Altın için herkesin bir fikri var


Dünya devleri altın için ne diyor?

Altın için herkesin bir fikri var. İşte dünyanın en ünlü yatırım bankaları ve yatırımcılarının altın pozisyonları ve yorumları...

Fed'den gelen yeni tur parasal genişlemenin ardından, altın fiyatlarındaki yukarı yönlü tahminlerin ardı arkası kesilmiyor.

Dünyanın önde gelen yatırım bankaları sürekli olarak altın fiyatlarındaki yükseliş öngörülerini artırırken, ünlü yatırımcıların da altın pozisyonlarında yükselişe gittikleri belirtiliyor.
Hedge fonların altında artış beklentileri 6 ayın en yüksek düzeyine kadar çıkmış durumda.

ENFLASYON VE DOLARIN ZAYIFLIĞI

Ardı ardına önce Fed, ardından Japon Merkez Bankası, arada Çin'den gelen harcama haberleri ve Avrupa Merkez Bankası kararları da eklenince, altın için yükseliş döneminin daha da hızlandığı ortaya çıkmış oldu.

Kimi yatırımcı doların zayıflığından korunmak için, kimisi ise enflasyon konusundaki çekinceleri nedeniyle altına yöneliyor. Enflasyon beklentilerinin en önemli göstergelerinden biri olan 5 yıllık ABD tahvili ile aynı vadedeki enflasyona endeksli tahviller arasındaki makas, 2011 Mayıs'ından beri en yüksek düzeye çıktı.

YATIRIM BANKALARI NE DİYOR?

Yatırım bankaları, altın fiyatının 2.000 doları göreceği konusundaki görüşlerini pekiştiriyor. Son bir hafta içinde altın görüşü yazan bankalardan gelen yorumlar şöyle:

- Credit Suisse: Herkes altının ons fiyatının 2.000 doları aşacağı konusunda hem fikir. En azından bu seviyenin görüleceğine kesin gözüyle bakıyoruz.

- Bank of America Merrill Lynch: Altının 2013 yılının ikinci çeyreğinde 2.000 doların üzerine çıkacağını, 2014 sonunda ise 2.400 dolar seviyesine çıkacağını öngörüyoruz.

- Deustche Bank: Altın fiyatının 2013 yılının ilk yarısı itibariyle 2.000 dolar seviyesini göreceğini düşünüyoruz.

- Morgan Stanley: 2013 yılında ortalama altın fiyatının 1.816 dolar düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu rekor bir ortalama düzeye işaret ediyor.

- Standard Chartered: 2013 yılının ikinci çeyreğinde altın fiyatı ortalamasının 1.900 dolar seviyesinde olmasını öngörüyoruz. Tarihi ortalamalar açısından da bu seviye rekor olacak.

SOROS VE PAULSON YATIRIMI KATLADI

Bankalar bu görüşleri aktarırken, dünyaca ünlü yatırımcılardan altına yatırımın da giderek arttığı görülüyor. Milyarder yatırımcı John Paulson, dolaylı altın yatırımıyla SPDR Gold Trust'taki hissesini artırmayı tercih ederken, George Soros da altında aldığı pozisyonu ikiye katladı.

FİZİKSEL ALTIN TALEBİ REKORDA

Yatırımcıların fiziksel altın talepleri Temmuz başından bu yana 115.9 metrik ton ile 2010 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Toplam fiziksel altın yatırımı 2.523 ton ile rekor seviyeye yükseldi.


Bigpara
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)