Baskı ve işkenceye maruz kaldığını söyleyen askeri öğrenciye tazminat ödenecek


Anayasa Mahkemesi (AYM), ordu içindeki Gülen Cemaati yapılanması mensuplarınca baskı ve işkenceye maruz kaldığını söyleyen askeri öğrenciye tazminat ödenmesine karar verdi.

‘FETÖ’ mensuplarının askeri okullarda kendilerinden olmayan öğrencilerin okuldan ayrılmasını sağlamak için ‘şok mangası’ kurarak bu öğrencilere baskı yaptığı belirtilmişti.

Milli Savunma Bakanlığı, bu iddiaları dile getiren bazı öğrencilerin dilekçelerini 2011 yılında işleme almış, 2012 yılında ise hiçbir öğrenciye kötü muamelede bulunulmadığına dair komisyon raporu yayımlamıştı.

Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri de darbe girişiminin ardından, subay ve astsubayların baskı ve işkencelerine dayanamayarak okuldan ayrıldıklarını ya da tepki gösterdikleri için okuldan atıldıklarını anlatmıştı.

İlk başvuru 2010’da

26 yaşındaki Ümit Ömür Salar, Kuleli Askeri Lisesi’deki eğitiminin ardından 2009’un ağustos ayında Hava Harp Okulu öğrenci seçme uçuşuna (ÖSU) katıldı.

Kampta bazı subay ve son sınıf öğrencilerinin psikolojik ve fiziki baskısına uğradığını söyleyen Salar, 24 Mayıs 2010’da okuldan ayrıldı, Kasım 2010’da da Ankara başsavcılığına şikayette bulundu, dosya askeri savcılığa gönderildi.

24 bin liralık tazminat

Salar dilekçesinde, çantasına porno CD ve kadın iç çamaşırı konulduğunu savunarak, durumu idareye bildirdiği halde işlem yapılmadığını ve rütbeli askerlerin haksız yere kendisine disiplin cezaları verdiğini ifade etti.

Dördüncü sınıf öğrencisi E.A.’nın defalarca yüzünü direğe dayayarak, ‘Çin oturuşu’ denen sandalye pozisyonunda saatlerce tuttuğunu, 3 kilometre takla attırıp fiziki ve psikolojik baskı uyguladığını öne süren Salar, kamp boyunca hakaret, tehdit ve işkenceye maruz kaldığını kaydetti.

Tanık ifadelerinin de Salar’ı doğruladığı, 2009-2010 tarihlerinde 15 kişinin kendi isteğiyle Hava Harp Okulu’ndan ayrıldığı ifade edildi.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturmada takipsizlik kararı verince, Salar ‘işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini’ söyleyerek AYM’ye başvurdu.

AYM, 23 Mart’taki kararında, Salar’ı haklı bularak dosyanın yeniden askeri savcılığa gönderilmesine ve 24 bin liralık manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

 Yapılmayan araştırmaya işaret edildi

AYM’nin kararında şunlar kaydedildi: “Bu tür iddiaların zamanında ve detaylı şekilde araştırılmaması, TSK içinde örgütlenmesi muhtemel yapıların ortaya çıkarılmasını da engellemektedir. Nitekim askeri savcılığın takipsizlik kararından sonra yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ve başvuru konusu olayda şüpheli sıfatı bulanan bazı kişilerin ‘FETÖ/PDY’ olarak bilinen terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla TSK’dan ihraç edilmesi, soruşturma sürecinde öngörülemeyen ancak tanık beyanlarında var olduğu ileri sürülen örgütün ‘FETÖ/PDY’ olup olmadığı da ayrıca incelemeyi gerektirmektedir.”

Ümit Ömür Salar, kendisi gibi birçok insanın bulunduğunu belirterek, AYM’nin kararının dava açanlar ya açmayanlar için emsal niteliğinde olacağını söyledi.

Yaşadıklarının ‘FETÖ’nün ‘içerideki’ sistematik baskısı olduğunu ifade eden Salar, “Buna maruz kalıp okuldan ayrılmak zorunda kalan veya atılan binlerce öğrenci var. Hakları kesinlikle teslim edilmeli. Askeriyeye geri dönmek gibi bir planım yok. Akademisyen olarak hayatımı devam ettireceğim. Mücadeleme devam edeceğim” diye konuştu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)