Bu asgari ücretle kim geçinebilir?


Önceki gün açıklanan asgari ücretle aile kurmak da, ev geçindirmek de imkânsız. Hele hele İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde asgari ücret sadece ailesiyle birlikte kalan bir gencin gündelik masraflarını karşılamaya ancak yeter!

Türkiye’de çeşitli sendikaların 4 kişilik bir aile için açıkladığı açlık sınırı ortalama 900 TL, yoksulluk sınırı ise yaklaşık 3000 TL. Oysa önceki gün Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanan asgari ücret, 16 yaşından büyükler için 2012 yılının ilk ilk 6 ayı süresince 701.14 TL...

Türkiye’de yaklaşık 6 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Yeni Mesaj’ın yaptığı alan çalışmasına göre, alışveriş merkezlerindeki (AVM) mağazalarda çalışanların, yeme içme sektöründe istihdam edilenlerin, belediyelerce taşeronlara verilen temizlik hizmetlerinde emeğinden istifade edilenlerin çok önemli bir bölümü asgari ücretle çalışıyor. Yine düşük katma değerli üretim yapan çok sayıda fabrikada çalışanlar ‘resmen ve fiilen’ asgari ücret alıyor. Bu fabrikalar tekstil, elektronik gibi sektörlerde yoğunlaşmış durumda. Perakende sektöründe çalışanların da önemli bir bölümü asgari ücretli. Daha da önemlisi asgari ücretle çalışanların büyük bölümünü evlenip yuva kurma yaşına gelmiş, bir başka ifadeyle Türkiye’nin nüfusuna katkı sağlayacak gençler teşkil ediyor.

Gel de geçin!
Acaba bu ücret bırakın 4 kişilik bir aileyi, yeni evlenmiş 2 kişilik bir aileye yeter mi? İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler açısından konuşursak kesinlikle ‘hayır’, diğer şehirler içinse kesine yakın hayır! İstanbul’da en düşük ev kirası 300 TL... Varoşlarda yer alan bu evler, genellikle apartmanların giriş ya da bodrum katlarında yer alıyor ve ısıtılması zor, sağlıksız konutlar olarak tanımlanıyor. Çalışanların işyerlerine ulaşımı için yapılacak masraflar gidilecek uzaklığa bağlı olarak 60 - 140 TL arasında değişiyor. Elektrik, telefon ve su faturalarının ‘asgari’ toplamı ise 100 TL civarında. Kıyafet, sağlık giderleri ise kişiden kişiye değişebilecek masraflar... Gıda harcaması için ayda 2 kişi için en az 300 TL, 4 kişi içinse 500 TL harcamak gerekiyor. Bu şartlarda İstanbul gibi büyük şehirlerde bir ayı “sefalet şartları” olarak nitelendirebileceğimiz bir şekilde geçirmenin bedeli 2 kişilik bir aile için 900 TL’yi, 4 kişilik bir aile içinse 1300 TL’yi aşıyor.

YeniMesaj
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)