Tanıklık pazarlığı


Tanıklığı mahkemece 'uygun' bulunmayan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'a muhtıra sözü geri adım attırdı.

Balyoz davasının iddianamesinde, darbeyi önleyen isim olarak geçen, ancak Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarında “muhtıra sözcüğünü” ilk dile getirdiği savlanan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın, Balyoz’da önce ifade vermek için girişimlerde bulunduğu, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün “Muhtırayı Yalman söyledi” sözleri üzerine girişiminden vazgeçtiği anlaşıldı.

Balyoz davasının iddianamesine göre Yalman darbeyi önleyen kişiydi. Bu nedenle Balyoz davasındaki tanıklığına yaşamsal bir önem atfedilmişti. Ancak mahkeme hem Yalman’ın hem de Özkök’ün tanıklığını reddetti. Davanın ilerleyen aşamalarında, Yalman’ın tanıklık için ilginç girişimlerde bulunduğu anlaşıldı. Bu çerçevede Yalman’ın avukatını, Balyoz davasının bir numaralı sanığı Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen’e gönderdiği belirtildi. Ülgen görüşmeler ve sürece ilişkin yaşananları şöyle aktardı: “Geçen mayıs-haziran ayı gibi Aytaç Yalman’ın avukatı bana geldi. Bu gidişten (dava sürecinden) komutanın çok üzgün olduğu ve tanıklık yapmak istediğini meslektaşım söyledi. Mahkeme ısrarla bu konuyu reddettiğinden tanıklığın nasıl gerçekleşmesi gerektiğini iki hukukçu olarak irdeledik”.

Yalman’ın avukatı ile yapılan görüşmede oluşturulan ve Yalman’a iletilen seçenekleri Ülgen şöyle sıraladı: “Duruşmaya gelmesi halinde mahkemeye hemen bir dilekçe vererek tanık hazır diye dinletmek. Bir notere giderek noterde beyanını aldırmak. Sulh hukuk mahkemesine başvurarak ifadesini tespit ettirmek. Bir gazeteciye olay hakkında bildiklerini ayrıntılı olarak anlatması. Benim soru sormam ve soracağım sorulara sayın komutanın yanıt vermesi.”

Oluşturulan seçeneklerden birisini Yalman’ın tercih ederek tanıklık yapacağını vurgulayan Ülgen, neden vazgeçildiğini ise şöyle anlattı: “Komutan hangisini seçiyorsa o olacaktı. O sırada kendisi ya yurtdışında ya da il dışındaydı, gelince bizi arayacaklardı. Üzerinden iki ay kadar süre geçti, kimse aramadı da, gelmedi de. O sırada Hilmi Özkök, Ergenekon davasında ifade verirken bir soru üzerine ‘Muhtıra sözcüğünü ilk Aytaç Yalman’ın kullandığını ve bir hal tarzı olarak önerdiğini’ söyleyince iletişim iyice koptu. Bu davranışını da insani kaygı olarak görüyorum. Aytaç Yalman sanki muhtıra sözcüğünü kullanmış ve sorgulamaya muhatap olacakmış gibi bir olay çıktı. Bir daha da haberleşemedik.”

Duruşmada dinlenen Özkök’ün 2003’teki komutanlar toplantısında muhtıra önerisini Yalman’ın dile getirdiğini açıklaması üzerine Yalman, “Darbe, darbe planı gibi kelimeler kesinlikle telaffuz edilmedi. Muhtıra kelimesini söylediğimi hatırlamıyorum” demişti. Bu sefer Özkök de Yalman’a “Öyle şeyler vardır ki, insan unutamaz” karşılığını vermişti.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)