Gıdada enflasyon artacak


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle Aralık ayında enflasyonun yükseliş göstereceğine dikkat çekti.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Buna göre Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle Aralık ayında enflasyonun yükseliş göstereceğine dikkat çekti. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Kasım ayında yüzde 3.27 oranında arttı, yıllık gıda enflasyonu ise yaklaşık 5.4 puan yükselerek yüzde 7.1’e ulaştı. Bu yükseliş, büyük ölçüde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisinden kaynaklandı. Ancak işlenmemiş gıda grubunda meyve ve sebze fiyatları aylık olarak da geçmiş dönemlere kıyasla daha yüksek bir oranda arttı. Bunun yanında, maliyet faktörlerinin etkisiyle işlenmiş gıda yıllık enflasyonu da yüzde 9.44’e yükseldi.

Dış talepte sıkıntı var
Kurul’a göre dış talep zayıf seyrini korudu. Son dönemde Euro bölgesine ilişkin sorunların artmasıyla birlikte küresel büyümeye ilişkin orta vadeli tahminler aşağı yönlü güncellendi. 2012 yılına ilişkin küresel görünüm, ekonomilerin büyük bir bölümünde yavaşlamaya işaret etti. Bu çerçevede Kurul, döviz kuru hareketlerinin sağladığı rekabet avantajı ve pazar çeşitlendirmesine rağmen küresel sorunların dış talebi sınırlamaya devam edeceğini ifade etti.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)