Başbakan'a 'biber gazı' sorusu


CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Erdoğan'a, biber gazının kullanımı konusundaki genelge ve uygulamaları sordu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM Başkanlığına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çayan Birben'in ölümünü Meclis'e taşıyan Köktürk, "Astım hastasıyım demesine karşın polisin biber gazı sıkması sonucu yaşamını yitiren Çayan Birben'in doktorları ölüm nedenini 'Biber gazının neden olduğu stres, stresin yol açtığı hipertansiyon sonucunda beyin baloncuğunun patlaması' olarak açıkladılar" dedi.

Olayla ilgili idari ve hukuki araştırma ve soruşturma başlatılıp başlatılmadığını merak eden Köktürk, şu soruları yöneltti:

"Çayan Birben'e 'Astım hastasıyım' demesine karşın biber gazı sıkan güvenlik görevlilerine ne gibi işlem yapılmıştır?

Doktorlara raporlarını değiştirmeleri konusunda baskı yapanlar kimlerdir? Bu kişilerle ilgili ne gibi işlem yapılmıştır?

Olayla ilgili tıbbi müdahalenin geç yapıldığı iddiaları araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa sonuç nedir?

Biber gazının zehirli olmadığı, öldürücü etkisinin bulunmadığına dair açıklamaların aksine, geçen yıl Metin Lokumcu, bu yıl Çayan Birben ve biber gazından dolayı sağlık sorunları yaşayan yüzlerce yurttaşımız, sizi biber gazının kullanımı konusundaki genelge ve uygulamaları yeniden gözden geçirmeye, ya da yasaklamaya yöneltmeyecek midir?
Güvenlik güçlerinin hemen hemen her toplumsal gösteride biber gazına başvurması, orantısız güç kullanması, yurttaşlarımızın anayasal hakkı olan gösteri ve yürüyüş haklarına bir müdahaledir. Bu davranışın temelinde güvenlik kuvvetlerinin gösteri ve yürüyüş kanunu hakkında iyi bir eğitimden geçirilmemesinin yanı sıra, AKP iktidarına ve İçişleri Bakanlığı'na hakim olan, baskıcı, önyargılı ve husumet içeren genel anlayışını gözden geçirmeyi düşünmekte midir?

Son beş yılda gösteri ve yürüyüş kanununa aykırı olarak kaç yurttaşımız hakkında dava açılmıştır? Son beş yılda kaç yurttaşımız, haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle emniyet mensupları hakkında kaç dava açmıştır?"

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)