Ülkede demokrasi var

Az kazanana göre ıslıklamak ayıp çok kazanana göre demokratik hak

Halkın yüzde 48.3’ü Aslantepe Stadı’nın açılışındaki ıslıkları ‘ayıp ve yanlış’ bulurken, yüzde 41.4’ü protestoları demokratik bir hak olarak görüyor. Kişilerin geliri önemli bir kıstas: Ayda 1750 liraya kadar kazananlar ilk gruptayken, bu gelir ve üstünü kazananlar için ıslık bir hak...

Taşınmak, Galatasaray’a hayırlı gelmedi! ‘Aslan yuvası’nın Ali Sami Yen’den Aslantepe’ye geçmesi başından itibaren her adımda tartışmalı oldu. Stat, kulübün eski başkanı Özhan Canaydın zamanında, 2007’de TOKİ tarafından ihaleye açıldı. Dört firma arasında en yüksek fiyatı veren Eren Talu stadı yapmaya hak kazandı. Ancak çeşitli sıkıntılar nedeniyle 2009’da projeden çekildi. İnşaata ara verildi. Bunun üstüne TOKİ, ihaleyi tekrar açtı. Varyap-Uzunlar ortaklığında çalışmalara kaldığı yerden devam edildi. Galatasaray camiası, yeni statları ‘Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı’nın açılış tarihi olarak belirlenen 15 Ocak 2011’i heyecanla bekledi.

POLAT’IN BÜYÜK GAFI

Görkemli açılışsa, taraftarlar için huzura kavuşmadan ziyade yine bir polemiğe dönüştü. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın stada gelişi ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın konuşması sırasındaki ıslıklı protestolar üzerine Başbakan Erdoğan ve bazı konuklar stadı terk etti.

Adnan Polat’ın ertesi gün, “Islık çalanları tespit edeceğiz” sözleriyse, iki haftadır devam eden bir tartışma konusu. Medyada, sosyal mecrada, günlük konuşmalarda... Daha önce bir araya geldiği az görülen değişik kulüplerin taraftarları bir olup, ‘protesto edenlerle ilgili savcılık soruşturmalarını’ protesto etti.

HATA PAYI YÜZDE 1.5

Olaylar günlerdir kamuoyunu meşgul ediyor ve sonunda bir araştırmaya konu oldu. A&G Araştırma şirketi 22-23 Ocak 2011 tarihlerinde Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde, 34 il, 104 ilçede ve bunlara bağlı 134 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü nüfusu temsil eden, 1197’si kadın toplam 2408 denekle yüz yüze görüşme metoduyla bir kamuoyu araştırması yaptı. ‘Başbakan Erdoğan’ın Islıklanması Hakkındaki Düşünceler Neler’ araştırması için görüşülen denekler, tesadüfi yöntemle belirlendi, cinsiyet ve yaş kotası uygulandı. Araştırmanın hata payı güven sınırları içinde yüzde 1.5.

Siyasi tercih taraftarlığın önüne geçti
Türkiye genelinde yaptığımız araştırma sonuçlarına baktığımızda şöyle bir sonuç görüyoruz; metropollerde yaşayanlar, gençler, maç izlemek için statlara gidenler ağırlıklı olarak “Statlarda bu tür olayların yaşanması normal, kızılacak bir şey yok” derken, maç izlemek için statlara pek gitmeyenler, kadınlar, takım tutmayanlar, kırda yaşayanlar ağırlıklı olarak yaşanan protesto eylemini ‘yanlış bulduklarını’ söylemişlerdir.
Galatasaray taraftarı ve Beşiktaş taraftarı genel ortalamanın üzerinde “Kızacak bir şey yok” derken, Fenerbahçeliler ve Trabzonsporlular protesto eylemini bu iki takım taraftarlarına göre daha fazla yanlış bulmuşlardır.
Taraftarın aynı zamanda siyasi partilere oy veren seçmenler olduklarını düşündüğümüzde görüyoruz ki, bu tip sorulara cevap verirken taraftar aklının bir köşesinde hep siyasi tercihini saklı tutarak cevap veriyor. Bu nedenledir ki hangi takımın taraftarı olursa olsun, “Bugün seçim olsa oyumu Ak Parti’ye vereceğim” diyenler yüksek oranda yanlış buluyor, muhalefet partilerine oy vermeyi düşünenler ise demokratik bir tepki olarak değerlendiriyor.
Özetle; siyasi tercihler ve siyasi kutuplaşma taraftarlık duygusunun bir adım önüne geçmiş gibi görünüyor.
Adil GÜR


Çalışma şu illerde yürütüldü: Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kırklareli, Malatya, Manisa, Mardin, Rize, Samsun, Trabzon, Van ve Zonguldak.

YÜZDE 10’UN FİKRİ YOK

“Geçtiğimiz günlerde Galatasaray Futbol Kulübü’nün yeni stadının açılışındaki olaylar çok konuşuldu. Bazı seyircilerin Başbakan’ı ıslıkla protesto etmesi üzerine “Bu konuda şu görüşlerden hangisine katılıyorsunuz?” sorusunun cevapları çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Halkın yüzde 48.3’ü Başbakan’ın ıslıklanmasının ‘ayıp ve yanlış’ olduğunu düşünürken, yüzde 41.4 “Kızacak bir şey yok-demokratik bir tepkidir-statlarda böyle şeyler olur” diyor. Yüzde 10.3 bu soruya cevap vermiyor veya veremiyor.

PARTİ SEVDASI RENK AŞKINI YENDİ

“Bugün bir genel seçim yapılsa, oyumu Ak Parti’ye veririm” diyenlerin yüzde 81.8’i Başbakan’ın ıslıklanmasının yanlış olduğunu düşünürken, CHP seçmeninin yüzde 77.3’ü ‘Kızacak bir şey yok, demokratik bir tepki’ görüşünde.

HANGİ TARAFTAR NE DİYOR

Cevap vermeyenlerin de dağılımıyla, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarının yarıdan az fazlası “Kızacak bir şey yok- demokratik bir tepkidir-statlarda böyle şeyler olur” diyor. Fenerbahçe ve Trabzonspor taraftarları “Başbakan’ın ıslıklanması ‘ayıptır, yanlıştır” cevabını veriyor. Takım tutmayanlar veya “Milli Takım’ı tutuyorum” diyenler oldukça yüksek oranda “Başbakan’ın ıslıklanması ayıptır, yanlıştır” diyor.



Hürriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)