Kurban Bayramı başlıyor

Kurban Bayramı yarın başlıyor. Dört gün sürecek olan bayramın sakin ve güvenli bir ortamda geçirilmesi için alınan önlemler arttırılıyor.

İslam aleminin günler öncesinden hazırlıklarına başladığı, 4 gün sürecek Kurban Bayramı yarın başlıyor. Kurban Bayramı dolayısıyla kurban pazarlarında ve kesim alanlarında hazırlıklar tamamlanırken, denetimler de arttırılıyor. Kurban Bayramı'nı şehir dışında geçirmek isteyen yurttaşlar için şehirlerarası yollarda alınan tedbirler de arttırılırken, emniyet kuvvetleri Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere tüm kentlerde alınan güvenlik önlemlerini sıklaştırıyor. Bayram süresince vatandaşların su, doğalgaz ihtiyaçlarının kesintisiz karşılanması için belediyeler tarafından hazırlıklar tamamlanırken, mezarlıklara ulaşım kolaylığı da sağlanacak. Kurban Bayramı dolayısıyla Ankaralılar bayramı süresince kent içi ulaşımda EGO otobüslerinden ücretsiz yararlanabilecek. İstanbul'da ise şehir içi ulaşım yüzde 50 indirimli olacak.


Liderlerin bayram programı

Kurban Bayramı'na bir gün kala liderlerin de bayram programı netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçtiğimiz hafta içinde planlanan ancak ertelenen Van ziyareti Kurban Bayramı'nın birinci günü gerçekleştirilecek. Gül, bayramın birinci günü Van'a giderek, deprem bölgesinde incelemelerde bulunacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Kurban Bayramı'nı İstanbul'da geçirecek. Geçen ay içinde annesi Tenzile Erdoğan'ı kaybeden Erdoğan, ilk defa annesi olmadan bir bayram geçirecek.

Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da bayramın birinci günü Van'da olacak. Burada depremzedelerle bayramlaşacak olan Kılıçdaoğlu, kurbanı da Van'da kesecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bayramın birinci ve ikinci gününü Ankara'da geçirecek. BDP heyeti de ilk gün Van'da depremzedelerle bayramlaşırken partiler arası bayramlaşma ise Kurban Bayramı'nın ikinci günü gerçekleştirilecek.


Bayram namazı vakitleri

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verilerine göre Kurban Bayramı namazı Ankara'da 7.04, İstanbul'da 7.23, İzmir'de 7.24, Iğdır'da 6.20, Çanakkale'de 7.31'de kılınacak. Bayram namazı 7.2'lik depremin vurduğu Van'da ise 6.19'da başlayacak.



Diyanet'ten kurban kesim uyarıları

Kurban kesmek için hazırlıklar sürerken Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban keserken dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin de bilgi veriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban edilebileceğini ifade ederken, bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için de koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerektiğini belirtti. Diyanet yurttaşlara şu uyarılarda bulundu:
"Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir."


Bayramda hava durumu

Kurban Bayramı süresince yurdun büyük bölümünde yağış beklenmezken meteorolojik tahminlere göre, başta Doğu Karadeniz olmak üzere yer yer yağış geçişleri görülecek.
Depremin vurduğu Van'da ise bayramın birinci günü çok bulutlu, karla karışık yağmurlu, yüksekler ise kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayının görülmesi beklenen deprem bölgesinde Pazartesi günü de parçalı çok bulutlu olacak.

Öte yandan bugün doğu bölgelerde 1 ila 3 derece azalacak olan hava sıcaklığının bayramın ilk günü tüm yurtta 1 ila 3 derece artması bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri bayram süresince iç ve doğu kesimlerde yer yer görülecek sis, buzlanma ve don olayının neden olabileceği olumsuzluklara karşı da vatandaşları dikkatli olunması yönünde uyardı.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)