Böyle ihale ne görüldü, ne duyuldu


Orman yangını söndürme ihalesini uçağı ve pilotu olmayan firmaya verdiler

Her yıl binlerce dekar orman yangınlarda kül oluyor. Yangınlara havadan uçakla müdahale edebilmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6 Şubat’ta ihale açtı. İhaleyi, uçağı olmayan Sportif Havacılık firması kazandı. Bu ihaleye, yangın söndürme uçakları ve ekipmanları bulunan Türk Hava Kurumu’na (THK) bağlı Gökçen Havacılık şirketi yetkilileri itiraz etti. Kamu İhale Kurumu (KİH) da, 45 gündür ihale ile ilgili karar veremedi. Orman yangınları mevsimine girilirken uçak sorunu da çözülemedi.

Yaz mevsiminde orman yangınlarının arttığını dikkate alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1 Haziran-20 Eylül tarihleri arasında çalıştırılmak üzere 7 adet amfibik uçak kiralamayı kararlaştırdı ve ilk ihale 2 uçak için yapıldı. İhaleye iki firma katıldı. Uçakları bulunmayan firma 184 bin avro düşük teklif verdi ve 3 milyon 106 bin avro bedelle ihaleyi kazandı.

Sağlık Bakanlığı “yetersiz” bulmuş
Hava taksi ruhsatına sahip olan ihaleyi kazanan firmanın daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından aynı kapsamda açılan “ambulans uçak” ihalesinde “yetersizliği” nedeniyle elendiği belirlendi. Ancak, firmanın, Ankara 17. İdare Mahkemesine yaptığı itiraz üzerine, mahkemenin 8 Şubat 2012 tarihli kararıyla bu gerekçe kaldırıldı.

“Uçakları da, elemanları da yok”
THK’na bağlı Gökçen Havacılık şirketi, kendilerinin yangın söndürme konusundaki deneyimlerinin yanı sıra, yangın söndürme amfibik uçaklarının da bulunduğunu, buna karşın hiç uçağı bulunmayan şirkete yangın söndürme işinin uçakla yapılması ihalesinin verilmesine itiraz etti. Gökçen Havacılık, şirketinin Kamu İhale Kurumu’na 2 Nisan’da yaptığı itiraz henüz sonuçlandırılmadı.

Firma sahibi: Uçağımız yok ama..
Milletvekili seçimlerinde AKP’den Çanakkale Milletvekili aday adaylığı için başvuran Sportif Havacılık Şirketi sahibi ***, ihale süreci ve bu konudaki iddialar üzerine SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“Bizim yangın söndürme uçağımızın olmadığı doğrudur. THK’da yangın söndürme uçaklarını daha önce yurtdışından getiriyordu. İhalede, kaç uçağınızın olup olmadığı değil, hava taksi işletme ruhsatı şartı aranıyordu. Geçmişte, zirai mücadele yapan firmalar bile yangın söndürme ihalelerine girebiliyordu. Hava taksi ruhsatının olması önemli. Bu belgeyle biz yurtdışından uçak kiralayıp gerekli hizmeti en iyi bir biçimde verebilecek imkana ve deneyime sahibiz. Yapılan itirazlarda ekipmanımızın olmadığı iddia ediliyor. Uçağımız yok ama Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yaz döneminde kullandığı 22 helikopterden 14’ünü biz karşılıyoruz. Orman yangınlarıyla mücadele eden 100’den fazla elemanımız var.”

45 gündür sonuçlandırılmadı
***, Kamu İhale Kurumu’nun ihaleyi sonuçlandırmaması nedeniyle yurtdışındaki uçak firmasıyla sözleşme yapamadıklarını belirtti, “Bizim görevimiz 1 Haziran’da başlıyor. Ancak, İhale Kurumu, 45 gündür ihaleyi itiraz yüzünden henüz sonuçlandırmadığı için biz de sıkıntıya girdik. Yangın, bizim sözleşme yapmamızı beklemez. Ayrıca, böyle bir ihaleyi engellemek de ülke için kayıptır” dedi.

Bakan Eroğlu: uçağı var mı diye sormuyoruz
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de, ihaleyle ile ilgili iddiaları TBMM’ne taşıdı. Şeker, “Havadan yangın söndürme işinin alt yüklenici kullanılarak yapılması yasalara uygun mudur? Değilse, söz konusu ihaleyi uçağı, pilotu ve teknisyeni olmayan dolayısı ile işi kiralama usulüyle alt yükleniciye yaptıracak olan bir firmaya verenler hakkında açılan, yürütülen bir soruşturma var mıdır?” diye sordu. Bakan Veysel Eroğlu, bu soruya şu karşılığı verdi:
“Yönetmeliğe göre ihaleye katılma şartları arasında amfıbik uçakların isteklilerin kendi malları olmasına veya kiralama yoluyla edindiklerine dair herhangi bir belgenin sunulması talep edilmemiştir. İhale dokümanında da açıkça belirtildiği üzere, işin alt yükleniciye yaptırılması söz konusu değildir. THK'nın bünyesinde faaliyet gösteren ve kar amacı güden Gökçen Havacılık şirketi de kamu kaynağı kullanamayan bir tüzel kişilik olması hasebiyle, ticari faaliyeti açısından diğer ortak girişim firmalarından herhangi bir farkı bulunmamaktadır.”
Alınacak uçaklar, Haziran-Eylül döneminde Adana ve Kazdağlarının bulunduğu Edremit bölgesinde çalıştırılacak. Ancak bunun da ihtiyaca yetmediği dikkate alınıp 5 uçak daha çalıştırılması için yeni bir ihale daha açılacak.

AKP’den milletvekili aday adayıydı
Orman yangınlarını uçakla söndürme ihalesini kazanan güçlü iş kadınlarından ***, son seçimde AKP’den Çanakkale Milletvekili aday adayı olmuştu. Temayül yoklamasında geride kalan ***’ın özgeçmişi ise şöyle:
1971 yılında Çanakkale’de doğdu. ODTÜ Mühendislik fakültesini bitirdi. İş hayatında bulunduğu 20 yıl içinde Elektronik,Havacılık,Ulusal Güvenlik alanlarında yurtiçine ve yurtdışına yüksek teknoloji ağırlıklı üretim yapan ve hizmet veren 3 firmaya sahip. Askeri-sivil kullanıma yönelik otomatik meteoroloji gözlem istasyonları ile İnsansız araçlarını üretiyor. Sportif Havacılık şirketi, helikopter ile orman yangınlarını söndürme işini de yürüten ***, aynı zamanda helikopter satışları yapıyor. Savunma Sanayii Üreticileri Derneği Başkanlığını da yürüten ***,, çok sayıda başarı ödülüne de sahip.

Gökçen Havacılık: İtirazda haklıyız
THK’nun iktisadi işletmelerinden olan Gökçen Havacılık Şirketinin genel müdürü ***, ihalenin iptali için Kamu İhale Kurumu’na başvurduklarını doğruladı ve itiraz gerekçelerini SÖZCÜ’ye şöyle açıkladı:
“İhaleye giren ve kazanan firma bir iş ortaklığıdır. İdari şartnamenin iş ortaklığıyla ilgili maddesinin bir paragrafında, gerekli belgelerin iş ortaklığı yapan iki firmadan da istenmesi, diğer paragrafta ise birinden istenmesini öngörüyor. Birbiriyle çelişen bu paragraflar nedeniyle ihaleye karar verilemez. Hangisini uygularsa, diğer paragraf hükmüne uyulmamış olacak.
Bizim, ihale şartlarına uygun 9 uçağımız var. İhaleyi kazanan firmanın ise uçağı bulunmamaktadır. Yerli firmaları teşvik için özendirici hükümler var. Firma yerli ama uçakları, pilotları, teknik ekibi yok. Uçaklar yurtdışından getirilecek. Bu durumun önlenmesi gerekir görüşündeyiz. Bizdeki imkan ve kabiliyetler başka Türk firmasında yok. Bizim yaptığımız itiraz henüz sonuçlanmadı. Bunun bir an önce sonuçlandırılması gerekiyor. Çünkü, 1 Haziran’da yangın uçaklarının faaliyete başlaması gerekiyor.”

Saygı Öztürk
Sözcü

Kaynak: http://www.saygiozturk.net/default.asp?haberid=315

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)