‘e-dolandırıcılık’ için Meclis araştırması istendi



Haberleşme teknolojisi ve bilişim sistemlerinin sunduğu olanaklar suiistimal edilerek yapılan dolandırıcılık faaliyetleri için Meclis araştırması istendi.
CHP Milletvekili Akif Ekinci tarafından TBMM Başkanlığına verilen önergenin gerekçesinde gelişen haberleşme ve bilişim teknolojisi, insanların hayatını kolaylaştıran birçok yeniliği beraberinde getirdiği gibi kullanıcıların hayatını kâbusa çeviren dolandırıcılık tuzakları için de büyük alan yarattığı vurgulandı. İnsanların zaaflarından, dalgınlık ve dikkatsizliklerinden faydalanılarak yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinin, günümüzde ağırlıklı olarak elektronik haberleşme ve bilişim sistemleri üzerinden yürütüldüğü net bir biçimde ortada olduğu kaydedilen gerekçede “Bu sistemlerde, hayatı kolaylaştırmaya yönelik her türlü yenilik, aynı zamanda dolandırıcılar için yeni yöntem geliştirme alanı haline gelmektedir. Özellikle internet bankacılığı görünümü verilerek yürütülen dolandırıcılık faaliyetleri, sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının adı kullanılaraktelefon ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri sürekli geliştirilen faklı yöntemlerle yaygın bir biçimde uygulanmaktadır” denildi.

VATANDAŞLARI BİLİNÇLENDİRMEK ÖNEMLİ
Bu konuda yapılan yasaldüzenlemeler ile alınan idari tedbirlerin yetersiz kaldığı ifade edilen gerekçede şu görüşlere yer verildi:
“Yaşanan mağduriyetin boyutu da gün be gün artmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmede güvenlik teşkilatı ve güvenlik yazılımları kadar vatandaşları bilinçlendirmek de hayati önem taşımaktadır.
Ancak vatandaşların e-dolandırıcılık faaliyetlerine karşı bilinçlendirilmesi ihtiyacının da sağlıklı bir biçimde karşılanamadığı ortadadır. Bu durum yüce Meclis’imizin, haberleşme ve bilişim teknolojisine dayalı dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan yeni yöntemler üzerinde kapsamlı bir çalışma yapmasını, ilgili ve yetkili kurumlar ile konunun muhatabı olan sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini alarak mevzuatın ihtiyaca göre güncellenmesini sağlamayı zorunlu kılmaktadır.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)