CHP’li Aziz Kocaoğlu’na rekor hapis cezası talebi


Kabul edilen iddianameye göre 130 sanık için ’Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmak’ gibi suçlamalar yöneltiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonların ardından özel yetkili savcının hazırladığı iddianame özel yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul adildi. Dava önümüzdeki günlerde İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

16’sı bürokrat 34’ü tutuklu, 95’i tutuksuz 1’i aranan toplam 130 sanık, ’çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, kurulan örgütün faliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, belgede sahtecilik, kurumu zarara uğratmak, rüşvet, tehdit, görevi kötüye kullanmak’la suçlanıyor.

2 Mayıs 2011’de özel yetkili cumhuriyet savcılığının talimatıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon yapılmıştı. Bu operasyonda 36 kişi gözaltına alındı, 11 kişi tutuklandı.

’İkinci dalga’

Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci dalga operasyon ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun EXPO sunumu için Paris’te bulunduğu 22 Kasım 2011 tarihinde gerçekleşti. Bu dalgada gözaltına alınan 44 kişiden 11’i tutuklandı.

Cumhuriyet Savcısı’nın itirazı üzerine serbest bırakılanlardan 13’ü daha tutuklandı.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil’in iddianameyi hazırlama aşamasında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 2 Ocak 2012 tarihinde adliyeye davet edildi. Kocaoğlu şüpheli sıfatıyla yaklaşık 6 saat ifade verdi ve serbest bırakıldı. Başkan Kocaoğlu’na 5 sayfalık ifadesinde, özellikle Çankaya Katlı Otopark, Spor Kulübü ihalesi, banliyö tanıtım filmi, kumanya, mandalina ve pide dağıtımları, konser ve kültürel organizasyonlar, Buca Toplu Konut yangın merdiveni ihalesi, personel bilgisayarlarının harddisklerinin değiştirilmesi gibi 28 ayrı konuda sorular sorulduğu öne sürüldü.

‘Kocaoğlu örgüt lideri’

İddianamede, bir numaralı sanık olarak yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hakkında 34 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis cezası istendi. İki numaralı sanık Genel Sekreter tutuklu Pervin Şenel Genç için 261, üç numaralı tutuksuz sanık Sait Ersu Hızır için 123 yıl hapis cezası istendi. Diğer sanıklar isin ise 6 ile 397 yıl arasında hapis cezaları istendi.

Savcıya göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu örgütün lideri. İddianamede göre Kocaoğlu’nun, yöneticilere emir talimatlar verdiği, Çankaya katlı otoparkın kiraya verilmesi, 750 yeni durak yapımı ve kiraya verilmesi, Buca Toplu Konut ihalelerine fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma eylemleri, İZFAŞ’a yaptırılan usulsüz ödemeler ile Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in odasından ele geçen Belediye Teftiş Kurulunun hazırladığı raporda tespit edilen, halen soruşturması devam eden usulsüzlükleri örtbas etmesi, işlem yaptırmaması eylemlerine bizzat katılması ve örgüt yöneticilerinin katıldıkları diğer eylemlerin kaydedilen telefon görüşmeleri ile ortam dinleme ve görüntülerinden örgüt üyeleri ile arasındaki örgütsel irtibatın ortaya çıktığı ileri sürüldü. Başkan Kocaoğlu’nun, Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç ve bazı kişilerle yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları da iddianameye konuldu.

Kılıçdaroğlu aradı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 397 yıl hapsi istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu telefonla arayıp desteğini ilettiği belirtildi.

CHP basın biriminden verilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, “AKP’nin, yargısını da kullanarak yaptığı hiçbir baskı CHP’lileri yıldıramaz, sindiremez, hizmetten alıkoyamaz. Başkanımız Kocaoğlu da hizmet ve dürüstlüğüyle oynanan oyunları bozacaktır. Bu inançla Başkanımıza, ekibine desteğimi ilettim” dedi.

Vatan

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)