BTK, internet ve telefon iletişimini kesme hakkına sahip oldu


Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelik ile birlikte BTK, internet ve telefon iletişimini kesme hakkına sahip oldu. İşte BTK'nın sahip olduğu bu yetkinin detayları!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yetkilendirme yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile telefon ve internet erişimini sınırsız süreyle askıya alabilme yetkisine kavuştu. Peki, BTK bu yetkisini hangi koşullarda kullanabilir? Gelin hep birlikte bakalım.

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, 11 Haziran 2016 Tarihli ve 29739 Sayılı Resmî Gazete ile birlikte yürürlüğe girdi.

Ulusal savunma için sınırsız süreyle askıya alma yetkisi!
“(2) Kurum; savaş, genel seferberlik ve benzeri durumlarda, kamu güvenliği ve ulusal savunma için gerekli görüldüğü takdirde, sınırlı veya sınırsız bir süreyle işletmecinin işletme faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını askıya alabilir ve doğrudan doğruya şebekeyi işletebilir. Bu durumda geçecek süre, yetkilendirme süresinin sonuna eklenir.”

“Erişim sağlayıcı olan veya telefon hizmeti sunan işletmeci, taraflara ilişkin IP adresi, port aralığı, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı, kullanıcı sayısı ve abone kimlik bilgileri ile altyapısı üzerinden gerçekleşen görüşmelere ait trafik bilgilerini iki yıl süreyle; kullanıcı bilgilerini ise ilgili mevzuatta belirtilen zamanaşımı süresi boyunca muhafaza etmekle yükümlüdür. ”

Bu değişiklik ne anlama geliyor?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun bundan böyle yukarıda belirtildiği gibi savaş ve genel seferberlik gibi durumlarda, ulusal güvenlik gerekçesiyle internet ve telefon iletişimini askıya alma hakkı bulunuyor.

Ayrıca ikinci maddede görebileceğiniz gibi, servis sağlayıcılarına internet trafiğini 2 yıl boyunca kayıt altında tutma zorunluluğu getirildi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)