Her eğitim fakültesi mezunu devlette çalışacak diye bir şey yok


Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Türkiye'de üniversite okumak, eğitim fakültesinden mezun olmak illa devlette öğretmen olacağım diye motive edilecek bir olay değildir" dedi. Haziran ayıyla ilgili atama beklentisi söz konusu olduğunu da söyleyen Dinçer, bunun "teknik olarak" mümkün olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soruları yanıtladı.

2011 yılında 102 bin 809 öğretmen ataması gerçekleştirildiğini bildiren Dinçer, 247 bin 543 öğretmenliğe atanabilecek potansiyel aday bulunduğunu bildirdi. Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında 116 bin 5 öğretmene ihtiyaç bulunduğunu belirten Dinçer, 2012 yılı özür grubu öğretmen atamalarının ağustos ayında gerçekleştirileceğini bildirdi.

Dinçer, öğretmenlik adayıyla intihar arasında doğrusal bir ilişki kurmanın bütünüyle bilimsel açıdan doğru olmadığını söyledi.

Bakan Dinçer, öğretmen açığının ne zaman giderileceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
“Atama bekleyen öğretmenlerimize veya öğretmen olmak isteyen gençlerimize adeta haykırıyorum; bizim toplam 116 bin öğretmene ihtiyacımız var. Bunu karşıladıktan sonra yıllık olarak 8-10 bin öğretmen ihtiyacımız olacak. Artık Türkiye 'de Milli Eğitim Bakanlığı 'nın öğretmen sorunu, okullaşma oranlarının limitlerine çok yaklaşmış olmamız sebebiyle çok büyük miktarlarda oluşmayacak. Şu anda bile 247 bin 500 öğretmen adayı bekliyor. 658 bin civarında da öğretmen olabilecek bölümlerde okuyan öğrencilerimiz var. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda bütün bu insanların öğretmen olmalarına dair bütün motivasyonun devlete kanalize edilmesi ve onların öğretmenlik mesleğinin dışında başka hiç bir alternatif ortaya konulmaksızın konu üzerinden siyaset yapılması, çocuklarımıza yönelik yapılmış en büyük kötülük olacaktır. Türkiye'de üniversite okumak, eğitim fakültesinden mezun olmak illa devlette öğretmen olacağım diye motive edilecek bir olay değildir. Bütün iletişim fakültelerinden mezun olanlar gazetecilik mi yapıyorlar, bütün işletme fakültesinden mezun olanlar pazarlamacılık, maliyeden mezun olanlar Maliye Bakanlığı'nda mı çalışıyor? Herkesin öğretmen olmasını sağlayacak türden bir motivasyon ve bunun üzerinden siyaset yanlıştır. Öğretmen üzerinden siyaset yapacağımıza, öğretmenlerimizin bulunduğu yerde başarılı bir şekilde kalmalarını, sürdürülebilir eğitimi ve çocuklarımızın sınıflarda öğretmensiz kalmamasını sağlayacak politikalar tavsiye etmenizi bekliyorum.”

Atamalarla ilgili kötü haber

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, atama bekleyen öğretmenler konusuna değinerek, "Dışarıda öğretmen adaylarını göz önüne alarak onların çokluğu üzerinde siyaset yapmak maalesef ileride hem hükümeti hem tüm siyaset kurumlarını hem de tüm toplumu sıkıntıya sokacak sonuçlar doğurabilir" diye konuştu.

Şu anda dışarıda öğretmen adayı olan yaklaşık 247 bin 500 kişi olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın MEBBİS sistemine göre norm kadro belirlemeleri hesap edilerek ortaya koyduğu ihtiyacın ise bugünkü şartlarda 116 bin öğretmen civarında olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı, "Yani bugün varsayalım ki sizlerin önerdiği rakamın üzerine bir 20 bin kişilik kadro daha konulsa ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün ihtiyacı olan öğretmenler kadromuza alınsa dışarıda hala 127 bine yakın öğretmen adayımız açıkta olacak. Nasıl çözeceksiniz meseleyi, öğretmen alarak çözebileceğiniz bir sorun değil bu. Şu anda bizim eğitim fakültelerimizde, fen edebiyat fakültelerimizde ve öğretmen olabilme ihtimali olan pedagojik formasyon alarak öğretmen olabilme ihtimali olan diğer okullarda okuyan öğrenci sayımız 658 bin civarında. Yani onun üzerine 247 bin 500'ü koyduğunuz zaman nerdeyse 1 milyona yakın öğrenci. Burada açık bir şekilde zihniyet sorunu var. O yüzden bunu rasyonel bir şekilde hesaplamalıyız. Bunu da yapıyoruz" dedi.

"Maliye Bakanlığımız çalışıyor yeni kadro meselesi üzerinde hazırlık yürütüyor"

Maliye Bakanlığı'nın yeni kadro meselesi üzerinde çalıştığına işaret eden Milli Eğitim Bakanı, şöyle dedi:
"Maliye Bakanlığımız çalışıyor yeni kadro meselesi üzerinde hazırlık yürütüyor. O hazırlık neticelendiği zaman biz size bunu sunacağız. Şu anda daha çok da Haziran ayı ile ilgili atama beklentisi de söz konusu oldu toplumda. Bunun da teknik olarak mümkün olmadığını henüz bu yıl verilen kadroların Şubat ayında kullanıldığını bütün kadroların 17 bin kadro verilmişti. Onun yerine ek eğer bir kadro verilecekse bir kanun çıkartılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yeni bir kanun çıkacak, yeni bir kanundan sonra biz kılavuzlarımızı yayınlayacağız. Ağustos ayından önce teknik olarak öğretmen alma imkanımız bulunmuyor. Onun için de Maliye Bakanlığı'nın yaptığı hazırlığı beklemekte yarar görüyorum."



ANKA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)