Geçtiğimiz günlerde uzaya fırlatılan MSG-4 uydusundan gelen ilk Dünya fotoğrafı, büyülüyor!
Avrupa'nın MSG-4 hava uydusu 15 Temmuz'da yörüngeye fırlatılmasının ardından çalışmaya başladı. Geçtiğimiz gün ise, Spinning Enchanced Visible Infrared Imager (SEVIRI) ile çektiği Dünya'nın ilk fotoğraflarını gönderdi ve fotoğrafların iyi gözükmediklerini söylemek, uyduya büyük hakaret olur.
Ancak, fotoğraflara baktığımızda bize öyle gözükmese de MSG-4 halen ilk çalışma ve düzenleme ayarları aşamasında bulunuyor ve önümüzdeki altı ay boyunca tam olarak çalışmaya başlamayacak. Çalışmaya başlamasının ardından da her 15 dakikada bir Avrupa ve Afrika için hava durumunu kontrol edecek ve her 5 dakikada bir Avrupa için "hızlı çekim" yapacak.
Bir Bad Astronomy blogger'ının Slate'te belirttiğine göre, gördüğümüz bu ilk fotoğraf tamamen renkli de olsa, bizim gözlerimizin göreceğinden farklı gözükmekte. Gözlerimizde bulunan renklere hassas hücreler kırmızı, yeşil ve mavi renklerini ayırt edebilmekteler ve gördüğümüz renkler bu üçünün karışımından oluşmakta. MSG-4 üzerinde ise 12 adet renk algılayıcısı bulunmakta. Bunların dördü, görülebilir ışığı (bizim gördüğümüz gibi) algılarken, 8 tanesi kızılötesi ışığı görmekteler.
Bu ilk fotoğraf da, görülebilir ve kızılötesi ışığın birleşiminden oluşmakta. "Fotoğraftaki kırmızı aslında 1.6 mikron dalga boyuna sahip (gördüğümüz en kırmızı ışığın iki katından yüksek dalga boyu) kızılötesi ışık, yeşil 0.8 mikron (görebildiğimiz alanın hemen dışında) ve mavi 0.6 mikron (ilginç bir şekilde, gözümüzün turuncu olarak göreceği) dalga boyuna sahip."
MSG-4, European Space Agency ve EUMETSAT'ın ortak projesi...
MSG-4 uydusundan gelen ilk Dünya fotoğrafı, büyülüyor!
Pazar, Ağustos 09, 2015