Mısır ordusu anayasayı sivillere bırakmayacak

Mısır’ı geçici olarak yöneten ordu, yeni anayasanın yüzde 80’ini kendi seçtiği bir komisyonun yazması için harekete geçti. Ülkede ‘ikinci devrim’ sesleri yükseliyor

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra yönetimi geçici olarak devralan ordu, yeni anayasa yazma sürecini kontrol altına almasını sağlayacak bir tasarı sununca tüm ülke ayağa kalktı. Ordunun atadığı hükümetin sunduğu tasarıya göre anayasa seçimlerden sonra oluşan meclis tarafından değil, 100 kişilik bir komisyon tarafından yazılacak. Ancak, üniversite öğretim görevlileri, hakimler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri gibi üyelerden oluşacak olan bu komisyonun yüzde 80’ini ordu seçecek. Tasarı ayrıca, orduyu “anayasal meşruluğun koruyucusu” olarak ilan ediyor. Yönetimde bulunan Askeri Konsey’in onaylamasının ardından tasarı, bağlayıcı hale gelecek. Tasarıya hem liberaller ve laikler hem de İslamcılardan tepki yağdı. Liberallerin en güçlü başkan adayı Muhammed El Baradey, askeri vesayete karşı çıkarak tasarının geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Müslüman Kardeşler ise “Bu yol halkın egemenliğine karşıdır ve ikinci bir devrime yol açacaktır” açıklamasında bulundu.

Ordunun son dönemde iktidarını güçlendirme ve sürekli kılma yönünde attığı adımlar, yönetimi sivillere bırakma konusundaki niyetlerini sorgulanır hale getirdi. Askeri Konsey, son olarak genel seçimlerden sonra bile yönetimi bırakmayacaklarını, bir başkan seçilene kadar iktidarda olacaklarını söylemişti.

‘40 yıl önceki Türk modeli’
Amerikan gazetesi LA Times, dün Mısırlı generallerin, iktidarı bırakmaya istekli olmadıkları ayrıca, Türkiye’de son yıllarda ordunun rolünün azaltılmasından hoşlanmadıklarını yazdı. Gazeteye konuşan Müslüman Kardeşler’den Amır Darrag da Mısırlı generaller için “Türk modelini takip etmeyi isteyebilirler ancak bu 40 yıl önceki Türk modelidir, şimdiki model değil” dedi.

Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)