Belgeler açık arttırmada mı?



WikiLeaks’le anlaşarak Amerikan diplomatik belgelerini yayınlayan, 5 Batılı gazetenin bir aylık sözleşmesi bugün bitti. Bugüne kadar 250 binin üzerindeki belgelerin yüzde biri bile yayınlanmadı. Yeni belgelerin nerede yayınlanacağı bilinmiyor ancak WikiLeaks’in kurucusu Assange, parasızlıktan söz etmeye başladı.

WIKILEAKS’in, gizli Amerikan diplomatik yazışmalarını gün ışına çıkarmaya başlamasının üzerinden yaklaşık bir ay geçerken, konu yavaş yavaş güncelliğini yitirme eğiliminde. Oysa henüz, toplam 251 bin 287 belgenin, yüzde 1’i bile yayınlanmadı. Dahası, WikiLeaks’in, belgelerin tasnif edilip belli bir düzenle yayınlanması için, The Guardian, Le Monde, El Pais gibi dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarıyla yaptığı anlaşma da artık sona erdi. Belgelerin kalan kısmının nerede, ne zaman ve nasıl yayınlanacağı merak edilirken, İngiltere’de ev hapsindeki bay sızıntı Julian Assange, parasızlıktan şikayet etmeye başladı.
Günde 100 bin Euro yardım
İngiltere’de tutuklandıktan bir süre sonra kefaletle sınırlı özgürlüğe kavuşan sitenin kurucusu Julian Assange, “Artık özgürüm. Bundan sonra belgelerin yayınlanışını bizzat yöneteceğim” diyerek aslında, bundan sonrasına ilişkin ilk ipucunu vermişti. Assange dün Le Monde gazetesine verdiği demeçte, Mastercard, Visa, PayPal gibi firmaların uyguladığı ambargo nedeniyle, bir ara günde 100 bin Euro’ya ulaşan bağış gelirini kaybettiklerini söyledi.
Parasızlık WikiLeaks’e açılan davaları da etkilemiş. Assange, bazı avukatların gönüllü çalıştığını, ancak siteye karşı açılan davalar nedeniyle 200 bin Euro hukuk masrafları olduğunu vurguladı. İsveç’de açılan tecavüz davasının masraflarının 500 bin Euro’yu bulduğunu kaydeden Assange, sadece belgelerin çevirisi için 20 bin Euro ödediğini, halbuki İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre, belgelerin İsveç Adaleti tarafından çevrilmesi gerektiğini vurguladı.
Parça başı pazarlık
İşte bütün bu açıklamalar, WikiLeaks’in, elindeki belgeleri artık parça başı satma eğilimine gireceği yorumlarına neden oldu. Nitekim önceki gün, Küba Devleti’ne ait bir internet sitesi, WikiLeaks’te bulunan ve daha önce hiçbir yerde görülmeyen 7 belgeyi yayınladı. İsrail’in 2007 yılında Suriye’ye ait nükleer reaktörü ortadan kaldırmak için hava saldırısı düzenlediğini yazan ve İsrail’in itirafı kabul edilen bir Amerikan belgesi de anlaşmalı gazeteler yerine ilk kez bir İsrail gazetesinde yayınlandı.

Hürriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)