Yastık altında 13.4 milyar mark var

Almanya Merkez Bankası, markın yerine Euro’nun kabul edilmesinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, yaklaşık 13.45 milyar markın hâlâ piyasada bulunduğunu açıkladı. Almanya’nın yeniden eski para birimi marka dönmeyi konuştuğu bir dönemde yapılan bu açıklama kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden olurken, yapılan bir araştırmanın sonuçları da Alman halkının yarısından fazlasının eski paraya dönme taraftarı olduğunu ortaya koydu.
Markların değerinin ise 6.9 milyar Euro olduğu ifade edildi. Euro Bölgesi’ndeki finansal durumu kötü olan ülkelerin art arda iflas etmeye başlamalarının ardından ortak para biriminin sorgulandığı ve iki yıl önce Almanların üçte biri marka geri dönmek isterken şimdi bu oranın yüzde 50’ye yükseldiği ifade edildi. Ortak para birimine geçilmesinin rekabeti azalttığı ve borçlu ülkeler için hazırlanan kurtarma paketlerinin Euro’nun değerini kullanıldığı her ülkede azalttığını savunan Almanlar özellikle kendi ülkelerinin kurtarma paketlerinde temsil ettikleri büyük pay nedeniyle kendilerine etkisini büyük olacağını öne sürüyor.

13.45 milyar mark piyasada
Almanya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 30 Kasım itibarı ile madeni para olarak 6.93 milyar, banknot olarak da 6.52 milyar olmak üzere yaklaşık 13.45 milyar markın hala piyasada olduğu belirtildi.

Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)