MHP’nin 10 adaylı 10. kongresi



Adaylarla ilgili önemli iddialar gündeme getiriliyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Merkezi, pazar günü yapılacak 10. kongre nedeniyle hayli hareketli. Adaylarla ilgili hayli önemli iddialar da gündeme getiriliyor. Bunlar yetmiyormuş gibi partiye “Dışarıdan müdahalelerden” de söz ediliyor.
MHP’nin 10. kongresinde şimdilik 10 aday var. Ancak, 10 adayın tamamı yarışa giremeyecek. MHP’nin bin 241 kongre delegesi var. Aday olabilmek için en az 40 delegenin imzasını almak gerekiyor. Üstelik, bir aday için imza verenin, başka bir aday için imza vermesi de mümkün değil.
MHP Genel Başkanlığı görevini 1997 yılından bu yana yürüten Devlet Bahçeli yeniden aday. Milletvekili Koray Aydın, İzmir eski İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, eski Yozgat Milletvekili Mesut Türker, eski Milletvekili Ahmet Çakar, eski İstanbul Ülkü Ocakları Derneği Başkanı Levent Temiz, eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi İsmail Hakkı Kürkçü, MHP’den ihraç edilen, mahkeme kararıyla yeniden dönen Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, eski Kayseri Milletvekili Seyfi Şahin, Muğla milletvekili aday adayı Nuran Karakan da adaylar arasında.
Ülkeye girişi yasak davetli
MHP’nin davet listesi de son derece ilginç. ABD’de yaşayan, ancak Türkiye’ye girişi yasak olan Uygur Türkleri’nin liderlerinden Rabia Kadir’den tutun da, Türk dünyasından önemli isimler kongreye davetli. AKP, kurultayına Mesud Barzani’yi davet ederken, MHP ise Kerkük’ten Türkmen temsilcilerini çağırdı.
MHP içinde kıran kırana bir mücadele sürüyor. Adaylar arasında ismi öne çıkanlardan Milletvekili Koray Aydın, “25 milletvekili adaylığımı destekliyor” diye açıklama yapınca, diğer aday Yusuf Ziya İrbeç ve tutuklu milletvekili Engin Alan dışındaki milletvekilleri imza toplayıp, “Devlet Bahçeli’nin yanındayız” mesajı verdi. Kuşkusuz, yalnız genel başkanlık için değil 75 kişilik MYK üyeliği ile Disiplin Kurulu üyelikleri için de büyük bir kulis faaliyeti var.
Koray Aydın’ın “cemaat” cevabı
Milletvekili seçimleri öncesinde ortaya çıkarılan MHP’nin lider kadrosuna ait kasetler, 10 kişinin istifasıyla sonuçlanmış, parti bu yüzden büyük bir darbe yemişti. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin de telefonlarının dinlendiği, izlendiğine ilişkin önemli bilgi ve belgeler Ankara C.Savcılığı’na ulaştırılmasına rağmen bugüne kadar bir sonuç alınamadı. MHP, doğrudan bir cemaat adını vermese bile “Okyanus ötesi” dillendirildi.
MHP’deki istifaların ardından cemaate yakınlığı ile bilinen gazetenin kuruluş yıldönümüne MHP’li bütün milletvekilleri davetli olmasına rağmen, bu davete sadece Koray Aydın katıldı. Adaylığını açıkladığı konuşmasında da “Her başarısızlıkta okyanus ötesini suçluyorsunuz” sözleri de onun “cemaatin adayı” diye damgalanmasına yol açtı. Aydın’a doğrudan “cemaatçi” diyemeyenler de “genel başkan olabilmek için her kesimle işbirliği yaptığı” eleştirisini getiriyorlar.
Koray Aydın’a, hakkında gündeme getirilen “cemaatçi” olduğuna ilişkin iddiayı anımsattığımda yanıtı “Benim cemaatle ilgim olmadığını bütün MHP camiası bilir. Her aday olana bir kulp takıyorlar. Aralarında Süleymancıların da bulunduğu bütün cemaatlerin önemli toplantılarına katıldım. Hepsine de giderim” oldu.
Aydın, seçimde 650-700 oy alıp genel başkan olacağına inanıyor. Bahçeli’nin, son dakikada adaylıktan vazgeçip yerine Meral Akşener’in adaylığını destekleyeceği yolundaki kulisler için de “Devlet Bey kimseye yerini vermez. Böyle bir şey ancak akıl tutulması olur” diyor.
Müsavat Dervişoğlu, “Koltuk değneği” diyorlar
Adaylardan eski İzmir İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “MHP kurultay delegelerine, seçimi kazanmaya kim yakın diye değil, bu işi kim daha iyi yapar, halkla kim buluşturur diye düşünerek oy kullanmalarını” öneriyor. Dervişoğlu, milletin MHP’den “kurtuluş reçetesi” beklediğini, ancak partilerinin iktidar olmaya talip ve aday olmadığından yakınıyor. Önemli bir iddiası da, özellikle Batı illerinde MHP’nin “AKP’ye koltuk değneği olduğu” eleştirisinin yaygın olduğudur…
MHP’nin kurultay dönemlerinde hep oyun oynandığından bahsedildiğini anımsatan Dervişoğlu, “Bunu söyleyenler ya milletvekili ya da genel merkez yöneticileridir. MHP kuşatma altındaysa bu tuzakları bozmak da bizim görevimizdir” görüşünde.
Mesut Türker: Ülkücü hareket etkisiz kaldı
Eski Yozgat Milletvekili Dr. Mesut Türker, ülkü ocaklarından gelen bir isim. Türker, “Yıllarımızı verdiğimiz milliyetçi hareket bugün iyi yönetilememektedir. Partimizde ciddi ölçüde yönetim zafiyeti vardır. Halkımız ve ülkücü taban parti üst yönetimine güvenmemektedir. Türkiye’nin en fazla MHP’ye ihtiyacı olduğu dönemde, MHP yönetiminin tutumu yüzünden ülkücü hareketin etkisiz kalması, böyle bir kutlu yola çıkmama neden oldu” diyor.
Pazar günü MHP kongresi hayli çekişmeli geçecek gibi gözüküyor. Ancak şimdiden “seçimi biz kazandık” diyenler de hiç az değil…

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)