“Bu hükümet 65’inci hükümet filan değil, 1’inci saray hükümetidir”


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tek adayla gidilen AKP kongresi ve yeni hükümetin tamamen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kontrolünde olduğunu söyleyerek, “Bu hükümet 65’inci hükümet filan değil, 1’inci saray hükümetidir” dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin birleştirici gücünün CHP olduğunu savunurken, konuşmasında madende açlık grevi yapan madencilerin durumuna da değindi ve emeğin savunuculuğunu sadece CHP’nin yaptığını söyledi. Geçen hafta kendisine yönelik yapılan yumurtalı saldırıya da ‘şehit cenazesini istismar ettikleri’ gerekçesiyle sert tepki verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Tabii cami avlusunda siyaset yapmak bizim kültürümüzde de, insanlık anlayışımızda da yoktur. Dini, siyasete alet etmek dine en büyük kötülüktür. Bunun önüne hep beraber geçmek zorundayız.”

‘Hapse atmazsanız namertsiniz’

Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, parti programlarında kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıkların kaldırılmasının yazdığını belirterek düzenlemenin bakan ve başbakanı içermemesini eleştirdiklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Kendi dokunulmazlıklarınızı niye kaldırmıyorsunuz? Bakanın dokunulmazlığı ise bir nevi ömür boyudur. Bunların dokunulmazlığının kalkması için parlamentodan karar çıkması gerek. ‘Dokunulmazlıklar sadece HDP için kaldırılıyor’ diyorlar. CHP’de en çok dosyası olan benim? Ben korkuyor muyum? Demokrasi için bedel ödeyeceğiz arkadaşlar. Bizi hapse atarlarmış, atmazsanız namertsiniz siz. Demokrasi için ben bedel ödemeyeceğim, akademisyenler, gazeteciler, aydınlar ödeyecek. Niye sen ödemiyorsun arkadaşım?”

‘1’inci saray hükümeti’

HDP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasını Anayasa Mahkemesi’ne götürmesini ‘siyaseten doğru’ bulmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili Batı”dan gelen olumsuz tepkilerin yargının bağımsızlığı endişesinden kaynaklandığını savundu: “Geçenlerde Yargıtay, Sayıştay ve Danıştay başkanları Erdoğan ile beraber Rize’ye gitti. Yargıya güven sağlamak sizin göreviniz değil mi? ‘Yargı benim için ayak bağıdır’ diyen adamın neden ayakkabı bağı oluyorsunuz. ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı duymuyorum’ diyen adamın önünde niye el pençe divan duruyorsunuz?”

AKP kongresiyle ilgili olarak “Binlerce kişinin aklını bir kişiye kiralamışlar. Kendi içinde demokrasi barındırmayan bir parti ülkeye nasıl demokrasi getirecek? ‘Allah’ın bütün vasıflarını üstünde toplamış bizim liderimiz’ diyorlar. Üzülerek ifade ediyorum. Firavunlaşan bir yapı var karşımızda” diyen Kılıçdaroğlu, yeni hükümeti de ‘1’inci saray hükümeti’ olarak tanımladı.

‘Kanımızı dökmeden başkanlığı getiremezsiniz’

Binali Yıldırım’ın bugün sarf ettiği “Fiili durumu, hukuki duruma çevirmemiz lazım” sözleriyle ilk işlerinin başkanlık sistemini tesis etmek olduğunu açıklamasına da yanıt veren Kılıçdaroğlu “O emredecek, bunlar yapacaklar. O emredecek yargı karar verecek. Yine söylüyorum. Bizim kanımızı dökmeden bu sistemi getiremeyeceksin” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu son olarak yeni başbakanı kendisi ve çocuklarının mal varlığını açıklamaya davet etti.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)