25 bin 800 kadro 956 başvuru


TSK uzman bulamıyor

Terörle mücadele için 25 bin 800 kadro açıldı ancak 956 sözleşmeli er alınabildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kamuoyunda bozulan imajı, özellikle terörle mücadele alanında istihdam edilen “sözleşmeli personel” alımını vurdu. Üst düzey bir askeri yetkili “Terörle mücadeleyle ilgili yapılan olumsuz eleştiriler” nedeniyle kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluştuğunu ve bu yüzden sözleşmeli er, erbaş ve diğer uzman personel temininde ciddi sıkıntı yaşadığını kaydetti. Bugüne kadar “terörle mücadelede kullanılacağı” belirtilen sözleşmeli er alımı için TSK 25 bin 797 kadro açtı. Alınabilen sözleşmeli er sayısı ise 956 kişide kaldı.

TSK, terörle mücadele eden birliklerinin “tam profesyonel” olması yönündeki projesini, ilgisizlikten dolayı yaşama geçiremiyor. Terörle mücadele operasyonlarına halen, tam profesyonel birliklerin yanı sıra “uzun dönem” askerlerden kurulu, komando ve iç güvenlik eğitimi görmüş jandarma komando taburları da katılmaya devam ediyor. Terörle mücadele eden birliklerde “uzun dönem askerlerin” kullanılması ise “Bu kadrolarda neden sözleşmeli er ve erbaşlarla bulunmuyor?” sorusunu beraberinde getiriyor. Hükümet “sözleşmeli er” projesini hayata geçirirken, ilk aşama 50 bin sözleşmeli asker almayı planladıklarını açıklamıştı. “Er elbisesi giyecek, kışlada yatacak, karavandan yiyecek. İzinli günleri dışında evlerine gitmeyecek” sözleşmeli askerler, sınır güvenliği ve terörle mücadele görevlerinde kullanılacaktı.

TSK, ilk etapta, 5 bin 103 sözleşmeli er alımı için ilana çıktı. 17 bin 827 kişi ön kayıt yaptırırken, bu kişilerden sadece 503 kişi sözleşmeli er olmayı başardı. İkinci olarak 10 bin 659 er alımı için çıkılan ilana da 13 bin 858 ön başvuru gerçekleşti. Ancak sadece 453 kişi sözleşmeli er olabildi. Üçüncü de ise toplam 10 bin 35 sözleşmeli er alımı için ilana çıkıldı. Yalnızca 432 kişi sözleşmeli er olabildi.

TSK’ye giren toplam 1388 sözleşmeli askerden, şu an ancak 956’sı görev başında. Uzman erbaş alımında da aynı sorunla karşılaşıldığı öğrenildi.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)