İran-ABD Gerilimi Son Sürat
Cuma, Aralık 30, 2011
Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma restine ABD’de anında tepki geldi: Buna İzİn vermeyiz.
İran ile ABD arasındaki gerilim karşılık açıklamalarla yeni bir noktaya taşındı. Washington, Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinde bulunan Tahran’ı uyardı. İran ise bu uyarıya daha sert bir açıklama ile karşılık verip, her türlü yönteme başvurucağını açıkladı
Irak’ın Şii Başbakanı ABD’nin hedefinde
Suriye’de Beşşar yönetimini devirmek için çabalayan Washington, Irak’ta da Şii lider Maliki’yi Başbakanlık’tan indirip bölgede İran’ı yalnızlaştırmayı hedefliyor.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, “Başbakan Nuri el Maliki çekilmeden Bağdat’a dönmem” açıklaması, ABD’nin Orta Doğu’da Şii İran’ı yalnızlaştırma projesinin adım adım ilerlediğini ortaya koydu. İran yönetiminin ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Irak’ta etki alanını genişleteceğinden çekinen ABD, Suriye ve Irak’taki Şii yönetimleri yok etmeye çalışıyor. Suriye’de Şii Beşşar rejimini devirmek için çabalarını sürdüren Amerika, Irak’ta da Şii Başbakan Nuri el Maliki’yi devirme planının taşeronluğunu Sünni Kürt Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve yardımcısı Sünni Arap Tarık el Haşimi’ye yaptırıyor. 28 Kasım’da Irak Parlamentosu’na düzenlenen bombalı saldırılarda yakalanan kişilerin emir aldık dediği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi, hakkında yüksek yargıdan tutuklama kararı çıkınca kuzeydeki kukla devlete sığınmıştı. 9 yıllık işgal döneminde Irak’ı fiilen 3 parçaya bölen ABD’nin askerlerini çektiği 18 Aralık’ı takip eden günlerde Irak’ın kuzeyindeki Süleymaniye’de Celal Talabani ve bölgesel yönetimin başkanı Barzani’nin korumasına giren Haşimi, Bağdat’a dönmeyeceğini açıklamıştı.
Barzani de resti çekti
Haşimi’ye sahip çıkarak yargılanmasına izin vermeyeceklerini sürdüren peşmergebaşı Barzani de merkezi yönetime restini çekmişti. Hafta içinde Irak’ın kuzeyindeki yerel basına açıklamalarda bulunan Haşimi, Nuri el Maliki’yle arasındaki sorunu “İran’ın Irak’taki nüfuzuna hep karşı durmam, 2003’ten beri silaha sarılmış ve isyancı kesilmiş Sünni kesimi barışçı olması için ve siyasi hayata girmesini sağlamada verdiğim mücadelenin bedelini çok ağır ödedim. İran, Irak’taki nüfuzunu gizlemiyor.
Talabani de devrede
İran Genelkurmay Başkanının ‘ABD Irak’tan çekildikten sonra İran’ın Irak’taki nüfuzu genişleyecektir’ açıklamaları karşısında Iraklı siyasi liderler suskun kalıyor. Bu zarar verici açıklamaya karşı durduğum için bedelini çok ağır ödedim” şeklinde dile getirmesi de ABD projesi içinde yer aldığını gösterdi. Maliki’yi devirme planında son adımı da Celal Talabani attı. Talabani’nin, “Maliki görevi bırakmadıkça Bağdat’a dönmeyeceği” iddiası mezhep çatışmasının kucağındaki Irak’ta çalkalanmaya yol açtı. İddiaya göre Irak Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Huzeyr Huzai, Talabani’nin “Maliki başbakan olarak kaldıkça Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na dönmeyeceğim” mesajını Irak Ulusal İttifakı’na iletmekle görevlendirildiğini açıkladı. 15 gündür Süleymaniye’de olduğu söylenen Talabani’nin, Sünni yardımcısı Haşimi’nin tutuklanması kararından sonra Başbakan Maliki ile ipleri kopardığı biliniyordu. Talabani’nin ofisinden yapılan açıklamada ise iddia yalanlandı. Haşimi’nin dışında Irak siyasetinin önde gelen isimleri de Başbakan Maliki’yi “Saddam benzeri bir otoriter rejim uygulamakla” eleştiriyor. Amerika’nın önde gelen gazetelerinden The New York Times’a gönderdikleri ortak makalede Irak eski Başbakanı ve Irakiye lideri İyad Allavi, Meclis Sözcüsü Usame el-Nuceyfi ve Ekonomi Bakanı Rafi el-İsavi, Başbakan Maliki’yi despotlukla suçluyor.
Türkiye de işin içine çekilmek isteniyor
Tarık el Haşimi, Türkiye’yi de ülkenin iç işlerine karıştırmak için çağrıda bulunmuştu. Haşimi, “Türkiye Cumhuriyeti komşumuzdur ve Irak’a 2003 işgalinden beri elinden gelen yardımı yapmıştır. Türkiye’nin gözlerinin açık olması gerekiyor, çünkü bazı komşu ülkeler Irak’ın içişlerine karışıyor ve bu sorunları yaratıyor. Bugün Irak’ta yaşananlar bütün bölgeyi tehdit ediyor. Türkiye’nin, Irak’ta güvenliğin sağlanması için çalışması ve modern, mezhep sorunu olmayan, dışa açık, geleceği parlak, özgür ve hiçbir komşu ülkenin etkisi altında kalmayan bir Irak’ın inşa edilmesi için eskiden olduğu gibi bugün de yardım etmesini istiyorum” demişti. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de, Türkiye’yi Irak’ın içişlerine karışmakla suçlamıştı.Maliki, “Türkiye, bazı siyasi şahsiyetleri ve blokları destekleyerek iç işlerimize karışıyor. Bu kabul edilemez” demişti.
Yeniçağ
Tags