Erken seçim yakın



AKP ile CHP arasında 11 günde tamamlanan ve yaklaşık 35 saat süren ‘keşif amaçlı’ görüşmelerden sonuç çıkmadı. Taraflar temel konularda uzlaşamadı. Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun yapması planlanan görüşme de formaliteden öte bir anlam ifade etmeyecek

AKP ve CHP heyetleri arasında 11 gün boyunca devam eden ve geçtiğimiz Pazartesi günü sona eren istikşafi (araştırmaya ve anlamaya yönelik) görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadı. Taraflar dış politika başta olmak üzere, eğitim, ekonomi, çevre, yargı, temel hak ve özgürlükler gibi ana başlıklarda uzlaşamadı. AKP ve CHP’nin Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile ilişkiler konusunda benzer görüşleri seslendirdiği belirtildi.

CHP, AB ile ilişkileri geliştirmek için Aralık 2014’te Brüksel’de ofis açmıştı. Avrupa Birliği Bakanlığı’nı ihdas eden AKP de bu yıl 15 Ocak’ta Brüksel Temsilciliği’ni açmıştı. Bunun yanı sıra her iki parti de ABD ile ilişkileri sıkı tutmaya çalışıyor.

AB’de uzlaşma, Ortadoğu’da zıtlaşma
AB konusunda aynı eksende yer alan AKP ile CHP, Ortadoğu’da farklı düşünüyor. CHP; Türkiye’nin Suriye, Mısır ve İsrail politikalarının gözden geçirilmesini talep ediyor. Bu talep Ortadoğu politikasının mimarı olan Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul görmedi. İki parti çevre konularında da uzlaşamıyor. Gezi Parkı olaylarına yaklaşımın çevreye bakışta iki parti arasında uçuruma yol açtığı belirtiliyor.

Eğitim konusunda açı farkı
AKP ile CHP, eğitim politikalarında da oldukça farklı düşünüyor. CHP, YÖK’ün kaldırılmasını ve 12 yıllık temel eğitimi savunurken, geçmişte YÖK’e karşı çıkan AKP buna yanaşmıyor. İki parti seçim barajının indirilmesinde uzlaşırken, AKP bunun yanı sıra ‘il barajı’ konulmasını savundu. CHP ekonomi konusunda seçim vaatlerinin uygulanmasını isterken, AKP ‘bütçe açık verir’ diyerek buna karşı çıktı. CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal yetkilerine dönmesini talep ederken, AKP bu konuya olumlu yaklaşmadı. Yargı konusunda CHP, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasasının yeniden ele alınmasını isterken, AKP bu konuya olumlu yaklaşmadı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)