Sivas Katliamı faili nasıl serbest kaldı?

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Polonya'da yakalanan Sivas Katliamı'nın müebbete mahkum ismi Vahit Kaynar'ın nasıl serbest kaldığını sordu.

TBMM Başkanlığı'na Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yazılı cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Gök, "Yapılan yargılama sonucu cumhuriyet rejimine kalkışma suçundan idam cezasına mahkum olan, cezası müebbet hapse çevrilen" Kaynar'ın bir süre önce Polonya'da yakalandığını hatırlatarak şöyle söyledi:

"Vahit Kaynar'ın bir müddet önce Polonya'da yakalandığına dair haberlerin duyulması üzerine kendisinin bir an önce Türkiye'ye iade edilmesi ve cezasını çekmesi yönünde kamuoyu ve Sivas Katliamı'nda yakınlarını kaybedenler büyük beklenti içerisine girmişlerdir.

Ancak ne var ki, Kaynar'ın Polonya'da yakalanması ile Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesinin 16. maddesine göre, gözaltında tutulma süresinin 40 gün olduğu gerçeğini dikkate almayan Adalet Bakanlığı adı geçen şahısla ilgili gerekli evrakları Polonya makamlarına süresi içerisinde teslim etmeyerek sonuçta Kaynar'ın Polonya'da serbest kalmasına neden olmuştur."

Bakan Ergin'e "Kaynar'ın Polonya'da yakalandığından hangi tarihte haberiniz olmuştur" sorusunu yönelten Gök, şu konularda bilgi istedi:

"Anılan kişinin iadesi için Polonya makamlarına hangi tarihte başvurulmuştur? Vahit Kaynar sonuçta serbest kaldığına göre iade belgelerinin zamanında Polonya makamlarına ulaşmadığı anlaşılmaktadır. İletişim ve ulaşım bu kadar kolay olduğu günümüzde iade evraklarının geç ulaşmasını nasıl açıklayabilirsiniz?
Hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararına ve yakalanmasına rağmen bir suçluyu ülkesine getiremeyen Adalet Bakanı olarak kamuoyu vicdanına karşı kendinizi sorumlu görüyor ve bu sorumluluğu yerine getirmek için bir davranış sergilemeyi düşünüyor musunuz?"

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)