100 bin kişi Oakland'ı işgal etti


ABD'de düzenlenen Occupy Wall Street eylemlerinde Oakland'daki eylemler öne çıkıyor. Dün düzenlenen genel grev sırasında 10 binden fazla gösterici kentin limanını işgal etti. Resmi grev ilanı olmamasına rağmen yürüyüşe insanları sayısı 100 bini geçti.

ABD'de yapılan Wall Street'i İşgal eylemleri kapsamında dün Kaliforniya'daki Oakland şehrinde genel grev düzenlendi. Grevci kitleler, kentin limanını işgal etti.

New York'ta başlayan Wall Street'i İşgal Hareketi'nin Oakland'daki uzantısı olan grubun çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe 10 bin civarında insan katıldı. Kitle yürüyüş sırasında Oakland limanına yönelerek limanı işgal etti. İşgal üzerine ABD'nin beşinci büyük limanı olan Oakland Limanı yönetimi açıklama yaparak tüm denizcilik faaliyetlerinin durdurulduğunu ve çalışanların evlerine gönderildiğini belirtti.

Dünkü grev, 1946 yılından bu yana Oakland'de düzenlenen ilk genel grevdi. Eylemcilerden yapılan açıklamada Oakland'da uzun zamandır yaşanan en geniş katılımlı protestonun düzenlendiği bildirildi. Sendikaların yasal gerekçelerle grev ilan edememesine rağmen eyleme çok sayıda çalışanın da katıldığı gözlemlendi.

Yürüyüşün kalabalık olması nedeniyle polis göstericilerden olabildiğince uzak durdu. Wells Fargo, Chase, Citibank ve Bank of America gibi bankalar ise yürüyüşten çekinerek şubelerini kapattılar.

Grevin yanı sıra göstericiler, Oscar Grant Meydanı'ndaki daimi eylemi de sürdürüyor. Burada kitleye Angela Davis de bir konuşma yaptı. Davis, geçmişte ABD Komünist Partisi ve Kara Panterler örgütleri içerisinde yer almış ve insan hakları mücadelesinde öne çıkmıştı. Oakland, Kara Panterler'in de kurulduğu yer olarak ABD'deki mücadele tarihinde önemli bir yer tutuyor.

Oakland, Wall Street'i İşgal eylemlerinde de giderek öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan polis müdahalesinde bir savaş gazisi ciddi biçimde yaralandığında, Oakland'deki eylem ülkenin gündemine oturmuştu. Dünkü eylemde de göstericiler, gazinin yaralandığı kavşakta durarak bir açıklama yaptılar.

ABD'nin farklı şehirlerinde de Wall Street'i İşgal eylemleri düzenlendi.

New York'ta yüz kadar savaş gazisi üniformalarıyla borsa binasının önünde toplandılar.

Boston'da üniversite öğrencileri ve sendikalılardan oluşan kalabalık grup Amerikan Merkez Bankası önünde toplanarak öğrenci borçlarını protesto etti.

Philadelphia'da ise Amerika'nın en büyük iletişim şirketlerinden Comcast'in binasında oturma eylemi yapan göstericilerden dokuzu polis tarafından gözaltına alındı.

Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)