Barzani’nin amacı Musul’u üçe bölmek


Barzani yönetimine bağlı yetkililer peşmergenin Musul operasyonlarına aktif katılımı karşılığında Musul’un Sincar, Ninova ve Musul olmak üzere 3’e bölünmesini teklif etti.

Barzani yönetiminin Musul’u üçe bölmek için Irak merkezi Hükümeti’ne şantaj yaptığı ortaya çıktı. Barzani yönetimine yakın yetkililer, Musul operasyonuna katılma şartı olarak Musul’un üçe bölnmesini istediklerini açıkladı.

MUSUL OPERASYONU ÖNCESİ ANLAŞMA TALEBİ
Kuzey Irak’tan yayın yapan Barzani yönetimine yakın Basnews adlı sitede yer alan haberde Barzani yönetiminin, Peşmerge’nin operasyona katılması karşılığında Musul’un 3 ayrı vilayete bölünmesini ve Sincar’ın kuzeye bağlanmasını talep ettiği belirtiliyor. Musul’un Sincar, Ninova ve Musul olmak üzere 3 parçaya bölünmesini savunan Barzani yönetimi yetkilileri, Ninova’nın Hristiyan ve Türkmenlerin yaşadığı bölgeleri, Musul vilayetinin ise Sünni Arapların olduğu bölgeleri kapsamasını öneriyor.
Irak Kürdisan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin Musul’u merkezi Hükümet’in denetiminden koparıp kendi yönetimine bağlamak istediği eskiden beri biliniyor. Haziran 2014’te IŞİD’in Musul işgalinin ardından Irak’ta en kazançlı çıkan kesim olan Barzani yönetimi, ortaya çıkan siyasi ve askeri boşluk ortamında ABD’nin desteğiyle 1991’den beri ele geçirmeye çalıştığı bölgelerin önemli bir kısmında hakimiyet sağladı. Bu bölgelerin içinde bir tek Musul vilayeti sınırları içindeki yerleşimler kalmıştı. Barzanistan, IŞİD’i Musul’dan çıkarma gerekçesiyle düzenlenecek operayonda ise bu bölgeleri kazanmak peşinde.
Mesud Barzani’nin, ABD’den Musul operasyonu başlamadan önce kentin IŞİD’den kurtarıldıktan sonra nasıl idare edileceğine ilişkin bir anlaşmanın olmasını ve tüm bileşenlerin haklarının garanti altına alınmasını şart koştuğu savunulan Basnews’in haberinde, Sincar’da kontrolün zaten Peşmerge’nin elinde olduğuna dikkat çekiliyor.

ÖZERK BÖLGE PROJESİ ARA FORMÜL
ABD ile birlikte AKP Hükmeti de Musul’un üçe bölnmesi projesini destekliyor. AKP Hükümeti, Irak Türkmenlerine Barzani yönetimiyle ortak çalışmayı telkin ediyor. Hem Barzani yönetimi hem de bölgede Sünni temelli bir özerk bölge kurma peşinde olan Nuceyfilerle işbirliği içinde olan AKP Hükümeti, Musul ve Kerkük’ün ayrı ayrı özerk bölge olması planını uygulamaya geçirmek için bağlantıda olduğu grupları yönlendiriyor. Kerkük’ün özerk bölge yapılması Barzani yönetimine resmen katılımı sağlamak için bir ara formül. Musul planı da Barzani’nin talebiyle aynı doğrultuda.

OPERASYON BAŞLADI FÜZE SİSTEMİ YOLDA
Musul’u kurtarma operasyonuna güç yetersizliğinden dolayı 3 hafta önce ara veren Irak ordusunun, uluslararası koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Mahmur cephesinden harekata tekrar başladığı belirtildi. Bölgedeki Irak ordusu komutanlarından General Latif Haşim, yaptığı açıklamada, “Uluslararası koalisyon güçleri, sabahın erken saatlerinde terör örgütü IŞİD’in elinde tuttuğu Mehana köyü ve çevresini bombaladı. Daha sonra askerlerimiz köyü ele geçirdi ve tamamen kontrol altına aldı.” ifadelerini kullandı. Irak ordusu ve IŞİD militanları arasında yoğun çatışmaların devam ettiğini aktaran Haşim, diğer çevre köylerin de geri alınması için ilerleme kaydedildiğini belirtti.
Bununla birlikte ABD’nin HIMARS roket sistemini Türkiye sınırı ile birlikte Irak’a da yerleştirileceği öğrenildi. Bağdat’dan telekonferans ile Pentagon’a bağlanan IŞİD karşıtı koalisyon sorumlularından General Peter Gersten, füze sisteminin Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında kullanılacağını belirtti. General Gersten bu kapsamda” İki ayrı HIMAR sisteminden bir tanesi operasyonları desteklemek için Türkiye’ye diğeri ise Irak’a gidecek’ diye konuştu.
Gersten açıklamasının devamında, M-142 HIMARS füze sistemlerinin Dicle vadisinin yakınlarına kurulacağını ve Musul’a 60 mil uzaklıktaki Habur operasyonlarına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)