“Perinçekler Ermeni kökenli” iddialarına belgeli yanıt
Çarşamba, Nisan 04, 2012
Mehmet Perinçek’in tutuklanması üzerine Ermeni sitelerinin “Perinçekler Ermeni kökenli” diye yeni bir kampanya başlattıklarını Aydınlık’tan okuduk.
Fatih Altaylı’nın yayımlamadığı açıklama
Haber Türk gazetesi, 4 Nisan 2011 günü, “ABD’deki bazı Ermeni sitelerinde”, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in “soyunda Ermenilik olduğu” iddialarının yer aldığını yazdı. Ancak bu sitelerin adlarını vermedi. Ama uydurma haberin asıl kaynağının MİT içindeki CIA/MOSSAD ekibi olduğunu eskiden beri biliyoruz.
Haber, İzmir’den bağımsız adaylığımın ilan edilmesi üzerine yayımlanmıştı.
Haber Türk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sayın Fatih Altaylı’ya 7 Nisan 2011 günü bir açıklama yolladım. Bugüne kadar yayımlamadı. Yalan kampanyası yeniden başlatıldığı için buraya kısaltarak alıyorum.
1. Dört koldan soyumuz Türk ve Müslüman.
Babamın, annemin, babamın babasının, babamın annesinin, annemin babasının ve annemin annesinin soylarında kadın ve erkek olarak Ermeni veya Hıristiyan bulunmamaktadır. Soyumuz dört koldan Türktür ve müslümandır. Bu gerçek nüfus ve tapu kayıtlarıyla kanıtlıdır.
2. Yalan yazanlar üç ayrı davada mahkûm edildi
Daha önce Perinçek’in “Ermeni soylu” olduğu yalanlarını yayan AKP Isparta Milletvekili Ömer Bilgin, Türk Solu ve Cronicle dergileri yalan haber yaydıkları için farklı mahkemelerce tazminata mahkûm edildiler. Mahkemeler bu kararları nüfus kayıtlarını inceleyerek aldılar. Mahkeme kararları ve nüfus belgeleri ekte verilmektedir.
3. “Ermeni aleyhtarlığı” yapmadım ve yapmam
ABD’de ismi belirtilmeyen “Ermeni” sitesine gönderme yaparak yazdığınız gibi, hayatımın hiçbir anında “Ermeni aleyhtarlığı” yapmadım. Aksine Ermenileri koruyan, çok sayıda Ermeni dostu olan bir aileden geliyorum. Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığım 2000’e Doğru dergisinin “Bizim Ermeniler” başlıklı kapağı Ermeni yurttaşlarımız arasında büyük sevgiyle karşılanmıştır. Ermeni soykırımı yalanına karşı yürüttüğüm mücadelede hedef, hep emperyalist merkezler olmuştur.
4. ABD merkezli psikolojik savaşa boyun eğmem
Ermeni olmak veya soyunda Ermeni bulunmak, bir eksiklik değil, yüksünecek bir durum da değildir. Bizim çok değerli ve kültürümüze çok önemli katkılarda bulunmuş Ermeni yurttaşlarımız vardır. Bu açıdan baktığınız zaman, bu tür söylentilerin üzerinde durulmaması gerekir. Ancak İşçi Partisi’ne ve Genel Başkanına karşı yürütülen psikolojik savaşın, hep yalanlarla yürütüldüğü de bir gerçektir. Bunu bir kez daha gözler önüne sermek açısından dört koldan soyağacımı açıklıyorum.
Atalarımız 1700’lerin sonlarında Kuban boylarından geldiler
Babamın baba tarafından ataları, Rus Çarlığının saldırıları üzerine 1790’lı yıllarda Karadeniz’e dökülen Kuban ırmağı boylarından başlarında büyük atamız Hasan Ağa olmak üzere, 13 aile olarak önce Erzurum-Kars arasına yerleşmişlerdir. Ağalara karşı yürüttükleri mücadele sonucu, 13 aile içinden Hasan Ağa’nın torunları Ahmet, Mehmet ve Hacı Yaşar, ilk yerleştikleri bölgeyi terk ederek, 1800’lü yılların başlarında, Erzincan Eğin (Kemaliye) çevresine gelmişler ve Çit köyünü kurmuşlardır. Sarıçiçek yaylasında hayvancılıkla uğraşmışlardır. Hacı Yaşar, 1850 öncesinde Eğin’in (Kemaliye) Çit köyünden ayrılıp Apçağa köyüne yerleşmiştir. Babamın büyük babası Hacı Sadık 1850 yılında Apçağa köyünde doğmuştur. İlişikte sunduğum nüfus kayıdında baba adı Mehmet ve anne adı Ayşe’dir.
Atalarım Hacı Sadık ve Hacı Mahmut Osmanlı’nın Mekke ve Cidde’deki son PTT Müdürleridir
Ailemizin lakabı, 1800’lerdeki nüfus kayıdında Çitlioğulları diye yazılıdır. Daha sonra Hacı Sadıkgil diye anılmışlardır. Hacı Sadık ve oğlu Hacı Mahmut, Osmanlı’nın Mekke ve Cidde’deki son PTT Müdürleri idi. Hacı Mahmut’un kardeşi, büyükbabam Mehmet Cemal Perinçek, 1887-1964 yılları arasında yaşamıştır, PTT Müdürüdür. Oğlu babam Sadık Perinçek, yargıçlık, Yargıtay Başsavcı Yardımcılığı ve 16 yıl Erzincan Milletvekilliği görevinde bulunmuştur. Hasan Ağa’nın soyundan gelen yüzlerce aile, bugün Türkiye’de Perinçek, Çitli, Kuban, Kopan gibi soyadlarıyla yaşıyorlar.
Gemürgâp taş yolunu açan Taş Ustası Adıgüzel Ağa’nın torununun torunuyum
Babamın annesi tarafından soyumuz da Eğin (Kemaliye) Apçağa köyündendir. Babaannem Rahime Behiye Perinçek’in babası Mustafa Efendi (Mustafa Yılmaz)’dir. Onun babası Adıgüzel Ağa, Abdülhamit zamanında, Hicri 1304 (1886) yılında, Eğin’in ünlü Gemürgap kayasını yararak yolu açan taş ve ev ustasıdır. Adına yazılan destanı ekli olarak yolluyorum. Adıgüzel Ağa’nın babası Mehmet, Osmanlı-Rus savaşlarında şehit düşmüştür.
Annemin babası tarafından soyumuz Darende’de Hacıoğulları
Annemin babası İbrahim Olcaytu, Malatya’nın Darende İlçesi Balaban (Gerimteri) köyündendir. Yıllarca öğretmenlik ve at sırtında ilköğretim müfettişliği yapmış, çok sayıda köy okulu inşa edilmesine önderlik etmiştir. Hayatı, folklor ve kültür araştırmaları üç cilt halinde yayımlanmıştır. Dedemin kardeşi Seyit, Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesinde şehit olmuştur. Büyük dedem Köşker Bekir’in oğlu Seyit’in şehit olması üzerine 1915 yılında yazdığı elyazılı mektubun özgün hali durmaktadır.
Dedemin soyunun nüfus kayıtları da 1700’lü yıllara uzanmaktadır. Babası Hacıoğulları’ndan Köşker Bekir (1840-1916). Onun babası İbrahim (1782-1843). Onun babası Bekir (1757-1827). Onun babası aileye ismini veren Hacı Mehmet, 1700’lü yıllarda yaşamıştır.
Hacıoğulları sülalesi, Oğuzların Barak aşiretindendir. Dedem, ailesine soylarının Kuban/Kuman Köprübaşı’ndan geldiğini söylermiş. Aşiret, önce 60 çadır olarak Halep bölgesine yerleşmiş, sonra Gaziantep, Urfa Birecik, Malatya Darende ve Elbistan’a ve daha sonra da Tekirdağ yörelerine dağılmıştır. Konuştukları dil, Oğuz Türkçesidir. Dayım, E. Tümg Turhan Olcaytu’dur. Sicilinde “Genelkurkmay Başkanı olabilecek nitelikte” diye yazılıdır. Dayım olduğu için Tümgenerallikten sonra emekli edilmiştir.
Annemin annesi tarafından soyumuz Elazığ Kerrar Beyleri
Annemin Annesi Firuze Olcaytu, o zaman Elazığ’a, bugün Tunceli’ye bağlı olan Pertek kazasından Terzigil’den Ahmet Bey’in kızıdır. Aile Pertek’e Elazığ’dan gelmiştir. Aile Elazığ bölgesinde bulunduğu zaman “Kerrar Beyleri” olarak anılmaktadır. Anneannemin kardeşlerinden Abdurrahman, Kafkas cephesinde Osmanlı-Rus savaşlarında şehit olmuştur.
Anneannemin babası olan Terzigil’den Ahmet’in babası Apturrahman Molla’dır. Apturrahman Molla’nın babası Hacı Terzi Yusuf’tur.
Eşim Şule Perinçek’in soyu
Eşim Şule Perinçek (Zaloğlu), baba tarafından Kafkasya Dağıstan kökenli Zaloğlu’lardandır. Aile Kafkaslar’dan gelerek Trabzon’a yerleşmiştir. Eşimin anne tarafı Afyon Dinar’lıdır. Eşimin babası Dr. Ali Nihat Zaloğlu, annesi Şükran Zaloğlu’dur. Eşimin büyükbabası Yüzbaşı Vasfi Bey, Çanakkale savaşlarında 19 Mayıs 1915 taaruzunda şehit düşmüştür ve halen Çanakkale Şehitliği’nde yatmaktadır. Adı müzede yazılıdır.
Ekler
1. Perinçeklerin Kemaliye Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış 1850 doğumlu Mehmet ve 1846 doğumlu Ayşe’ye uzanan Nüfus kütüğü kayıtları.
2. Doğu Perinçek’in dört koldan soyağacını gösteren şema.
3. Perinçeklerin soy kütüğü.
4. Doğu Perinçek’in babası Sadık Perinçek ve büyükbabası Cemal Perinçek’in fotoğrafları.
5. Doğu Perinçek’in babasının dedesi Adıgüzel Ağa için yazılmış olan destan.
6. Perinçeklere “Ermeni soylu” diye yalan söyleyenlerin tazminata mahkûm edildiklerini belgeleyen mahkeme kararları.
Perinçeklerin nüfus kütüğü 1/07/1850 doğumlu Mehmet Sadık’ın babası Hacı Mehmet, annesi Ayşe. Perinçeklerin dedeleri daha Apçağa köyüne gelmeden önce, Kuban boylarından gelerek Çit köyünü kurdular ve Ermeni tehcirinden yüzyıl önce, 1850’lerin başından itibaren Türk ve Müslüman adlarına sahiplerdi.
Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu ve Tuncay Opçin, ortaklaşa kaleme aldıkları Pirus isimli kitapta Doğu Perinçek’in Ermeni asıllı olduğunu iddia etti. Kitabın 256. sayfasında yer alan “Doğu Perinçek’in Dedeleri Ermeni Köyü’nden” başlıklı bölümde şu iddialar yer alıyor (2008 yılında Genel Yayın Yönetmenliğini Tuncay Opçin’in yaptığı Chronicle Dergisi, aynı iddalardan dolayı tazminata mahkum edilmişti.):
Kitabın 260. sayfasında yer alan “Muhtesip Mehmet Sadık” başlıklı bölümde şu cümleler yer alıyor: “Eğin’de yaşayan Ermenilerin ortak özelliklerinden birisi de aile/sülale unvanlarına sahip olmalarıydı. Daha şaşırtıcı olan ise bu unvanların büyük kısımının Türkçe isimlerden oluşmasıydı. Muratoğlu, Değirmencioğlu, Tokatlıoğlu vs... Ayrıca aidiyet olarak hangi milletten olduğu anlaşılamayan isimler de vardı; Perinçoğlu, Kalnetoğlu, Ladifoğlu vb. (...) Perinçoğlu unvanının kökenini anlamak için yine Şeriyye Sicilleri’ne bakmakta fayda var. Burada adı geçen Perinçoğullarının hepsi Ermeni kökenlidir. (...) Şeriyye Sicilleri’nde bulunan bir başka belge ise Doğu Perinçek’in büyük dedesi Mehmet Sadık Efendi ile ilgili soru işaretleri oluşturdu. Çünkü Eğin doğumlu Mehmet Sadık, Şeriyye Sicilleri’ne göre mühtedi idi. Yani sonradan İslam dinini kabul etmiş, hidayete ermiş bir isimdi. Eğinli Mühtedi Mehmet Sadık’ın görevi muhtesiplikti.” Kitap, Perinçek’in büyükbabasının babasının aşağı yukarı 140-150 yıl önce İslam dinine geçmiş bir gayrimüslim olduğunu öne sürüyor.
DOĞU PERİNÇEK’İN BABASI SADIK PERİNÇEK VE BÜYÜKBABASI CEMAL PERİNÇEK’İN FOTOĞRAFLARI
Bu yüzyıllık bir hikâyedir. Ünlü Taşyolu’nu 16 yıl Erzincan milletvekilliği yapan Sadık Perinçek’in dedesinin babası olan taş ustası Adıgüzel Ağa, Gemürgap taşını kırarak açmıştı. Adıgüzel Ağa için
yüzyıl önce yazılan destandan bir bölüm:
Padişahı alempenah Abdülhamit Han
Keşfile alemi seyran eyledi
Rikabında hafr kırklar yediler
Güzelce sırları ayan eyledi
Halifeyi mutlak hem dahi veli
Cümle alem emrine dediler “beli”
Kalmadı cihanda bir yeri hâlî
Uzun yakın cümle imar eyledi
Alem nizamına biat eyledi
Tarikler hakkında ferman eyledi
Nüfuzu padişahla dağlar eridi
Uzak yerleri yakın eyledi
Hayli müşkül olup Eğin’in hali
Bir türlü nizama gelmiyor yolu
Mühendis n’emretse dediler “beli”
Bugün burdan, yarın şurdan söyledi
Üçü beşi bir araya geldiler
Fırat kenarına karar verdiler
Dahi meclis taan edip güldüler
Dediler tedbirde noksan eyledi
Ne mümkün yarıla Gemürgap taşı
Bir saat mesafe yücedir başı
İltizam etmeye geldi çok kişi
Hiçbiri durmayıp firar eyledi
Birkaç gün müzayde edip gezdiler
Ehli hünerlere name yazdılar
Gelen kaçar usandılar bezdiler
Rabbim sonra bize ihsan eyledi
Bir zalim taştır ki hasmını bulmaz
Padişah nüfuzu geriye kalmaz
Meclis uluları şad olup gülmez
Gönüller şehrini viran eyledi
Ad kavminden geldiler on beş kişi
İltizam etmek için gezdiler taşı
Baktılar ayyuka çıkmış dumanlı başı
Tekellüm etmeden geri gittiler
Apçağ’dan geldi bir muallim kişi
Bu zamanda yoktur emsali eşi
İltizam eyledi o kebir taşı
Mukavele edip ahdi peyman eyledi
Levazımın yapıp harta çizdi temamet
Dedi efendiler, siz sağ, ben de selamet!
Bu bir müşkül iştir, büyük alamet
Amelesin alıp azmi taş eyledi
Dediler, ya rabbena sana malum halimiz
Padişah uğruna feda olsun canımız
İnşallah dünyada söylenir şanımız
Vedalaşıp hem vasiyet eyledi
Taş karnında kıldılar bir vakit namaz
El kaldırıp hakka çok ettiler niyaz
Dediler, muradımız hasıl eyle ey gani feyyaz
Nebiler ruhuna fatiha ihsan eyledi
Besmele ile giriştiler taşa
Dediler, padişahım çok yaşa!
Hakkı hak bilen mahrum kalır mı hâşâ
Lağımlar doldurup hazır eyledi
Makdemlerinin şöhreti güzel
Mevlam ona ruhsat vermiş ma ezel
Lağımlar atılır sanki dökülür gazel
Yıkıp bir tarafın viran eyledi
Aydınlık
Tags