Avrupa’da göçmen alarmı
Salı, Eylül 01, 2015
Türkiye’nin 2 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yapmasını ‘aferin’ diye geçiştiren Avrupa Birliği, on binlerce sığınmacıyı kapısında bulunca olağanüstü toplantı çağrısı yaptı
Avrupa’da tam bir mülteci alarmı yaşanıyor. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin izlediği insanlık dışı ve sömürgeci politikaların kurbanı çoğu Suriyeli, Afganistanlı, Eritreli, Pakistanlı ve Somalili on binlerce mülteci savaş ve çatışma ortamının yol açtığı yoksulluktan kurtulmak için çareyi Avrupa’ya kaçmakta arıyor. AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex’in verilerine göre, Temmuz ayında Avrupa Birliği (AB) sınırlarına ulaşan göçmen sayısı ilk defa 107 bini buldu. Bu rakam geçen senenin Temmuz ayına göre üç kat artış gösterdi. Sayının Ağustos ayında daha da arttığı belirtiliyor.
Zorlanıyorlar!
Yunanistan, İtalya ve Macaristan başta Suriye olmak üzere, Orta Doğu ülkeleri ile Afrika’dan gelen göçmen akınıyla baş etmekte zorlanıyor. Almanya, sığınma talebinde bulananların sayısının 2015’te dört katı artıp 800 bine ulaşacağını tahmin ediyor. Durum bu olunca AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un yaptığı olağanüstü toplantı çağrısında, krizin ‘daha önce hiç görülmemiş boyutlara ulaştığı’ uyarısında bulunup 28 üye devletin içişleri bakanlarının bir araya gelip krizi ele almaları gerektiğini duyurdu.
Macaristan’ın önlemleri işe yaramıyor
Macaristan, göçmenleri caydırmak amacıyla Sırbistan sınırına 175 kilometre tel duvar ördü. Ancak tel duvar ülkeye göçmen akınını engelleyemedi. Mülteciler dikenli tellerin altından geçerek hedeflerine ulaşıyor. 2015’te şu ana dek 50 bin kadarı sadece Ağustos ayında olmak üzere yaklaşık 150 bin göçmenin Macaristan’a girdiği sanılıyor. Macaristan, AB üyesi olmayan Sırbistan’la arasındaki sınırda 4 metre yüksekliğinde bir de duvar örüyor. Budapeşte yönetimi ayrıca ülkeye yasadışı yollardan giren kişilere yönelik cezaları da ağırlaştırmak istiyor. Ancak söz konusu duvar Macaristan ile Fransa arasında diplomatik krize yol açtı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, duvarın Avrupa’nın temel değerlerine aykırı olduğunu söyledi. Fabius özellikle bazı Doğu Avrupa ülkelerinin, göçmenlerin AB üyeleri arasında dağıtılmalarına karşı çıkmalarını da skandal olarak nitelendirdi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da Fabius’a tepki gösterdi.
Hedefine ulaşanlar iltica başvurusunda bulunuyor
Hedeflediği ülkeye ulaşanları bir başka sorun bekliyor: mültecilik başvurusu... Şu anda Avrupa Birliği’ne yapılan 526 bin sığınma başvurusu beklemede. Almanya 288 bin ile başı çekerken, İsveç 54 bin 400 ile ikinci, İtalya 49 bin 400 ile üçüncü, Fransa 37 bin ile dördüncü, İngiltere 29 bin 400 ile beşinci sırada bulunuyor. Yılsonuna kadar sadece Almanya’ya ulaşması beklenen mülteci sayısı 800 bin olarak tahmin ediliyor.
Göçmenlerin Avrupa rotası
Mültecilerin Avrupa’daki ilk adresi Yunanistan... Yunanistan’dan Makedonya’ya geçen göçmenler, Makedon şehri Gevgeli’den trenlerle Tabanovtse’ye oradan da Sırbistan’a gitmeye çalışıyor. Uluslararası insani yardım kuruluşları da başta Gevgeli olmak üzere birçok noktada, kaçak göçmenlere çeşitli yardımlarda bulunuyor. Mülteciler, Sırbistan’dan Macaristan’a, oradan da Almanya’ya geçmeye çalışıyor. Mülteciler söz konusu ülkelerde parklarda ve köprü altlarında yatıyor. Kaçak göçmenler, başkent Belgrad’daki otogar civarında adeta kamp kurdu. Otogar yakınındaki parkta yatıp kalkan göçmenlerin kimi çimlerde, kimi banklarda, kimiyse beton üzerinde yatıyor. Aralarında kadın, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu grup, hijyenden yoksun, dört bir yanı plastik şişe ve yiyecek paketi atıklarıyla dolu bir ortamda kalıyor.