Sahte balı nasıl anlarız?



Son zamanlarda piyasada bal satışının yoğun bir hale geldiğini belirten bal üreticileri, bal almak isteyenlerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, önemli tavsiyelerde bulundu. Piyasada, son günlerde medya aracılığıyla satılan ve birçoğunun sahte olduğu düşünülen balı alan vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor.

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bal alımında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. İyi fikri olan, olmayan, balı bilen, bilmeyenlerin şişeyi doldurduğunu belirten Tandoğan, yerel markalarda şaşmamaları gerektiğini söyledi. Bal şekeri yediklerini düşünen vatandaşlar için tüketicilere tavsiyelerde bulunan Tandoğan, “Yerel markalardan şaşmayalım. Gıda üretim izni varsa buna dikkat etmek lazım. Bir markanın ambalajına bakmak lazım, bir de markada ‘Güvenilir bandı’ dediğimiz emniyet bandı var mıdır? Bir de ürünün üzerindeki barkot var mıdır? Bunlar çok önemli bir konu.” dedi.

Tandoğan, Türkiye’de üretilen balın nüfus başına bir kiloyu bulduğunu, resmi rakamların, bunun iki katı tüketim olduğunu söylediklerini belirtti. Bu tüketim nerede karşılandığı konusunda ise “Bu glikoz dediğimiz, yapay glikoz şurubundan elde edilerek bal rengi kıvamı, aroması verilerek bal yapılmaya çalışılıyor” diyen Tandoğan, glikozun tamamen süzmede olduğunu ve petekte böyle bir şansın olmadığını ifade etti.

Glikoz balı en aza indirme konusunda İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün takip etmesi gerektiğine vurgu yapan Tandoğan, “İl tarımın, İl Sağlık Müdürlüğü’nün biraz da onların takip etmesi lazım. Bunun üzerine gitmesi lazım. Daha fazla denetim görmemiz lazım. Kendimiz de söylüyoruz; mesela biz denetim, güvensizlik değildir. Ne kadar Tarım İl Müdürlüğümüz denetim yaparsa bu bizim hatalarımızı eksikliklerimizi düzeltir. Bu alanda denetim yapmalarını istiyoruz. Çünkü ancak böyle sahte balın, glikoz balın önüne az da olsa geçilir.” diye konuştu.

“GLİKOZ BAL KRİZE GÖTÜRÜR”

Glikoz balın zararlarına değinen Tandoğan, glikoz balın vücuttaki enziminin çok ağır olduğunu aktardı. Glikoz balın vücuttan kolay çıkmadığını söyleyen Tandoğan, “Vücutta kolay kolay çıkmaz, ayları buluyor. Çünkü GDO’su onaylanmış mısırdan elde ediliyor. Bu anlamda özellikle insanda çok ağır tahribatlara yol açabilir. Özellikle birisinin mide yarası varsa veya şekeri varsa Allah muhafaza krize kadar götürebilir. Ama şunu söylüyoruz, balı yanıbaşınızdan eksik etmeyin. Bal tavsiye edilebilecek, bal şifa yerine geçebilecek bir ürün. Dediğim gibi yerli markalardan, yerli ürünlerden vazgeçmeyelim.” ifadelerini kullandı. Balın çok mucizevi bir gıda olduğunu belirten Tandoğan, dini kaynaklarda da balın tavsiye edildiğini söyledi.

Van Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Kaçmaz da Van balının, Türkiye’nin doğasıyla coğrafyasıyla, ülkenin en güzel ballarından birine sahip olduğunu ifade etti. Kaçmaz, “Ordu, Adana gibi o taraftaki arıcılar birliği gibi birleşme konusunda çok zayıfız. Zayıf olduğumuzdan dolayı maalesef arıcılarımız da ballarını büyük markalardan istedikleri fiyata satamadıklarından dolayı ürünlerinde bir zayıflık elde etmektedirler. Van’ın jeopolitik konumu olarak, doğası olarak, şu an en görkemli balı Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde elde ediliyor.” şeklinde konuştu.

“2 BİN TON CİVARINDA BAL ELDE EDİLDİ”

Verilerde tahmini olarak 2 bin ton civarında bal elde edildiğini aktaran Kaçmaz, “Ballarımızı ge,nelde Van dışında Türkiye'nin tüm kesimlerine dağıtmaktayız. Ana babadan gördüğümüz bal neyse şu anda sattığımız bal da o. Onun için Van balı çok doğal bir bal ve çok kaliteli bir bal. Toplamda 50 tane arıcılar birliği projesi hazırladık. TAPDK’ya sunduk. TAPDK’nın bu konuda her arıcıya 500 kovan projesi var. Yüzde 60’a, 70’e çıkan bir teşvikleri vardır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)