Batı basınında "ayrılıkçı" ısrarı


Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde Çarşamba gecesi Türk uçaklarının operasyonunda 35 kaçakçının hayatını yitirmesi, Batı basını tarafından suistimal ediliyor. Batı medyasında yer alan haberlerde PKK’lı teröristlerin ısrarla ‘ayrılıkçı, savaşçı’ olarak nitelenmesi dikkat çekti

Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde Çarşamba gecesi Türk uçaklarının hava operasyonu sonucu 35 köylünün yaşamını yitirmesi dünya medyasında da yankı buldu. ABD’nin önde gelen gazetesi New York Times, gelişmeyi “Kürt ayrılıkçılar zannedilen kaçakçılar, Türk hava saldırılarında öldü” başlığıyla verdi. İstanbul çıkışlı Şebnem Arsu imzalı haberde, operasyon sonrasında “Türkiye’de uzun süre baskı gören Kürtlerin” öfkelendiği savunuldu. Haberde ölenlerin çoğunun 17 - 20 yaşları arasında olduğu belirtildi. Gazete, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Başbakan Erdoğan’ın Suriye Lideri Beşşar Esad için kullandığı, “Kendi halkını öldüren bir yönetim meşru değildir” ifadesine de yer verdi.

İtalyan La Stampa gazetesi ise operasyonda ölenler arasında kadın ve çocukların olduğunu öne sürdü. “Türk sınırında baskın, Kürtlerin katliamı” başlığıyla gazetede yer alan haberde, “Uçaklar Irak sınırına yakın bir köye saldırdı. Ankara özür diledi: belki bir kata” ifadeleri kullanıldı.

PKK savaşçıları!
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, gelişmeye ilişkin “Türk saldırısında çok sayıda ölü” başlığını attı. Haberde kurbanların PKK savaşçıları zannedildiği ancak kaçakçı çıktığı” ifadesi kullanıldı. Haberde Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasından kesitler yansıtılırken, Uludere’nin ‘Türk ordusuyla yasadışı PKK arasındaki mücadelede ateş hattı olduğuna’ işaret edildi. Fransız Le Monde gazetesi ise “35 Kürt öldürüldü, Ankara muhtemel bir hataya işaret etti” başlığını attı.
Haberde PKK’lı teröristler için ‘ayrılıkçılar’ ifadesinin kullanılması dikkat çekti.
Sol eğilimli İngiliz The Guardian gazetesi ise “Türk hava saldırısında düzinelerce ölü” başlığını attı. PKK militanları için “Kürt ayrılıkçı savaşçıları” ifadesi kullanılan Peter Beaumont imzalı haberde, İnsansız Hava Araçlarının sivillerle savaşçıları (!) karıştırdığını ifade edildi. Haberde yer alan şu iddialar da dikkat çekici: “Yerel halkın anlattıklarına göre, Ortasu ve Gülyazı köyleri sakinleri Kuzey Irak’tan Türkiye sınırına geçiyorlardı. Askerler köylülerin geçişini engelledi ve saat 21.30 sularında bombalama başladı.”

Yunan To Vima gazetesi ise “Kürtlerin ölümüne şiddetli tepkiler” başlıklı haber yayınladı. Haberde PKK militanları ‘gerilla (antarton)’ olarak nitelenirken, öldürülenler arasında 13 yaşında bir çocuğunda olduğu savunuldu.

YeniMesaj
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)