Sudan sebeplerle sağlığınızdan olmayın
Salı, Haziran 12, 2012
Universal Çamlıca Hastanesi uzman hekimleri yaz sıcaklarına karşı önerilerde bulundu.
SUDAN SEBEPLERLE SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Yaz sıcaklarının başlamasıyla vücudumuz her zamankinden daha fazla su kaybediyor.50-60 kilo arasında olan yetişkin bir insanın günde 2 litre su tüketmesi gerekiyor. 100 kilonun üzerindeki kişilerin ise günde 3 litre su tüketmesi şart.
Toplumumuzda hala yaygın bir davranış haline gelmeyen su içmek aslında vücuda inanılmaz yararları olan bir eylem. Fakat su konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Bilinçsizce içilen fazla su böbrek rahatsızlıkları gibi çeşitli sağlık sorunları yaratabilir.
Uygun miktarda içilen su hücrelerimizin en önemli kaynağı ve vücut hücrelerimizin beslenmesi yenilenmesinde büyük faydası var. Vücudumuzun %65’i sudan oluşuyor. Su aynı zamanda metabolik artıkları vücudumuzdan uzaklaştıran önemli bir temizleyici.
Universal Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Samet Yağlı şöyle diyor: ‘’ Vücudumuz solunum esnasında bir miktarını akciğerlerden olmak üzere, terleme yoluyla deriden, idrarla ve dışkıyla suyu sürekli dışarı atıyor. Bu kaybı ve gerekli olan su miktarını düzenli olarak dışardan almamız gerekiyor. Her gün uygun miktarda içilen suyun vücuda inanılmaz faydaları var. Şanslıyız ki ülkemizde doğal kaynak suyu bolca bulunuyor. Mineral açısından zengin olan bu suyun (kalsiyum, magnezyum, demir) günlük mineral ihticamıza katkısı büyük. Ayrıca B ve C vitaminleri suda çözündükleri için işlevlerini yerine getirebilmeleri için su tüketimi şart. Güzelliğin ve gençliğin önemli bir unsuru da yine su. Derinin parlaklığı ve nemliliği için su gerekli.
Diyetlerde de günlük su tüketimini mutlaka teşvik ettiklerini dile getiren Yağcı sözlerine şöyle devam ediyor : ‘’ pH su için en önemli kriterlerdendir. Aldığınız suyun pH’ı ne kadar yüksek olursa o kadar alkalen yani bazik demektir. Kanımızın pH 6.35-6.45 arasında değişir o yüzden suyun bazik olması vücut yapımıza da uygun olacaktır. pH düşük su içildiğinde alkali denge için kemik, doku gibi bölümlerden minerallerin alınmasına sebep olur. Halsizlik, baş ağrısı, kabızlık özellikle su içilmediği durumlarda gözükebilen rahatsızlıklardır. Özellikle bağırsak hareketleri için önemli yeri olan lifli yiyeceklerin haricinde su içerekte bağırsak hareketlerini artırmanız mümkün. ’’
Günlük işler ve mesai sırasında su içmeyi unutmamak gerekiyor. Çay, kahve, meyve suları, asitli içecekler suyun yerini tutmuyor. Bu ürünler şeker içerdiği için vücudunuzdaki su ihtiyacını arttırıyor.
Su içmenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini söyleyen Yağcı şu önerilerde bulunuyor: ‘’ Gece yatmadan önce ve sabah kalkar kalkmaz su içmek alışkanlık haline getirilmeli. İş yerlerinde çok yoğun çalışanlar ise 1 litrelik şişe sulardan alarak masalarına koyabilirler. Bu şekilde tüketim miktarını ölçebilecekleri gibi susamayı beklemeden gördükçe içebilirler. Hala unutuyorum diyenler bilgisayarlarına hatırlatmalar koyabilirler veya masaüstlerine su içmelerini hatırlatan notlar asabilirler. Arabalarında ve çantalarında sürekli su bulundurabilirler.’’
Universal Çamlıca Hastanesi