Bunun adı ileri faşizm

CHP’nin İzmir milletvekilleri, meslek örgütlerini dinledi.

Oda başkanları, Büyükşehir’e yönelik operasyon için “ileri faşizm” derken, CHP’yi de sert sözlerle eleştirdi.

İZMİR’de sahaya inan CHP milletvekilleri, meslek örgütlerinin sorunlarını dinledi. Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) üyesi meslek kuruluşlarının başkanları katıldı. CHP milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Aytun Çıray, Erdal Aksünger ve Hülya Güven’in dinlediği meslek odası başkanları, Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona tepki gösterdi.

TMOBB İzmir Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, şunları söyledi: “İzmir düşerse Türkiye’deki demokrasi güçlerinin düşeceğine, ileri faşizmin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Saldırı planlı şekilde yürütülüyor. Etkili, düzenli bir tepki örgütleyemezsek her alanda saldırı sürecek. Meslek alanlarımız üzerinden ürettiklerimizin Ankara’da değer, yerel yönetimlerde karşılık bulması adına bu toplantıları önemsiyoruz. Şu anda demokrasi yoksunluğunu, faşizmi yaşıyoruz. En temel sorun demokrasi sorunu. İzmir’de yaşadıklarımız, uzun tutukluluk süreleri, ülke genelindeki gözaltılar, yargı alanında yapılan değişiklerle işimiz çok zor.”

Operasyon siyasi

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Özsakarya, operasyonun siyasi olduğunu belirtti, “Son yapılan olay siyasi. Yapılmak istenen şu: Her yol denendi, İzmir alınamadı. Bu ülke için emrinizdeyiz. Meslek, toplum ve kamu yararına bizi kullanın ama kullanıldık maalesef. Madem buraya operasyon yapılıyor, Genel Başkan’ın bir an önce burada olması gerekir” diye konuştu. Toplantıda sorunlarını anlatan meslek odası temsilcilerinden İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Erdener Özer, sağlıkta dönüşümü eleştirdi. Özer, “Halk her istediği hastaneye gidiyor, hekime, ilaca rahat ulaşıyor, kuyruklar azaldı. Bunlar güzel şeyler. Ancak 2012 başında bunlar değişecek. Yeşil kartlar ellerinden alınmaya başlanacak, aile hekiminin yönlendireceği hastaneye gidilecek. Hekimler olarak öfkeliyiz. Hem emeğimizin karşılığını alamıyoruz hem can güvenliğimiz, mesleki bağımsızlığımız yok. Sağlık Bakanlığı bizimle kavgalı. KHK ile sözleşmeli yöneticiler gelecek. Sağlık serbest bölgeleri kurulacak, kamu arazileri bu bölgelere verilecek. Yabancı sermaye hiç vergi ödemeden buraya gelecek” dedi.

Sudan öteye geçemedi

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Emekli, meslek odalarının içinin boşaltılmaya, işlevsizleştirilmeye çalışıldığını kaydetti. Emekli, “Van Depremi sonrası depremi kullanarak kentsel dönüşümü rant aracına dönüştürecek söylemler oldu. Bunun altyapısı oluşturuluyor. Denetimsizlik getirilmeye çalışılıyor. Denetleyen aynı zamanda proje de üretecek. Kendin pişir, kendin ye” diye konuştu.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Öztan, Veysel Eroğlu’nun Orman Bakanı olamadığını, sudan öteye geçemediğini ifade etti, “Kurum allak bullak. Orman Genel Müdürlüğü’nde 135 şube müdürü oldu. Taşra yapılanması da aynı şekilde örgütleniyor. Ayaklar baş, başlar ayak oldu. Ormanlar talana açıldı. Ormana ciddi saldırılar söz konusu” dedi.

İzmir kalesi düşecek

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Vildan Gündoğdu da CHP’yi sert sözlerle eleştirdi, “Kale elden gidiyor” uyarısında bulundu. Gündoğdu, şunları dile getirdi: “Türkiye Cumhuriyeti elden gidiyor. Cumhuriyet kutlamalarının bile farklı sebeplerden yasaklandığı bir ortamda CHP’de sen-ben, eski-yeni, ondan-bundan-şundan kavgası olmamalı, fraksiyonlar yok edilmeli. CHP tek tek sorunlarla ilgilenmedikçe, ‘Kale’ dediğimiz İzmir düşme noktasında. Yerel seçime iki yıl kaldı. CHP tabanla buluşmayı gerçekleştiremezse inanın İzmir kalesi de düşer.”

Hürriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)