Hakan Fidan yeni MİT’i anlattı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan yeni MİT’i anlattı
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT'teki değişimi internet sitesinden başlattı.

Daha önce kurumun sitesinde MİT müsteşarlarının fotoğrafları bulunmuyordu. Fidan bir ilke de imza attı. Sitede Fidan'ın özgeçmişinin yanı sıra makamında çekilmiş bir fotoğraf da yer alıyor.

MİT'teki değişim internet sitesinden başladı Siteye, bir sunuş yazısı yazan Fidan, 'Güçlü, dinamik, etkin, hareket kabiliyeti yüksek ve yaratıcı istihbarat yapılanmasının' şart olduğunu belirtti.

İstihbarat servisleri
İlk strateji kitabının yazarı 'Sun Tzu'ya atıfta bulunan Fidan, istihbarat servislerinin ulusal güvenliğin sağlanması, ulusal menfaatlerin geliştirilmesinde vazgeçilmezliğini koruduğunu belirtti.

Kaos merkezini
Fidan dünyanın iki farklı ucundaki insanların neredeyse bir kol boyu birbirine yaklaştığı bir dönemde insanlık tarihinin 21'inci yüzyıla taşıdığı zayıflık, nefret, düşmanlık, travma ve hırsların kaynaklık ettiği her türlü kaos merkezini önleme zorunluluğunun yaşamsal bir hal aldığını kaydetti.

Bölgesel ve küresel krizler
Daha önce dış politika konusunda da aktif görevler üstlenen MİT Müsteşarı, dış politika vasıtalarının çeşitlendirilmesini ülke güvenliğinin sigortası olarak nitelendirdi. Türkiye'nin maruz kaldığı bölgesel ve küresel krizlerin, terör tecrübesinin sürpriz gelişmelere hazırlıklı olunması zorunluluğunu getirdiğine işaret eden Fidan, yeni yeteneklerle donatılmış fonksiyonel bir istihbarat teşkilatının gerekliliğini vurguladı:

Olası krizleri rüzgara benzeten Fidan, 'Belki çoğu zaman rüzgarın yönünü tayin edemeyiz ancak en azından geminin seyrini değiştirebilmeliyiz' sözleriyle krizlere karşı izlenecek yöntemi açıkladı. Fidan, global güvenlik ortamının küresel bir düzensizlik ve istikrarsızlık içinde muğlak ve çoğu zaman öngörülemez koşullarının Türkiye'ye dayattığı riskleri fırsata çevirme görevini de yerine getireceklerini kaydetti.

Fidan güvenliğin olmadığı bir ortamda özgürlüğün anlam ifade edip etmeyeceği belirterek, iki değer arasında hassas dengenin korunması tavsiyesinde bulundu.

Mahmut GÜRER / Akşam

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)