BES'te yeni düzen


En az 3 yıl sistemde kalanlar, devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15'ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35'ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60'ına hak kazanacak. Emeklilikte yüzde 100'ü alınacak.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve sigortacılık sisteminde değişiklikleri düzenleyen kanun tasarısı TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı, Hazine’ye kira sertifikası ihracı imkânı ile bireysel katılım sermayesi sistemini düzenliyor.

BES’i yeniden düzenleyen tasarıda vergi indiriminin yerine devletin yüzde 25 katkı payı ödemesi hükmü yer alıyor. Diğer değişiklikler de özetle şöyle:

* İşveren tarafından ödenenler hariç; katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas oluşturan katkı paylarının toplamı, hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aşamayacak.

* En az 3 yıl sistemde kalanlar, devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15’ine, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35’ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60’ına hak kazanacak. Emeklilikte yüzde 100’ü alınacak.

* İşverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve ücretle ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacak katkı paylarının toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin yüzde 15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak.

* BES’ten emekli olmadan 10 yıldan önce ayrılanlar, yüzde 15’lik stopaj kesintisini dava konusu yapılmamak şartıyla vergi dairesinden alabilecek.

* 29 Mayıs 2012 itibarıyla bireysel emeklilik sistemine dahil olup sistemden ayrılanların, 3 yıl içerisinde sisteme tekrar dahil olması durumunda, katılımcının birikim tutarı, sistemden son ayrılış tarihinde elde ettiği toplam birikim tutarına ulaşıncaya kadar devlet katkısı ödenmeyecek.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)