Yıldırım: Yeni Anayasa Konusunda Liderlerle Görüş Birliğine Vardık


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ilk kez ‘Ak Saray’a gitti… Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, darbe girişimi sırasında generallerden birinin kendisini Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’le görüştürmek istediğini söyledi… Nazlı Ilıcak dahil 42 gazeteci için gözaltı kararı verildi….

Diken darbe girişiminin başladığı andan itibaren gelişmeleri her gün dakika dakika aktarmayı sürdürüyor…

23.00 Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu’nun ardından konuşuyor: “15 Temmuz silahlı darbe girişimi konusunda işbirliği içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Sayın genel başkanlarla birlikte ülkemizde sistemin tıkanmasına, darbe tehditleri üretmesine yol açan değerlendirmelerimizi sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştık.

Milletimiz OHAL’i niçin ilan ettiğimizi iyi biliyor. Uygulamada herhangi bir sorun da çıkmadı. OHAL ilanının sebebi 15 Temmuz’da silahlı FETÖ terör örgütünün darbe girişimidir. Bu darbe girişiminin doğurduklarını ortadan kaldıracak sonuçları süratle yapmak, darbeye teşebbüs edenlerden hesap sormak en önemli nedendir. Onun dışındaki konularda OHAL söz konusu değildir.

Yeni anayasa için çalışma hususunda muhalafet partisi liderleriyle görüş birliğine vardık. Bütün partilerin katılımıyla yapılacak anayasa sürecini kaldığı yerden devam ettireceğiz.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak. Boğaziçi Köprüsü’nün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olacak. İstanbul ve Ankara’da birer şehitler anıtı kurulması kararlaştırılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülkemizin istikbali söz konusu olduğu zaman nasıl tek vücut olduğumuzu dünyaya gösterdik.

(Yeni anayasa konusunda kısa vadede ne gibi adımlar atılacak? sorusu üzerine): Bütün partiler olarak hedefimiz yepyeni bir anayasa yapmak. 79 milyonu kapsayacak bir anayasa yapmak. Bu denendi, 59-60 maddede uzlaşma sağlandı, devamı gelmedi. Devam etmesi konusunda bir görüş birliği var. Bunun dışında şu anda gerek yargıyla, yargı birliğiyle ilgili, başka hususları da içeren daha küçük bir paketin anlayış birliği içerisinde çıkarılması için ortak bir zemin olduğu görülmüştür. Bunun üzerine her partiden arkadaşlarımız çalışacak ve bunu genel başkanlar seviyesinde değerlendirip adımlar atacağız.

Yeni anayasa çalışmalarına HDP de katılabilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama yok.

Milletimizden yoğun talepler var. Şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize destek olmak istiyorlar. Bu talepleri karşılamak üzere bir genelge yayınladık, kamu katılım bankalarında birer hesap açıldı, vatandaşlarımız bağışta bulunabilecek.

(Yüksek Askeri Şura ile ilgili bir soru üzerine): YAŞ, 28 Temmuz Perşembe günü Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Bir günde bütün çalışmalarımızı tamamlayacağız. İkinci gün kararlar cumhurbaşkanının onayına sunulacak. Emekliye ayrılması gereken askeri personel, terfi yapılması söz konusu personel ve atamaları görüşeceğiz.

TSK’dan çıkarılacak personel için zaten 667 sayılı KHK’yı yayınladık, gereğini yapıyoruz. Bu konu YAŞ’ın gündeminde olmayacak. Darbe teşebbüsünde bulunların listelerde adları belli, kalabalık bir liste. FETÖ terör örgütü veya başka nedenlerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor. Bunları YAŞ gündeminde değil, çıkardığımız KHK yetkisi kapsamında gerçekleştirmiş olacağız.”

22.30 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın birazdan bir açıklama yapması bekleniyor.

20.30 Balıkesir’de çoğunluğu Balıkesir İş Adamları Derneği (BİAD) üyesi 19 iş insanı, ev ve iş yerlerine gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alındı.

‘Erdoğan teşekkür etti’

19.35 CNN Türk muhabiri Ünal Kaya, zirvede Kemal Kılıçdaroğlu’nun 10 maddelik ‘Taksim Manifestosu’nu sunduğu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP’nin düzenlediği ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ nedeniyle Kılıçdaroğlu’na teşekkür ettiğini aktardı.

19.30 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu zirvenin ardından “Demokrasilerde uzlaşı önemli” derken, MHP lideri Genel Başkanı Devlet Bahçeli zirvede “Kurunun yanında yaş da yanmasın” uyarısında bulunarak “Asker itibarsızlaştırılmamalı, FETÖ’yü temizleyeceğim diye TSK’yı yok etmeyin” dedi.

‘Siyasi diyalog için görüş birliğine vardık’

18.45 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yle bir araya geldiği zirvenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından bir yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Erdoğan’ın liderlere darbe girişimine yönelik tavırları için teşekkür ettiği belirtilerek, “Benzer bir hadisenin yaşanmaması için önlemler konuşuldu. OHAL sürecinin titizlikle yürütüleceği ifade edildi. 15 Temmuz sonrası liderler bilgilendirildi. Siyasi diyalog için görüş birliğine vardık” denildi.

17:30 Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Bakanlıkta 5 binin üzerinde personel açığa alındı.

‘Kaçak askerlerden yedisi yakalandı’

17.26 Darbe girişimi gecesi Erdoğan’ın kaldığı otele saldırdıktan sonra kaçan dört asker daha yakalandı. Saldırıda görev alan askerler Marmaris civarında aranmaya başlamıştı. Yakalanan askerlerden birinin ‘Çiğli imamı’ olduğu söylenen Çiğli 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı görevli Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu olduğu belirtildi.

17.20 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la gerçekleşen zirvenin ardından CHP’den ilk açıklama: “Normalleşmeye katkı sağlayacak olumlu bir görüşme oldu.”

17.03 Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında saat 18.00’de toplanacak.

16.40 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yle ‘Ak Saray’da gerçekleştirdiği zirve sona erdi. Görüşme yaklaşık üç saat sürdü.

16.30 İstanbul valiliği, 26’sı yoğun bakımda olmak üzere 166 yaralının tedavisinin devam ettiğini açıkladı.

15:50 Darbe girişimi gecesi Erdoğan’ın kaldığı otele saldırdıktan sonra kaçan askerlerden üçü yakalandı. Saldırıda görev alan askerler Marmaris civarında aranmaya başlamıştı. Üç asker Çetlibeli yakınlarındaki dağlık alanda yakalandı. Rütbe ve isimleri şöyle: Binbaşı Taner Berber, astsubsay İlyas Yaşar ve astsubay Gökhan Güçlü.

15.25 Türk Hava Yolları’nda 211 personelin işine son verildi. DHA’ya göre işine son verilenler arasında genel müdür yardımcıları ve bölüm başkanları da var. Çıkarılan personel içinde 15 pilot ve kabin memurları da yer alıyor.

12.26 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine ilk kez ‘Ak Saray’a gitti.

Erdoğan’ın iki muhalefet liderini darbe girişimi karşısındaki tutumlarından ötürü teşekkür etmek amacıyla davette bulunduğu açıklanmıştı. Erdoğan, HDP liderlerini davet etmemiş, Selahattin Demirtaş, durumu, ‘çiğlik ve akılsızlık’ diye nitelemişti.

13.36 Danıştay’a 75, Yargıtay’a 267 atama yapıldı.

13.04 Dicle Üniversitesi’nde aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı.

13.00 Harran Üniversitesi’nde aralarında profesörlerin de olduğu 21 akademisyen gözaltına alındı.

12.56 Darbe girişimine ilişkin tutuklanan 2 bin 135 askerin ifadesini Silivri Cezaevi’nde yeniden almak üzere 25 savcı görevlendirildi. Savcılar bugün ifade almaya başlayacak.

12.54 Uğur Soğutma’nın sahipleri işadamı Mehmet Takmaklı ve kardeşi Ali Takmaklı gözaltına alındı. Evlerde arama da yapan polisin, bazı evrak ve dokümana el koyduğu belirtildi.

Akar: Tuğgeneral Evrim beni Gülen’le görüştürmek istedi

12:16 Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın tanık olarak verdiği ifadeden: “Ağustos şurasında (Yüksek Askeri Şura) Fethullahçı Terör Örgütü’nün büyük darbe yiyeceğini anladıkların için bu işe kalkıştılar.

Darbeye karşı durdum. ‘Yapmayın, kan dökmeyin’ dedim. ‘Ölüm kalım olmadan bitirin’ dedim ancak ikna edemedim.”

“(Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı) Mehmet Dişli, ‘Komutanın operasyon başlıyor, herkesi alacağız. Taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz’ gibi şeyler söyledi. Hiddetle, ‘Ne diyorsun ulan sen, ne operasyonu, sen manyak mısın, sakın ha’ şeklinde bağırdım.

“Onlara ‘Bu tür işlerin içinde olanlarla hiçbir işim olamaz’ dedim. Tümgeneral Dişli bana ‘Yola çıktık, dönüş yok’ dedi. (Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanı) Tuğgeneral Hakan Evrim beni Gülen’le görüştürmek istedi.”

12.01 Habertürk TV’ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Büyükelçiler düzeyinde görevden almalar olabilecek” dedi.

Tasfiye ve operasyon tam gaz, binlerce pasaport iptal

10.55 Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, 48’i profesör, 37’si doçent olmak üzere 167 akademisyen, sekiz fakülte sekreteri, bir daire başkanı ve bir müdürün açığa alındığını ve haklarında idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.

10.49 İstanbul merkezli beş ilde düzenlenen operasyonda aralarında profesörlerin de bulunduğu 31 akademisyen gözaltına alındı.

10:30 Eski Mardin valisi Turhan Ayvaz, Bodrum’da gözaltına alındı.

10:20 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP, MHP ve AKP genel başkanlarını davet edip kendilerini etmemesini, “HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesimlerini temsil eden bir çizginin dışlanıyor olması, Türkiye’de sorunların kolay kolay çözüm yoluna girmeyeceğini gösteriyor” diye değerlendirdi.

10.16 3 bin 588 umuma mahsus pasaport, 16 bin 697 hususi pasaport, 757 hizmet pasaportu ve 18 diplomatik pasaport iptal edildi.

Nazlı Ilıcak dahil 42 gazeteci için gözaltı kararı

09.28 ‘FETÖ/PDY’ operasyonunun medya ayağı kapsamında Özgür Düşünce yazarı Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 42 gazeteci hakkında yakalama kararı verildiği ortaya çıktı.

09.28 ‘FETÖ/PDY operasyonunun medya ayağı’ kapsamında Özgür Düşünce yazarı Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildiği belirtildi.

07:35: Ankara’daki soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında albay, yarbay, teğmen, subay, er/erbaş ve askeri okul öğrencilerin de olduğu 355 şüpheliden 327’si tutuklandı, 25’i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerden üçü ise savcılık tarafından serbest bırakıldı.

07.15 İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hasan Ali Sekkin görevden alındı. Sekkin’in yerine Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın Özel Kalem Müdürü Özgür Taşdemir getirildi.

Harp Akademileri lojmanına baskın

04.30 İstanbul’un 4’üncü Levent semtindeki Harp Akademileri lojmanına operasyon düzenlendi. Lojmana giren çok sayıda polis ekibi üç saatlik aramanın ardından aralarında rütbeli askerlerin de bulunduğu 40 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda bulunan çok sayıda bilgisayar, dijital doküman ve belgeye el konuldu.

01.00 Gözaltına alınan Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ve oğlu Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu, ‘FETÖ/PDY’ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı, finans desteği ve üyeliği iddiasıyla tutuklandı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)