Küresel krizin etkileri devam ediyor ''Dikkatli olmamız lazım''


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, global belirsizliğin arttığına, küresel krizin etkilerinin devam ettiğine işaret ederek, ''Dikkatli olmamız lazım'' uyarısında bulundu.

Bakan Şimşek, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Global belirsizliğin arttığına, küresel krizin etkilerinin devam ettiğine işaret eden Şimşek, ''Dikkatli olmamız lazım'' dedi.

Şimşek, AB kaynaklı ciddi sıkıntıların bulunduğunu belirterek, ''Nisan ayı dış ticaret rakamlarına göre AB'ye ihracatımız yıllık olarak yüzde 18 aşağıda'' diye konuştu.

Türkiye'nin, çok büyük şoklarla karşı karşıya olduğunu, AB'deki krizin kendileri için büyük şok olduğunu kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''O nedenle her konuda dikkatli olmak zorundayız. Bütçeyle ilgili tasarruflar, vergi, ücretlerle ilgili olsun... Hassasiyetimiz varsa, bildiğimiz de var. Bu konularda dikkatli olmalıyız. Bütçe performansımızın iyi olmadığını söyledim. Türkiye'yi yumuşak iniş sürecine soktuk, bu süreç devam ediyor. Büyüme, 2012'de nispeten daha yumuşak, düşük seyrediyor. Zaten bunu öngördük, o çerçevede gidiyor. Dünyada, belki de bütçeyi yaparken öngördüğümüzden daha büyük bir belirsizlik var. Avrupa'nın durumu ortada. Avrupa'nın iç talebindeki zayıflık, buraya fon akışını, ülkemizin ihracatını etkiliyor, yarın turizmi bile etkileyebilir. İktisadi faaliyetlerde bir yavaşlama söz konusu. Bu yavaşlamanın, tabii ki gelir etkisi söz konusu olacak.''

İşsizlik Fonu'nun gelir ve giderleri

Şimşek, İşsizlik Fonu'na ilişkin de rakamlar açıkladı. Şimşek, İşsizlik Fonu'nun, bugüne kadar 25 milyar prim geliri, 8,3 milyar Hazine payı, diğer gelirler olmak üzere yaklaşık 34 milyar lira geliri, 40 milyar 500 milyon lira da faiz geliri olduğunu bildirdi. Şimşek, fonun, bugüne kadarki bütün gelirlerinin 74 milyar 614 milyon lira olduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, fondan bugüne kadar 18 milyar 547 milyon lira harcandığını ifade etti.

Genel Kurulda, temel kanun olarak görüşülen tasarının 1. Bölümü üzerinde konuşmalar sürüyor.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)