Azınlık maskeli trilyonluk rant!

Rum yetimhanesi AİHM kanalıyla
Fener papazına geçti ve yol açıldı

23 azınlık vakfı sırada! İsteklerine
ulaşırlarsa dev bir pazar doğacak

Tehlikeli bir süreç başladı
AİHM’in “Rum yetimhanesini Fener patrikhanesine devredin” kararı sonrası toplanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, tapunun Bartho’ya verilmesi için düğmeye bastı. Karar, azınlık vakıflarını sevindirdi.

Müteahhit AKP’li mi?
Konuyu değerlendiren yazar Aytunç Altındal, “İşe AİHM’in karıştırılması yanlıştı. Vakıflara kapı aralandı. Şimdi o arazilerde dev rant oluşacak. Müteahhitlere bakılmalı!” dedi.


Yetimhane papaza teslim
Büyükada’daki Rum Yetimhanesi, AİHM’in kararı üzerine patrikhaneye devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, tapunun Papaz Bartholomeos’a verilmesi için düğmeye basarken, karar, azınlık vakıflarının önünü açtı.

Haber:Önsel ÜNAL
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, (AİHM) Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin Ortodoks Rum Patrikhanesi’ne devri için tanıdığı 3 aylık süre doldu. Habertürk’te yer alan habere göre, AİHM kararının Türkiye’ye ulaşmasıyla toplanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclisi, Büyükada Rum Yetimhanesi’nin Patrikhane’ye devri için oybirliğiyle karar aldı ve tapunun Papaz Bartholomeos’a verilmesi için düğmeye bastı. AİHM’in bu kararı, diğer azınlık vakıflarının önünü de açmış oldu.

Dışişleri’ne yazı gönderildi
Meclis, AİHM’nin Türkiye aleyhinde kararını açıklamasının ardından, devrin Patrikhane’ye değil de Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi’nin vakfına yapılması için direnmişti. Ancak Meclis, kesinleşen kararın uygulanması ve devrin Patrikhane’ye yapılması için Dışişleri Bakanlığı’na bu yönde yazı gönderdi. AİHM’den kazanılan davalarda böylece ilk kez vakıf yerine, dini bir cemaate tapu devri yapılması için karar alınmış oldu. Tapunun, önümüzdeki hafta Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Patrikhane tüzel kişiliği üzerine yapılması bekleniyor.

Masraflar karşılanacak
Türkiye, 45 yıl süren davalar sonunda AİHM kararına uygun olarak devir yapmaya hazırlanmasına rağmen yine de Patrikhane’ye mahkeme masrafları için 20 bin euro ve 6 bin euro da manevi bedel olmak üzere toplam 26 bin Euro tazminat ödemek zorunda kalacak. Büyükada Rum Yetimhanesi’nin devri Heybeliada, Kınalıada, Büyükada, Burgazada ile Gökçeada’da paha biçilemeyen mülklere sahip 23 vakfın gayrimenkullerinin de önünü açtı. Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan Büyükada Rum Yetimhanesi binası bundan sonra “Dinlerarası Diyalog ve Barış Merkezi” olarak hizmet verecek.

Kararın emsal
oluşturacağı
Rum vakıfları
AİHM kararının emsal oluşturacağı diğer Rum vakıfları şöyle:
* Salkımsöğüt Aya Terapi Ayazması ve İlk Mektebi
* Edirnekapı Aya Yorgi Ortodoks Kilisesi
* Fener Katip Muslahattin Aya Yorgi Rum Kilisesi
* Edirnekapı Rum İlk Muhtelif Mektebi
* Vefa Panayia Kilisesi ve Ayazması
* Turi Sina Manastırı’na tabi Aya Yani Kilisesi ve Manastırı
* Deko Veledi Petro Sofyanos Tahta Minare Mahallesi
* Büyükada Aya Yorgi Rum Manastırı
* Heybeliada Aya Yorgi Rum Manastırı
* Heybeliada Panayia (Çam) Manastırı
* Burgazada Hristos Rum Manastırı
* Kınalıada Hristos Rum Manastırı
* Büyükada Hristos Rum Manastırı
* Büyükada Aya Nikola Rum Manastırı
* Tarabya Aya Yorgi Rum Kilisesi
* İstinye Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi
* Beyoğlu Yenişehir Evangelistra Rum İlkokulu
* Gökçeada Aya Marina Kaleköy Kilisesi
* Gökçeada Aya Varmara Rum Kilisesi
* Heybeliada Hristos Manastırı
* Heybeliada Aya Spiridon Manastırı
* Tarabya Aya Eleni Rum Kilisesi
* Heybeliada Kız Yetimhanesi.


Arkasında trilyonluk rant var
Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin Patrikhane’ye devredilmesini değerlendiren araştırmacı-yazar Aytunç Altındal, 26 azınlık vakfının bulunduğunu ve bunların da birçok yerde gayrimenkul iddiaları olduğunu hatırlatarak, “Bunlara da kapı aralanmış olacak. İşin diğer bir yönü de devredilen arazilerde büyük rantın olması. Bu rantlardan AKP’li müteahhitler mi yararlanıyor? Ona bakmak lazım” dedi. Altındal, Türkiye’nin büyük tazminat da ödeyeceğini dikkat çekerek, “26 azınlık vakfı var. Gökçeada, Heybeli, Burgaz, İstanbul Moda, Bebek olmak üzere birçok yerde gayrimenkulleri kendi üzerlerine geçirmek istiyorlar. Olacak olan da budur. Daha büyük ve çok değerli mülkler de elden gidecek” diye konuştu. Altındal, okulun iade sürecine de dikkat çekerek şunları söyledi: “Okul iade ediliyor tamam ama bunun AİHM tarafından iade edilmesi gerekmezdi. Türkiye bu karar nedeniyle büyük meblağlarda para ödeyecek. Ama bizim önceliğimiz, bu vakıfların her birinin gayrimenkul iddiaları var. Bunların arasında Gökçeada’da, Heybeliada’da, Moda’da birçok arazi iddiaları var bunlara da kapı açılacak, diğer bütün vakıflara mallar iade edilecek.” Altındal, devredilen arazilerde birçok yeni inşaat yapıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu mallar, bu gayrimenkuller AKP döneminde çıkartılıyor. AKP döneminde çıkartılıyor ama oralara yapılacak inşaatlar ve o arazilere yapılacak inşaatların müteahhitleri de AKP’liler mi olacak? Esas problem bu noktada. Burada yapılacak tasarruflarda AKP’li müteahhitlerin yeri ve önemi nedir? Bu sorular önemli. Yani bu malların vakıflara iadesinde çok büyük rant var. Milyar dolarlık rant var. Bu yönüne de dikkat edilmesi gerekiyor.”

Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)