Cumhuriyet tarihi bu kadar satış görmedi


CHP'li Kart yabancılara satılan taşınmazları sordu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 3 Kasım 2002 tarihinden evvel Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan taşınmaz satışlarının 5-6 katından fazla satışın AKP iktidarları döneminde satıldığını belirterek, "İsrail orijinli firmaların danışıklı yollarla Türk uyruklu kişiler ya da firmalar aracılığıyla taşınmaz aldıklarına dair bilgiler basına yansımış durumdadır" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı'na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

AKP iktidarlarıyla birlikte, yabancı uyruklu kişilere satılan taşınmaz satışlarında olağanüstü bir artış meydana geldiğini savunan Kart, şöyle dedi:
"3 Kasım 2002 tarihinden evvel Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan taşınmaz satışlarının 5-6 katından fazla satışın AKP iktidarları döneminde satıldığına dair bilgiler yasama denetimi sürecinde ortaya çıkmıştır. Yabancı gerçek kişilere yapılan taşınmaz satışlarının 'm2 olarak' değerlendirmesi yapıldığında en çok satışın açık ara Konya ilinde yapıldığı görülmektedir. Konya ilinde 2002-2011 tarihleri arasında yapılan taşınmaz satışlarının toplam tutarının 6.205.611 m2 olduğu görülmektedir."

Konya'dan sonra sırasıyla Antalya, Muğla, Aydın, Kırşehir, İzmir, İstanbul, Hatay, Mardin, Batman illerinin geldiğine dikkat çeken Kart, "Bu tablo içinde Konya ilinin durumunun özel ve kayda değer olduğu görülmektedir. Esasen, Konya ilinde yabancı uyruklu kişi ve firmaların almış oldukları taşınmaz miktarının daha da yüksek olduğuna dair bilgiler söz konusudur. İsrail orijinli firmaların danışıklı yollarla Türk uyruklu kişiler ya da firmalar aracılığıyla taşınmaz aldıklarına dair bilgiler basına yansımış durumdadır" dedi.

"Türkiye'yi 'bölgenin süpermarketi' yapacağını ifade eden Başbakan'ın bir taraftan da Türkiye topraklarının pazarlanmasını gerçekleştirdiği görülmektedir" diyen Kart, şu soruları yöneltti:
"Konya ilinde satışı gerçekleştirilen 6.205. 611 metrekare yüzölçümündeki bu taşınmazların niteliği nedir? Arsa olanlar ile tarla vasfında olanların miktarı nedir? Tarla, bahçe ya da çiftlik vasfında olan taşınmazlardan yüzölçümü büyüklüğüne göre ilk 100 taşınmazı satınalanlar kimlerdir?

Taşınmaz satışlarında 'danışıklı ilişkileri ve satışları' sorgulamak ve denetlemek amacıyla ne tür yöntemler uygulanmaktadır. Başka bir ifadeyle, bu yönde gerekli inceleme ve tahkikatlar yapılmakta mıdır? Bu taşınmazlar hangi amaçlarla kullanılmaktadır?"

ANKA

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. türkiyenin altın yumurtlayan önemli kaynaklarını yabancılara sattılar hepsinin hesabını vermemeliler

    YanıtlaSil
Yorum Gönder