kariyer sitelerindeki özgeçmiş şablonları standart. Bu yüzden tüm başvurular şekil olarak aynı görünüyor ve dikkat çekicilikleri yok. Bu nedenle PDF formatında yaratıcı tasarımlı bir özgeçmiş de başvuruya eklemek gerekiyor.
9- Özgeçmişteki bilgilerin yetersizliği:
Kariyer sitesinde özgeçmiş doldurma işlemi biraz uzun sürüyor. Bu nedenle özgeçmiş bilgileri doldurulurken tam doldurulmuyor ve atlanan yerler oluyor. Ayrıca iş deneyimleri yazılırken (A firması – Endüstri Mühendisi – 3 yıl ) şeklinde kısa bilgiler yazılıyor. Oysa o ilana başvuran çok sayıda endüstri mühendisi var. Görüşmeye çağrılmanız için belirttiğiniz pozisyondaki deneyimlerin ve başarıların da Özgeçmişinizde çok uzun olmamak kaydıyla yer alması gerekiyor. Özellikle başarılarınızı yazmanız (fazla megaloman olmadan) büyük önem taşıyor.
10- Özgeçmişteki fotoğraf:
Özgeçmişinizdeki fotoğrafınız internet cafe de veya Web kamerası ile çekilmiş olmamalı. Ayrıca vesikalık tarzında bir fotoğraf olmalı. Açık alanda veya evde çekilmiş, hatta bilgisayar başında çekilmiş fotoğraflar amatör bir izlenim veriyor. Kariyer sitesindeki Özgeçmiş ile Facebook fotoğrafınız karışmasın