CHP'den Kürt sorunu için çözüm


CHP, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, "Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' ve TBMM dışında 'Akil İnsanlar Grubu' oluşturulmasını" öneren bir dilekçe ile başvurdu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Faruk Loğoğlu'nu makamında kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede CHP, TBMM Başkanı'na, "Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu" ve TBMM dışında 'Akil İnsanlar Grubu" oluşturulması önerisi" başlıklı 3 sayfadan oluşan bir dilekçe sundu.

Dilekçede, Türkiye'nin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresinin TBMM olduğuna dikkat çekilerek, "Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir. Ulusal iradenin tecessüm ettiği çatı TBMM olduğuna göre, ulusal mutabakatın oluşacağı yer de TBMM'dir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca yeni anayasa için oluşturulan komisyona işaret edilerek, "Anayasa gibi toplumsal mutabakat gerektiren temel bir konuda çalışma başlatarak uzlaşma arayışına giren TBMM'nin Kürt meselesinde benzer bir çalışma içinde olmaması/olamaması, izah ve kabul edilebilir bir durum değildir" denildi.

Dilekçede, "Kürt meselesinde, TBMM denetiminde bir süreç ve mekanizma oluşturulmasını gerekli görmekteyiz" denilerek şu öneriler yapıldı:
"Önerimiz, TBMM bünyesinde bir 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir 'Akil İnsanlar Grubu' oluşturulmasını öngörmektedir.

Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam sekiz üyeden oluşacaktır.

Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Akil İnsanlar Grubu ise, yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam on iki üyeden oluşacaktır.
Toplumsal Mutabakat Komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra Akil İnsanlar Grubu'nun da görev tanımını belirleyecektir."

İşleyiş nasıl olacak

Toplumsal mutabakat arama sürecinin işleyişi ve gelişimi süreci konusunda da dilekçede şu ifadeler yer aldı:

"Hükümet; terör ve şiddetin sona erdirilmesi ve silahsızlandırma konuları dâhil, Kürt meselesinin çözümüne ilişkin düşünce ve önerilerini, bugüne kadar olanların değerlendirmesini de yaparak TBMM Başkanının oluruyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na iletecektir.

Hükümetin yaklaşımı Toplumsal Mutabakat Komisyonu tarafından ele alınacaktır. Her siyasi parti, hükümetin mevcut duruma dair tespitlerine ve geleceğe dönük politikalarına ilişkin eleştiri ve önerilerini bu çalışmalar sırasında gündeme getirme imkânına sahip olacaktır. Ayrıca devletin ilgili kurum ve kuruluşları da görüşlerini Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na ileteceklerdir.

Akil İnsanlar Grubu, öncelikle TBMM'de temsil edilmeyen siyasi partilerin görüşlerini alacaktır. Bu arada hem kendisi düşünce ve öneri üretecek, hem Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nun kendisine vereceği görevleri yerine getirecektir. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız da katkılarını Akil İnsanlar Grubu üzerinden yapacaklardır.

Toplumsal Mutabakat Komisyonu çalışmalarını, göreve başlamasından itibaren altı ay içinde bitirerek, hazırlayacağı raporu TBMM Genel Kurulu'na sunacaktır.
Genel Kurul, rapor üzerindeki görüşmelerini tamamladıktan sonra, üzerinde mutabık kalınan ve ortak aklı yansıtacak önerileri, uygulanma isteği ve amacıyla hükümete iletecektir.

Bu önerilerin hayata geçirilmesi bakımından bütün siyasi partiler mutabakatın unsurları doğrultusunda Hükümete yardımcı olacaklardır."


BDP'den CHP'nin önerisine destek geldi

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP'nin, "Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' ve TBMM dışında 'Akil İnsanlar Grubu' oluşturulması" önerisine destek verdi.

CHP, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, "Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' ve TBMM dışında 'Akil İnsanlar Grubu' oluşturulmasını" öneren bir dilekçe ile başvurdu.

CHP'nin başvurusunu değerlendiren BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, şöyle dedi:

"Kürt sorununun çözümü noktasında siyasi iradenin de Meclis olduğunu düşünüyoruz. Bugünde aynı konu üzerinde görüşlerimiz geçerli. Önemli bir girişim ama şunu da ifade etmek isterim yani CHP'nin özellikle savaş tezkeresi konusunda TBMM'de almış olduğu tutum da hala hafızalarda dolayısıyla bugün atacağı adımın bundan sonra da aynen devam etmesi gerektiğini düşünüyorum yoksa Kürt sorununun çözümü noktasında bizim kapımız sürekli herkese açık, bu konuda her zaman üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştık, bundan sonra da yaparız. Çünkü sonuçta bedel ödeyen bir partinin üyeleriyiz. Kürt sorunun çözümü noktasında da BDP olarak barıştan, çözümden, diyalogdan, müzakereden yana olduğumuzu her zaman ifade ediyoruz. CHP'nin bugün atmış olduğu bu adım önemlidir, anlamlıdır ama bunun devamının gelmesini düşünüyorum yani Genel Kurul'da sergileyecekleri tavrın da buna denk düşmesi gerekiyor özellikle savaş konusunda savaş tezkeresi çıktığı zaman CHP'nin tutumu ortadaydı, sadece muhalefet eden parti BDP'ydi dolayısıyla bundan sonraki süreçte de aynı tavrın devam etmesi gerekiyor."

MHP'nin tavrına da Buldan, "Bence MHP'nin de bu konuda şapkasını çıkarıp düşünmesi gerektiğini bu kadar kanın bu kadar acının bu kadar gözyaşının bitmesi gerektiğini düşünüyorum. MHP'nin de bu konuda Kürt sorununun çözümü noktasında artık elini taşın altına koyması gerekiyor, ölen insanlar hepsi bizim çocuklarımız Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı da Çerkez'i de hangi taraftan olursa olsun sonuçta yanan bizler oluyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan bu sorunun çözümü noktasında herkes üzerine düşeni yapmalı" dedi.
"Sizin farklı bir komisyon öneriniz olur mu yoksa CHP'nin önerisine destek verir misiniz?" sorusuna Buldan, "Şimdilik onu tartışmadık yani üst düzeyde karar mekanizmalarımız henüz bunu tartışmadı ama farklı bir şeyler gelişebilir mi onu şimdiden söyleyemem o konuda ama CHP'nin bu tavrına yönelik muhtemelen olumlu bir tavır içerisine girebiliriz biz de" yanıtını verdi.
Başbakan'ın açıklamalarına değinen Buldan, şöyle dedi:

"Sonuçta Başbakan'ın açıklamaları ortada, müzakereden bahsediyor Başbakan barıştan bahsediyor bazen tabii zaman zaman bunu dile getiriyor. Olumlu bir tavır çıkabilir diye düşünüyorum. Onlar da şu gerçeğin farkındalar, Türkiye'de bir sorun var bu sorun Kürt sorunudur. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşme alanında ilerlemeyeceği ortadadır. Bu konunun çözümü noktasında AKP derin dönüşmeli, gerçekleri görmeli ve buna göre de tavır sergilemeli."

"Cemil Çiçek'in her konuda tavrının olumlu olduğunu düşünüyorum" diyen Buldan, "Muhtemelen bu konuda da olumlu tavır sergileyecektir ama önemli olan AKP Hükümetinin, Başbakan'ın tavrıdır. Ümit ediyorum ki bu konuda olumlu bir şey gelişir" dedi.




ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)