Rum kesimi ile gizli anlaşma

İsrail Cumhurbaşkanı Simon Perez, Kıbrıs Rum kesimindeki temaslarını tamamlayarak adadan ayrıldı.

Rum radyosunun haberine göre Perez, Rum tarafından ayrılmadan önce, ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkanı Nikos Anastasiadis'le görüştü.

Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Perez'in ziyaretinin, son yıllarda önemli ölçüde gelişen iki ülke arasında çok yüksek düzeydeki ilişkileri tasdiklediğini söyledi.

Markulli, Doğu Akdeniz'de hidrokarbonun (petrol ve doğalgaz kaynakları) tespit edilmesinin, iki ülke arasındaki işbirliğinin ileriye götürülmesine fırsat verdiğini belirtti.

İsrai ile dün imzalanan anlaşmalara da değinerek bu anlaşmaların dışında, hidrokarbondan birlikte faydalanılmasına ilişkin başka bir anlaşmanın da ileriye götürüldüğünü ifade eden Markulli, benzer bir anlaşmanın Mısır'la da ilerletildiğini kaydetti.

''Gizli anlaşmalar da imzalandı''

Bu arda, Perez'in Rum tarafına ziyareti sırasında iki ülke arasında kamuoyuna duyurulan anlaşmaların yanı sıra ''gizli anlaşmalar'' da imzalandığı bildirildi.

Rum gazeteleri, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Perez arasında üç anlaşma ve bir işbirliği memorandumuna imza atıldığını, bir de ortak komite kurulması kararının alındığını belirtirken, bazı gazeteler ''bunların dışında gizli anlaşmalar da yapıldığını'' yazdı.

Önceden belirlenen, ''Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Anlaşması, Sanayi Kalkınma ve Araştırma İşbirliği Anlaşması, Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Anlaşması ile Rum ve İsrail Arkeoloji Daireleri Arasında İşbirliği Memorandumu''nun yanı sıra, Perez'in önerisi üzerine, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında, ''Akdeniz bölgesinde barışın sağlanması ve bölge ülkelerinin AB ile ilişkilerine dair ortak Akdeniz vizyonu belirlenmesi için ortak komite kurulması'' kararı alındı. Komitenin oluşumuna ilişkin ayrıntılara yer verilmedi.

Simerini ve Alithia gazeteleri, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında dün duyurulan anlaşmaların yanı sıra ''gizli bazı anlaşmaların'' da imzalandığını yazdı.

Simerini, Hristofyas ve Perez'in dünkü görüşmede, Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) ile İsrail Gizli Servisi (MOSAD) arasında bilgi alış verişini öngören bir anlaşmanın imzalandığını iddia etti.

İmzalanan diğer gizli anlaşmaların ise, ''Güney Kıbrıs'ın hava sahasının İsrail'in kullanımına açılması, iki ülkenin 'Münhasır Ekonomik Bölgeleri' (MEB) arasında kalan alanların nasıl yönetileceği, arama ve kurtarma alanında işbirliği yapılması, iki ülkenin helikopterlerinin ortak tatbikat yapmalarını'' düzenlediği öne sürüldü.



AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)